Düşen faiz, düşen petrol

dusen-faiz-dusen-petrol-21042009

Düşen faiz, düşen petrol

BIST 100 Endeksi dün % 0.78 yükselerek son 15 günde 12. kez yükselerek % 12lik getiriye ulaştı ve yine 99 bine dayandı. Bu rallide sanayi hisselerinin etkisi büyüktü ve dünde % 1.57 yükselerek bunu sürdürdü. Bankacılık Endeksi ise geride kalmaya devam ediyor. Aslında bankalar için dün avantajlı bir durum ortaya çıkmıştı: BDDK'nın aktif rasyosu düzenlemesi sonrasında tahvile alım geldi ve 2 yıllık gösterge tahvil faizi % 21 azalarak %9.64'e geriledi.

 

23 Nisan perşembe günü 00:00 ile 26 Nisan Pazar günü 24:00 arasında büyükşehirler ve Zonguldak'ta 4 gün kesintisiz sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Bu durumda 24 Nisan Cuma günü bankalar ve sermaye piyasaları ve borsa açık olacak mı sorusu gündeme geliyor. Cevabı bugün netleşebilir.

 

Dünkü bültenimizde "Haftaya başlarken petrolde depolama kapasitelerinin de dolduğu haberleri Amerikan tipi petrolde % 5lik bir düşüşe yol açmış durumda" diye belirtmiştik. Dün gün sonuna doğru ABD'de Mayıs vadeli fiziki teslimatlı WTI petrol kontratında dün akşam fiziki teslimat istemeyenlerin pozisyon kapamalarının ardarda gelmesiyle rekor denemesi geldi ve kontratta petrolün fiyatı varil başına -40 dolar seviyelerine indi. İşlem hacminin çok düşük olması, tarih yazmak isteyen tradelerın işini kolaylaştırmış görünüyor. Spot piyasada WTI varil fiyatı ise 14 dolar civarında işlem görüyor. Haziran vadede 20 dolar, Temmuz sonrasında ise 30 dolar üstünde işlemler geçiyor.  Trump, ABD’nin bunu bir fırsat olarak kullanarak petrol rezervini artırmaya karar verdiğini söyledi. Ancak gidişat, OPEC'in daha fazla kısıntı için hamle yapması gerektiği yönünde.

 

Petroldeki düşüş, TÜPRAŞ'ın da hedeflerinde revizeye gitmesine yol açtı. Şirket tarafından yapılan açıklamada; 2020 yılı için öngördüğü üretimini 28 milyon tondan 24 milyon tona, satışlarını 29 milyon tondan 25 milyon tona çekerken Net Rafineri Marjı beklentisini de 4.5 - 5.5$/v seviyesinden 3.0 - 4.0$/v seviyesine revize etti.

 

Türk tekstil ve ayakkabı sektörüne bir destek bu sabah geldi ve İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararları, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; Tekstil, konfeksiyon, deri, ayakkabı ve benzeri ürünlerle bazı sanayi ürünlerinin ithalatında 30 Eylül'e kadar 5 ay boyunca % 50 ye kadar oranlarda ilave gümrük vergisi uygulanacak.

 

Covid19 nedeniyle CCOLA, dün düzenlenen Genel Kurulunda, temettü teklifi olan hisse başına 1,77TL temettü miktarı yeni yasal limiti aştığı için değiştirilerek hisse başına 0,94 TL brüt (0,799 TL net) nakit temettü onaylandı. Temettü 25 Mayıs'ta ödenecek.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 99 bine ulaştı. Hedge için 97 bin altına inilirse dikkatli olmak önerilebilir.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı