Birleşik Krallık hükümetine "Ankara Anlaşmalılara destek" çağrısı

birlesik-krallik-hukumetine-ankara-anlasmalilara-destek-cagrisi-24042001

Birleşik Krallık hükümetine

Londra, 24 Nisan (Hibya) - Londra Lambeth Belediye Başkanı İbrahim Doğus, Birleşik Krallık hükümetini "Ankara Anlaşmalılara maddi destek yapmak için harekete geçin" çağrısı yaptı.
Birleşik Krallık'ta 10 bini aşkın insanın yaşamını yitirmesine yol açan Covid-19 salgını ile ciddi bir sarsıntı geçiren Britanya ekonomisinin toparlanması için merkezi hükümet art arda adımlar atarken, Ankara Anlaşması kapsamında bu ülkede iş kurup yaşamını sürdüren onbinlerce Türk vatandaşı, bu süreçte en büyük mağduriyeti yaşayan toplumsal kesimlerden biri oldu.


Ülkeye yerleştiklerinden bu yana, Birleşik Krallık ekonomisine ve sosyal yapısına önemli katkılar sunan Türk vatandaslarının bu zor dönemde her türlü destekten yararlanması için hükümeti gerekli değisiklikleri yapmaya çağıran Lambeth Belediye Başkanı ve Türkiye Araştırmalar Merkezi (Centre for Turkey Studies - CEFTUS) Direktörü İbrahim Doğuş, hükümet desteğinin ve sosyal dayanışmanın önemine dikkat çekti.
Başbakan Boris Johnson ve Maliye Bakanı Rishi Sunak’a hitaben bir mektup kaleme alan İbrahim Doğuş, Ankara Anlaşması ile oturum alıp Britanya'da iş kuran Türk vatandaşlarının ülkeye olan katkılarının gözardı edilmemesini istedi.

Ankara Anlaşması yoluyla Birleşik Krallık'a yerleşen Türk vatandaşlarının 2019 yılında çıkan bir yasayla mağdur edildiklerini hatırlatan İbrahim Doğuş, Covid-19 pandemisinin yol açtığı kriz döneminde hükümeti her türlü maddi destek ve yasal düzenleme alanında gerekli adımları atmaya çağırdı.
BBC Türkçe'de Çarşamba günü İrem Köker imzasıyla yayımlanan habere göre, Birleşik Krallık'ta 23 Mart'ta yürürlüğe giren sokağa çıkma kısıtlamalarından en fazla etkilenen gruplar arasında Ankara Anlaşması olarak da bilinen iş kurma vizesiyle son bir yıl içerisinde bu ülkeye yerleşen Türk vatandaşları da yer alıyor.
Bu grupta yer alanlar temel olarak iki sıkıntıyla karşı karşıya kaldıklarını söylüyor.
Bunlardan ilkini hizmet sundukları şirketlerin koronavirüs salgını nedeniyle hizmet sözleşmelerini iptal etmesiyle birçoğunun gelir kaynaklarını kaybetmeleri oluşturuyor. Üstelik Nisan 2019'dan sonra İngiltere'ye yerleşenler, henüz vergi ödememiş oldukları için hükümetin açıkladığı destek paketlerinden de faydalanamıyor.


İkincisi ise, getirilen kısıtlamalar nedeniyle oturum izni uzatım başvurularının askıya alınması ve bunun doğurduğu belirsizlik. Ankara Anlaşması kapsamında yapılan başvurunun onaylanması halinde ilk etapta bir yıllık vize veriliyor. Bu sürenin sonunda ise üç yıllık uzatıma başvurma hakkı doğuyor.
Bu durumda bulunanlar uçuşların iptal olması, tahliye uçakları için kendilerine sıra gelmemesi ya da vize uzatım sürecinde hak ihlaline uğramamak gibi nedenlerden dolayı yaşadıkları maddi ve manevi sorunlara rağmen Türkiye'ye de dönemiyor.


Hibya Haber Ajansı