Endeks yeniden 100 Bin seviyesine kapı araladı

endeks-yeniden-100-bin-seviyesine-kapi-araladi-13052009

Endeks yeniden 100 Bin seviyesine kapı araladı

Dün global piyasalardaki zayıf seyre karşın endeks günü güçlü şekilde tamamladı. Güne yatay başlangıcının ardından günü 99.615 puandan %1,86 yukarıda tamamladı. İşlem hacmi ise 12,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeksler içerisinde en çok yükselen madencilik sektörü oldu. Dolar/TL cephesinde endeksin güç kazandığı zaman diliminde 6,96 seviyesine doğru bir geri çekilme izlendi. Bu sabahta 7 TL altında şekillenen kur için 6,96 – 6,92 bandı düşüşün devam etmesi adına önemli olacak. TL varlıklardaki bu değerlenmede basında yer alan swap hattı görüşmelerinde Asya ülkelerinin gündeme gelmesinin pozitif etki yarattığı dikkat çekiyor. Henüz resmi bir kaynaktan gelen bir bilgi olmadığından, bu bilginin de doğrulanmaması geçtiğimiz hafta yaşanan hareket gibi realizasyonu getirebilir. Bu haber kısa bir süre global piyasalardan ayrışmayı destekleyebilir. Bu nedenle haber başlıkları bu süreçte önemli olacak. Bugünkü veri takviminde yurtiçinde seans başında ödemeler dengesi istatistikleri açıklanacak. Mart ayını yansıtacak veriye dair şubat ayının üzerinde bir 4 milyar $ açık bekleniyor. Özellikle turizm gelirlerinin azalması ve net ticaretin daralması ile cari işlemlerde açık tarafının artması beklenirken, verinin diğer kalemlerindeki durumda önemli olacak.

 

Yurtdışında ise dün ABD endeksleri güne güçlü şekilde başlamasına karşın, yeniden açılmaların salgında ikinci dalgayı tetikleyebileceği ihtimali ile sert satışla bitirdi. Yine dün ABD’den nisan ayını yansıtan enflasyon verileri aylık bazda beklentilerin üzerinde %0,8 azalma kaydetti. Yıllık bazda ise %0,3 beklentilerin altında bir artış görüldü. Salgının ekonomik veriler üzerindeki etkileri beklentilerden sapma gösterdikçe tahminlerin yeniden revizyonu gündeme gelmekte ve bu durumda belirsizliğin yeniden canlanmasına neden olmakta. Bu sabah Asya piyasalarında zayıf bir görünüm var. Vadeliler cephesinde ise karışık bir tablo izleniyor. Ons altın 1700$ çevresindeki hareketini koruyor. Altı hareketinde dalga boyundaki azalma, sakin seyrin devam etmesine imkân tanıyor. Petrol fiyatları ise arz kısıntı haberleri ile destek bulurken, ikinci dalga ihtimalinin talep tarafını yeniden bozabileceği düşüncesi ile kazançlarını geri veriyor. Dün akşam API tarafından özel stok verilerinde yeniden artışın görülmesi ile baskı altında kalan petrol fiyatları bugün ise DOE tarafından gelecek resmi stok verilerine odaklandı. 17:30’da gelecek veride hem üretim hem de stoklardaki görünüm fiyatların seyri açısından önemli olacak.

Endeks yeniden 100 Bin seviyesine kapı araladı…

Manşette Öne Çıkanlar

  • ABD’de nisan ayında TÜFE %0,8 oranında azaldı. Yıllık bazda ise %0,3 oranında artış kaydetti. Çekirdek TÜFE yıllık bazda ise %1,4 oranında artış sağladı.
  • TSİ 10:00’da bugün TCMB’den ödemeler dengesi istatistiklerinin açıklanması bekleniyor.
  • Bugün TSİ 17:00’de Fed Başkanı Powell’ın konuşması bekleniyor.
  • ABD Temsilciler Meclisi 3 trilyon dolarlık yeni yardım paketi tasarısı açıkladı.
  • EBRD, Türkiye ekonomik büyümesinin salgından ağır şekilde etkilenmesini beklediklerini ve 2020 yılında %3,5’luk daralmanın ardından 2021 yılında %6 ile güçlü bir büyüme öngörüyorlar.
  • Hindistan, koronavirüs krizine karşı 266 milyar dolarlık ekonomik paketi açıkladı.
  • MSCI Global Standart Endeksler kategorisinde yer alan MSCI Türkiye Endeksi'nden Arçelik'i çıkarırken yerine Yapı ve Kredi Bankası'nı dâhil etti. MSCI Global Small Cap Endeksler kategorisinde ise Türkiye Endeksi'nden Kordsa Global çıkarılırken yerine Gübre Fabrikaları dâhil edildi.
  • 2020 I. geçici vergi dönemine (Ocak-Şubat-Mart) ait gelir ve kurum  geçici vergi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri uzatıldı.
  • Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, sigara ve tütün ürünlerindeki asgari maktu tutarları artırıldı.
  • Borsa İstanbul'da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.
  • Bugün Açıklanması Beklenen Bilançolar: TTKOM

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı