TCMB tek hane faize devam ediyor ve edecek

-tcmb-tek-hane-faize-devam-ediyor-ve-edecek--20042011

TCMB tek hane faize devam ediyor ve edecek

TCMB faiz kararını 22 Nisan 2020 Çarşamba günü saat 14.00’te açıklayacaktır.

Araştırma departmanı olarak ölçülü hamle ile 25 baz puanlık faiz indirimi bekliyoruz.

Olası 25 baz puanlık faiz indirimi ile politika faizi %9,75 seviyesinden %9,50 seviyesine çekilerek tek haneli faizin devamlılığı sağlanacaktır.

TCMB’nin para politikasında enflasyon dinamikleri önemli yer tutarken, virüs kaynaklı petrol fiyatlarının 21 yılın dip seviyelerinde olması büyük bir avantaj olarak devreye girmektedir. Talebin durma noktasına gelmesi ve enerji maliyetlerinde uzun süre düşük seviyelerde kalıcılık enflasyon dinamiklerini pozitif yönde etkilemesi şaşırtıcı olmayacaktır. Bu durum orta – uzun dönemde ortaya çıkarken kısa dönemde gıda şoklarına (kırmızı) karşı hassasiyetin sürdüğü ve yıllık enflasyonun (mavi) %11.86 seviyesinde bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Politika faizinin (beyaz) enflasyon ile hareketi TCMB’nin yol haritasını net olarak göstermektedir.

 

Ölçülü faiz indirimi beklentimizin nedenleri arasında;

  • Ülke risk priminde (beyaz) yüksek seviyeler…

 

  • Türk Lirası’nın Dolar’a karşı değer kaybının sürmesi

17 Mart TCMB toplantısından itibaren Türk Lirası Dolar’a karşı %7,84 değer kaybetmektedir.

 

  • Reel faizin daha fazla cazibesini yitirmemesi

Tepki mi yoksa Trend Yolculuğu mu?

Yurtiçi dinamikler TCMB kararına odaklanırken USDTRY kuru gündem maddesi öncesinde 6,96 seviyesine yaklaşma eğiliminde seyrini sürdürmektedir.

Teknik olarak USDTRY değerlendirmesi yaparken 6,74 – 6,80 bölgesi üzerindeki pozitif eğilim devam etmekle birlikte bu eğilim de bir mola verme süreci olabilir mi sorusuna cevap aramaktayız.

Kısa vadeli olarak 6,96, Orta vadeli olarak da 6,96 – 7,03 bölgesinde vereceği reaksiyon, bu soruya cevap verebilmek adına önemlidir.

Cuma günü USDTRY 6,96 bariyerinde baskı görerek hareket alanını 6,83 seviyesine taşımış ancak devamını getirmeyerek kayıplarını telafi eden bir profil oluşturmuştu hatırlarsak. TCMB öncesi ve sonrası kurun 6,96 bölgesinin hangi tarafında olduğu bu açıdan önemlidir.

Trend görünümünde 7,03 ve geçilmesi durumunda 13 Ağustos 2018 zirvesine doğru hareket alanı tanıyabilirken 6,96 seviyesi altında 6,74 – 6,80 bölgesine doğru tepkiler gündemi meşgul edebilir.

 

Kaynak: GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı