Mayıs 2020 TCMB para politikası kurulu faiz oranı kararı

mayis-2020-tcmb-para-politikasi-kurulu-faiz-orani-karari-21052003

Mayıs 2020 TCMB para politikası kurulu faiz oranı kararı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Mayıs toplantısında,  politika faizini piyasa beklentilerine paralel 50 baz puan indirerek yüzde 8.25'e çekti.

Faiz oranlarına ilişkin yayımlanan basın duyurusunda, koronavirüs salgınına ilişkin gelişmelere bağlı olarak küresel büyüme görünümündeki zayıflama derinleşmekte olduğu, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankaları genişleyici yönde adımlar atmaya devam ettiği ifadelerine yer verirken, küresel ekonomideki toparlanmaya ilişkin yüksek belirsizlik ortamında, ülkelerin attığı normalleşme adımlarının izlenmekte olduğunu vurgulandı.

Ocak ve Şubat aylarında finansal koşullardaki iyileşmenin de katkısıyla güçlü bir eğilim sergileyen iktisadi faaliyet, koronavirüs salgınının dış ticaret, turizm ve iç talep üzerindeki etkilerine bağlı olarak Mart ayı ortalarından itibaren zayıflamaya başlamış ve İktisadi faaliyetteki yavaşlama Nisan ayında belirginleşirken, Mayıs ayının ilk yarısına ilişkin yüksek frekanslı göstergeler kısmi normalleşme adımlarıyla birlikte dipten dönüş sinyalleri içerdiğinin altını çizmiştir.

Yayımlanan ilgili basın duyurusunun devamında “Enflasyon beklentileri ve iç talep koşullarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir. Küresel gelişmeler paralelinde Türk lirasında gözlenen değer kaybına karşın, başta ham petrol ve metal fiyatları olmak üzere uluslararası emtia fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Üretim ve satışlardaki düşüşe bağlı birim maliyet artışları takip edilmekle birlikte toplam talep koşullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisinin arttığı tahmin edilmektedir. Gıda fiyatlarındaki dönemsel ve salgına bağlı etkiler nedeniyle tüketici enflasyonunun kısa vadede bir miktar yüksek seyredebileceği, ancak yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir. Mevcut para politikası duruşu altında enflasyon görünümünün yıl sonu tahminiyle uyumlu olduğu değerlendirilmektedir.

Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.” ifadeleri yer almıştır.

Piyasa beklentilerine paralel şekilde alınan karar sonrası kurda aşağı yönlü sınırlı hareketler takip edilirken 6,80 seviyesi yakınlarında seyrin devam ettiği gözleniyor. Gerçekleşen bu faiz indirimi, kredi kanalının canlı tutulabilmesi için atılmış bir adım olarak değerlendirilebilir. Özellikle iktisadi faaliyetteki yavaşlama Nisan ayında belirginleşirken, Mayıs ayının ilk yarısına ilişkin kısmi normalleşme adımları ile birlikte takip edilen dipten dönüş sinyalleri doğrultusunda bir toparlanma ortamı sağlamasına destek olacağını belirtmek gerekiyor. Kısaca faiz indirimlerinin, virüs etkisinin azalmasının ardından şimdiden gerçekleştirilmiş bir hazırlık olacağını yönündeki düşüncemizi sürdürüyoruz. Kur hareketinin de faiz den ziyade beklenen swap anlaşmalarına bağlı olduğunu söyleyebiliriz.

 

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı