Günlük strateji bülteni

gunluk-strateji-bulteni--20022010

Günlük strateji bülteni

BIST100 endeksi günü %0,32 oranında azalışla 119.196 puandan tamamladı. Endeksin günlük hareket bandı 118.570-120.464 aralığında gerçekleşti. Bankacılık endeksi %1,50, Sınai endeks ise %0,17 oranında kayıplar ile günü tamamladılar. Küresel piyasalarda dün; İngiltere'de tüketici fiyatları Temmuz'dan beri en yüksek seviyesine çıktı. Enflasyon Ocak ayında 6 aydır ilk kez toparlanarak, bu seneden sonra İngiltere Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapmasına yönelik beklentileri hafifletti. İngiltere’de TÜFE, Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre, beklentilerin üzerine çıkarak %1,8 yükseldi ABD'de ise ÜFE 1 yıldan fazla sürenin en yüksek seviyesine çıktı. ABD'de ÜFE Ocak'ta 0,5 arttı. Bu, Ekim 2018'den beri görülen en büyük artış oldu. ÜFE'de yıllık bazda artış da %1,3'ten %2,1'e yükseldi. Beklenti aylık %0,1, yıllık %1,6 artıştı. 28-29 Ocak tarihli FOMC toplantısına ait tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda "Mevcut para politikası duruşu bir süre daha uygun kalmaya devam edecek" denildi. Yurtiçi piyasalarda dün; Merkez Bankası (TCMB) Şubat ayı toplantısında politika faizini 50 baz puan düşürerek %10,75'e çekti, bankanın açıklamasında koronavirüs salgınının sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkilerin yakından takip edildiği ifade edildi.

Küresel borsalar karışık yönde hareket ediyor. Bu sabah ABD vadeli endeksleri satıcılı, Asya borsalarında karışık bir görüntü var. Çin Merkez Bankası BOC'un kredi faiz oranını 10 baz puan faiz indirimine gitmesi bu sabah Asya boralarında olumlu karşılandı. İdlib ve Libya konusundaki jeopolitik riskler ve yurtdışında dolar endeksinin güçlü seyri dolar/TL’de yönde baskı yaratmaktadır. TCMB faiz kararı ardında 6,08 üzerinde harekete başlayan dolar/TL kuru, sabah saatlerinde 6,1035 seviyesini test etti. Küresel borsaların karışık yönde hareket ettiği günde, BIST100 endeksi yatay yönde başlangıç yapabilir. Gün içinde olası tepki alımlarında 119.600 ve 120.500 önemli dirençleri oluşturmaktadır.

Veri gündemi: Bugün İngiltere’de Perakende Satışlar, Almanya’da enflasyon, ABD’de imalat ve işsizlik verileri yakından takip edilecek. Yurtiçinde tüketici güveni ve merkezi hükümet borç stoku verileri takip edilecek. Avrupa’da AMB PPK Toplantı Tutanakları açıklanırken, Yurtiçinde Tekfen ve Turkcell 2019 4. Çeyrek bilançosunu açıklayacak.

Kaynak: Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı