Piyasalar Moskova'ya odaklandı

piyasalar-moskovaya-odaklandi--05032009

Piyasalar Moskova'ya odaklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in bugün Moskova’da bir araya gelmesi bekleniyor. Uzun bir süredir İdlib cephesinde artan tansiyon, jeopolitik risklerin tetiklenmesine neden oluyordu. Bugün görüşmeden gelecek mesajlar risklerin azalması adına önemli bir unsur. Diğer yandan global piyasalarda MB’lerden faiz indirim adımları gelirken, bazı MB’lerde bu sürece destek vereceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Normal bir dönemde faiz indirimi özellikle endeksler için pozitif konuşacağımız bir gelişme olabilirdi. Fakat coronavirüsünün yarattığı endişeli tablo karşısında alınan bu aksiyonların ekonomik durumun tahmin edilenden daha olumsuz tarafta yer aldığına işaret ediyor. Bu durumda risk iştahını tetiklemesinin aksine daha temkinli fiyatlamaların oluşmasına neden oluyor. Dün BIST100 endeksi güne yatay bir başlangıç yaptıktan sonra gün içinde 113.000 sınırına yaklaşmasına karşın günü %0,38 aşağıda 110.785 puanla tamamladı. Kur cephesinde ise 6,08 çevresindeki seyir devam ediyor. Bu seviyenin altına kırılım hareketin aşağı yönde devam etmesi adına önemli. Diğer yandan bugünkü görüşmeye dair beklentiler kurda volatiliteyi artırabilir.
Erdoğan – Putin görüşmesi piyasaların odağında…
Yurtdışında ise gündemde coronavirüsü endişeleri devam ediyor. Dünde Kanada Merkez Bankası faiz indirimine gitti. Diğer bankalardan da gelen açıklamalar bu adımlara desteğin gelebileceği yönünde. Dün akşam Fed’in Bej kitap raporunda virüsün etkilerinden ABD’li işletmelerin tedirginlik duyduğu ve özelliklede bu durumdan imalat sektörünün etkilendiği değerlendirmesi yer aldı. Ekonomik aktiviteler üzerinde etkisini yavaş yavaş göstermeye başlayan virüsün global piyasalar üzerindeki fiyatlamalarda da etkisi sürüyor. Bu sabah Asya piyasalarında pozitif bir hava var. Vadelilerde ise karışık bir tablonun anlık olarak izlendiği görülüyor. Asya’daki tablo IMF tarafından 50 Milyar Dolar’lık paketin açıklanması ile destek bulduğunu söylemek mümkün. Gün içinde olası gelişmeler ve haber akışları yakından izlenecek. Ons altında ise 1640$ çevresindeki seyir devam ediyor. Petrol fiyatları içinse bugün başlayan ve yarında devam edecek olan resmi OPEC toplantısı yakından izlenecek.

Manşette Öne Çıkanlar

·         St. Louis Fed Başkanı Bullard, 17-18 Mart'ta yapılacak toplantıda bir faiz indiriminin daha yapılmasının gerekli görülmesi için, Fed'in elinde çok daha fazla bilginin olması gerektiğini söyledi.

·         ABD Senatosu Finans Komitesi Başkanı Grassley, koronavirüs salgınının Çin ekonomisinde yarattığı yavaşlama dikkate alındığında, Washington'ın Çin'e Faz 1 ticaret anlaşmasını uygulamak için biraz zaman ve hareket alanı vermesi gerektiğini söyledi.

·         OPEC+ bakanlar panelinde Rusya üretim kısıntısının derinleştirilmesine ikna edilemedi.

·         16 Mart'tan sonra BoE Başkanlığı görevini Carney'den devralacak olan Bailey, faizleri indirip indirmemeye karar vermeden önce koronavirüs salgınının ekonomik etkisi konusunda daha fazla kanıt görmek istediğini söyledi.

·         Fed tarafından hazırlanan Bej Kitap raporu, ABD'de işletmelerin koronavirüsün etkilerinden duydukları endişelerin büyümeye başladığını,  özellikle imalat sektörünün bundan etkilendiğini ortaya koydu.

·         IMF, koronavirüs için 50 milyar dolarlık program açıkladı.

·         Cumhurbaşkanı ve Putin arasında Moskova'da gerçekleştirilecek görüşmelerde, Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra İdlib özelinde Suriye'deki güncel gelişmeleri değerlendirilecek. (Habertürk)

·         ABD’de ADP özel sektör istihdam değişimi verisi şubat ayında 183K olarak açıklandı. Bir önceki aya ait veri ise 291K’dan 209K’ya revize edildi.

·         Borsa İstanbul’da bugün pozitif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı