Haftanın öne çıkan gelişmeleri

haftanin-one-cikan-gelismeleri-06032004

Haftanın öne çıkan gelişmeleri

 

ABD

“Enflasyon Verisi Ne Kadar Önemli”

Fed’in para politikasında önemli bir paya sahip olan enflasyon verisinden %2 üzerinde kalıcılık sürmektedir. %2 üzeri enflasyon ekonomik aktivitenin iyi gittiğine işaret ederken, corona virüsü kaynaklı belirsizlik ve ekonomik hasar enflasyon üzerinde negatif baskı oluşturabilir. Virüs kaynaklı Fed’in acil toplantı ile 50 baz puan faiz indirimi ilerleyen dönemde enflasyon dinamiklerini etkilemesi şaşırtıcı olmayacaktır.

AVRUPA

“ECB, Fed’i Takip Edecek Mi?”

Fed’in acil toplantı ile 50 baz puanlık faiz indirimi sonrasında merkez bankalarının para politikalarında önemli bir yol haritası değişikliği devreye girmiştir. G7 telekonferansı ile başlan süreçte ECB’nin acil toplantı ve faiz indirimini tartıştığı şeklinde haber akışı olmasına rağmen herhangi bir aksiyon alınmamıştır. Avrupa ekonomisinin durumu ve düşük faiz ortamının etkisizliği dikkate alınınca yeni gelebilecek faiz indirimlerinin ne kadar pozitif katkı sağlayabileceği soru işaretleri barındırmaktadır. ECB ve Lagarde için çarenin mali politikalarda olduğu açıkça ortadadır.

Piyasa katılımcıları 12 Mart 2020 toplantısında 10 baz puanlık faiz indirimi beklentisi bulunmaktadır.

“İngiltere – İmalat Üretimi”

İngiltere’nin toplam sanayi üretiminin yaklaşık %80’ini oluşturan imalat sektörüne ait Ocak ayı verisi, sanayi üretimi rakamı ile birlikte bu hafta İngiltere için izlenecek önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor. Aynı anda açıklanacak sanayi ve imalat üretimi rakamları yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecekken, İngiltere’nin üretim yapısı nedeni ile imalat tarafındaki rakamın daha yakından izlendiğini ifade edebiliriz. Söz konusu veriler, ada ülkesinin para biriminde ve FTSE-100 endeksinde değişimler görülmesine neden olabilir. Beklentilerin üzerinde bir imalat üretimi verisi Sterlin’de yükselişlere zemin oluşturabilecekken, aksi durumda ada ülkesinin para biriminde kayıplar izlenebilir.

PİYASANIN ROTASI

Haftanın Makro Teması

ECB Faiz Kararı / ABD – Çin Enflasyon / TCMB Beklenti Anketi

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %1,00 Seviyesi Altında Kalıcı Olacak  (Mı)?

Haftanın Konuşmaları

12 Mart Perşembe Saat 16.30 ECB Başkanı Lagarde

Fed Acil Kod…

Corona virüsü kaynaklı biyolojik belirsizlik devam ederken, ekonomik hasarın boyutu Fed ile ortaya çıkmaktadır. Fed’in acil toplantı ile 50 baz puan faiz indirimi aksiyonu durumun düşünülenden daha vahim olduğunu ortaya net olarak koymuştur. Küresel ticaretin zayıfladığı, fabrikaların kapandığı ve insanların evlerinden çıkmadığı bir ortamda büyümeden bahsetmek mümkün olmayacaktır. Mevcut durum öncesinde büyüme üzerine negatif tartışmalar zaten yapılırken bir de üzerine virüs eklenince büyümeme problemi ana gündem olmaktadır.

Çin tarafında yeni vaka sayısında yavaşlama bir nebze pozitif karşılansa bile belirsizlik korku salgınını tetiklemiştir. İtalya – İngiltere ve İran virüs ile mücadele ederken, Çin dışında yayılma hızı artmaktadır. Durum belirsizlik olduğundan dolayı aşı veya pozitif tedavi açıklaması gelene kadar durum hakkında yorum yapmak anlamlı olmayacaktır.

Fed’in acil faiz indirimi sonrasında 17-18 Mart toplantısında tekrar bir faiz indirim beklentisi güçlü olarak yer alırken, bu hafta ECB’nin faiz kararını ve Lagarde basın toplantısını takip edeceğiz.

ECB tarafında piyasa katılımcıları 10 baz puanlık faiz indirimi beklemektedir. Çare faiz indirimi yerine mali politikalarda Almanya ile atılabilecek bir adım olacağı unutulmamalıdır.

Virüsün finansal barometresi olarak ABD 10 yıllık tahvil faizi ve altın fiyatı takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi çok hızlı bir şekilde tarihinde görülmemiş şekilde %1 altında düşük seviyeler görmüştür. Yeni normal olarak %1 altında kalıcılığı ve sonraki aşama da sıfır olur mu tartışmaları gündemi yoğun tutacaktır.

%1 altında kalıcılık risk algısında düzelme olmadığını işaret ederken, altın fiyatlarını destekleyici bir unsur olarak devreye girebilir.

Bu hafta ABD – Çin enflasyonu verilerini takip edeceğiz.

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı