Trump DSÖ'ye yardımı durdurdu

trump-dsoye-yardimi-durdurdu-15042007

Trump DSÖ'ye yardımı durdurdu

Dış Haberler, 15 Nisan (HİBYA) – Corona virüsünün yayılmasından Dünya Sağlık Örgütü'nü sorumlu tutan Donald Trump ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'ne yaptığı yardımı durdurdu.

Trump Dünya Sağlık Örgütü'nün korona virüsünün ciddi şekilde yanlış yönetilmesi ve yayılmasını gizlemedeki rolünü değerlendirmek için bir inceleme yapılacağını söyledi.

Trump, ABD parasının BM içinde mümkün olan en iyi şekilde harcanıp harcanmadığı konusunda büyük şüpheleri olduğunu ve DSÖ'nün Çin'e uzmanlar göndermesi halinde koronavirüs salgınının durdurulabileceğini iddia ediyor.

ABD, geçen yıl yaklaşık 400 milyon dolar ile DSÖ'nün en büyük bağışçısı olmuştu.

ABD Başkanı ''Covid-19 salgınının patlak vermesiyle, ABD cömertliğinin mümkün olan en iyi şekilde kullanılıp kullanılmadığı konusunda derin bir endişemiz var. Gerçek şu ki, DSÖ şeffaf bir şekilde bilgiyi önceden toplayamadı, değerlendirmedi ve paylaşamadı'' diye konuştu.

Trump'a göre, DSÖ'nün Çin'e karşı seyahat kısıtlamalarına karşı direnişi pandeminin yayılmasına katkıda bulundu.

BM Genel Sekreteri António Guterres ise yaptığı açıklamada, DSÖ'nün eylemlerinin değerlendirilmesi gerektiğini ancak bunun pandeminin sona ermesinden sonra yapılabileceğini söyledi.

Guterres mesajından, ABD'nin ismini anmadan, DSÖ'nün şimdi desteğe ihtiyacı olduğunu ve dünya ülkelerinin covid-19'a karşı savaşı kazanmasının kesinlikle kritik olduğunu söyleyerek dolaylı olarak eleştirdi.

BM Genel sekreteri "Virüsle mücadelede DSÖ'nün operasyonlarının veya diğer herhangi bir insani yardım kuruluşunun kaynaklarını azaltmak için doğru zaman da değil" diye yazdı.


Hibya Haber Ajansı