Trump Art Gallery, ‘KYBELE’ adlı karma sergiye ev sahipliği yapıyor.

trump-art-gallery-kybele-adli-karma-sergiye-ev-sahipligi-yapiyor.-29022010

Trump Art Gallery, ‘KYBELE’ adlı karma sergiye ev sahipliği yapıyor.

Trump Alışveriş Merkezi’nde yer alan Trump Art Gallery, 8 Mart kapsamında kadının farklı özelliklerine odaklanan ‘KYBELE’ adlı karma sergi için kapılarını açıyor. 25 sanatçının birbirinden farklı kadın betimlemelerinin yer aldığı sergi, 1-31 Mart tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak.

Kadın tarih öncesinde var olan anaerkil kültürde, kendisi gibi doğurgan olan toprakla özdeşleştirilmiştir. Doğurmak eylemiyle toprağa öykündüğü söylenen kadının bu özelliği ile toprak arasında soyut bir benzerlik vardır. Toprağın ana olarak adlandırılması da buradan geliyor. Toprak gibi hayatı içinde barındıran kadın, Neolitik ve Kalkolitik çağlarda, Hitit ve Frigler döneminde tanrıların en büyüğü olan ‘Ana Tanrıça’ olarak taçlandırılmış. ‘Kybele’ adı ile de bilinen ‘Ana Tanrıça’ aynı zamanda bütün tanrı ve tanrıçaların anası olarak kabul edilmiş. Kybele aynı zamanda bolluğu ve bereketi de simgeliyor. Çatalhöyük başta olmak üzere birçok yerleşim yerinde yapılan kazılarda bulunan ‘Ana Tanrıça’ figürleri, anaerkil bir yaşantıya işaret ediyor. Kadınların tarih boyunca, doğurgan imgelerle temsil edilmeleri, hayatın devamlılığını sağlayan su, ağaç gibi unsurlarla anılmaları ve mücadeleci karakterler olarak tasvir edilmeleri ise dikkat çekici…

‘KYBELE’ karma sergisinde; Aslı Ekim, Aylin Örücü, Büşra Ürer, Çiğdem Boztaş, Dilara Çakal, Erdi Korkmaz, Esen Murat Güler, Flaneurbabel, Gizem Altun, Gökhan Gümülcine, İrem Hakyemez, Mehmet Babat, Meltem Karakuyu, Murat Turan, Nazlı Işık, Olca Düzgün, Özlem Gedizlioğlu, Seren Ceren Asyalı, Sonia Ruskov, Suna Doğruyol, Suna Tüfekçibaşı, Sümeyye Aydemir, Şinasi Göktürkler, Turan Büyükkahraman ve Ümit Gündoğ olmak üzere 25 sanatçı eserleriyle yer alıyor.

Küratörlüğünü Kenan Bahadır Derre’nin üstlendiği sergi, 1 - 31 Mart tarihleri arasında Trump Alışveriş Merkezi B3 katında bulunan Trump Art Gallery’de ziyaret edilebilir.

Hibya Haber Ajansı