Piyasalar iyimserliğini korumaya çalışacak

piyasalar-iyimserligini-korumaya-calisacak-08062010

Piyasalar iyimserliğini korumaya çalışacak

Kısıtlamaların kaldırılmaya başlaması ile birlikte korona virüsün ekonomik aktivite üzerinde yarattığı baskının giderek hafiflemesinin yanında geçtiğimiz haftaki ECB toplantısında olduğu gibi merkez bankalarının ekonomiye verdiği desteğin sürmesi ve verilerin en kötünün geride kalmış olabileceğine yönelik sinyaller vermeye başlaması piyasaların Haziran ayına iyimser bir başlangıç yapmasını sağladı. Varlık fiyatlarının aşırı alım bölgesine ulaşması küçük çaplı düzeltmelere kapı açıyor olsa da şimdilik büyük resmin topyekûn değişmesine neden olacak ölçekte bir riskin varlığından söz etmek güç. Bu noktada olası kâr satışlarının ana trendi bozmasını beklemiyoruz.

Haftanın en önemli konu başlığını ise Çarşamba günü sonuçlanacak olan Fed toplantısı oluşturuyor. Fed’in faizlerde herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor. Negatif faiz oranlarına sıcak bakılmadığını düşünürsek öngörülebilir süre zarfında da farklı yönde bir adım öngörülmüyor. Bu noktada Çarşamba günkü toplantıda faiz kararından çok Fed’in ekonominin görünümüne ilişkin görüşünün fiyatlamalara etki etmesini bekliyoruz.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul son üç ayın zirvesinde. Haziran ayında da iyimserliğini devam ettiren BIST-100 endeksi ayın ilk haftasını %4’ün üzerinde değer kazanımı ile tamamladı.110 bin seviyesinin de üzerine yükselen endeksin teknik görünümü iyimser kalmaya devam ederken aşırı alım bölgesindeki göstergeler ise küçük çaplı düzeltmelerle karşılaşılabileceğine işaret ediyor. Kaldı ki, son üç aylık trend direncinin 111 bine yakın bir noktadan geçiyor oluşu da endeksin bir süre soluklanabileceğine işaret ediyor. Endeksin geri çekilmeleri önemli bir baskı hissetmeden karşılaması 115 bine yönelime kapı aralayacaktır. Olası geri çekilmelerde ise 108 bin ilk önemli destek noktası olarak izlenebilir.

EUR/USD 1,13’ün altına sarkıyor. ECB’nin geçtiğimiz hafta beklendiği gibi faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmezken 750 milyar EUR olan PEPP programının büyüklüğünü ise piyasa beklentisinin 100 milyar EUR üzerine çıkarak 600 milyar EUR’luk artış ile 1,35 trilyon EUR seviyesine yükseltmesi paritenin oldukça güçlü bir hafta geçirmesini sağladı. Ancak önceki bültenlerimizde de dikkat çektiğimiz gibi ECB’nin attığı güçlü adım ve ekonomilerin yeniden açılmasının yarattığı iyimserlik lehte bir zemin yaratsa da paritenin aşırı alım bölgesinde bulunması nedeniyle bir miktar ivme kaybı yaşanabileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, güçlü ABD verilerini de göz önünde bulundurarak yeni haftaya 1,13’ün altında başlanmasını olağan bir durum olarak değerlendiriyoruz.

USD/TL’de bant hareketi etkisini sürdürüyor. Ekonomilerin yeniden açılmaya başlamasının risk iştahını desteklemesi ile birlikte güvenli liman arayışının azaldığını görüyoruz. Bu kapsamda gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında geçtiğimiz hafta boyunca iyimser bir performans sergiledi. Ancak küresel eğilime çok fazla katılmayan TL’nin dolar karşısında 6,70 seviyelerine yaklaşmasına karşın bu eğilimini koruyamayarak yeniden 6,80’e yönelmesi dikkat çekti. Sık sık vurguladığımız gibi TL’nin anlamlı şekilde değer kazanması için 6,70’in aşağı yönlü geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla hafta boyunca TL’nin bu yönde momentum kazanıp kazanamayacağını izleyeceğiz.

Ons altın istihdam verileri sonrasında güç kaybetti. ABD ile Çin arasındaki sorunların daha ileriye taşınmamasının yanında ABD’deki protestoların piyasalar üzerindeki etkisinin limitli kalması güvenli liman ihtiyacını önemli ölçüde azaltmıştı. Buna ek olarak verilerin de sürpriz bir tablo ortaya koyması ons altın üzerindeki baskının artmasına neden oldu. Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdam verilerinin 8 milyon düşüş beklentisine karşın 2,5 milyon artış göstermesi ve %20’ye yaklaşması beklenen işsizlik oranının sürpriz bir şekilde %13,3’e gerilemesi risk iştahını belirgin şekilde artırırken değerli metallere ise kaçınılmaz olarak satış baskısı olarak yansıdı. Teknik açıdan ons altının 1700 doların altına inmesi olumsuz olmakla birlikte özellikle 1680 doların altındaki rakamların aşağı yönlü riskleri daha da artıracağını düşünüyoruz.

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı