Emtia & FX vadeli kontratları (Futures)

emtia--fx-vadeli-kontratlari-futures--14032006

Emtia & FX vadeli kontratları (Futures)

Piyasalarda hareketliliğin ve tedirginliğin tarihin en yüksek seviyelerinde olduğu haftada EUR/USD paritesi de haftayı düşüşle noktaladı. Hafta başında alıcılı işlem gören ve 1.15 seviyesini test eden parite, piyasada USD likiditesine artan talep sonrası dört seans boyunca peş peşe gerileyerek 1.1055’e kadar çekildi. Haftayı 1.1075 bölgesinde noktalayan parite haftalık bazda 1,85% gerileyerek üç haftanın ardından negatif kapanış gösterdi.

Spot altın son iki günde yaşadığı sert satışlar sonrası yıl başından bu yana elde ettiği kazancı geri verdi. Şubat sonunda endekslerde yaşanan sert satışların ardından nakit ihtiyacı karşılığı likide edilerek sert düşüş gösteren altın, daha sonraki on günlük süreçte önceki zirvesinin üzerine çıksa da, endekslerde satışların daha da sertleşmesi ve artan USD likidite ihtiyacı yine altın fiyatlarının iki günde $150’ye varan düşüş göstermesine neden oldu. Akşam saatlerinde $1,505’e kadar çekilen altın günü $1,525 bölgesinde noktalarken, son iki günde yaklaşık 6,75%’lik kayıp yaşadı.

Petrol fiyatları, hafta başında Rusya-Suudi Arabistan arası petrol arzı anlaşmazlığı sonrası $30 seviyesinin altına çekilirken, daha sonra yaşanan toparlanma, virüs kaynaklı küresel büyüme endişeleri ve S.Arabistan’ı petrol arzını artırması ile kısa sürdü. $30 seviyesine çekilmelerde alım yaşansa da, yükselişlerde tekrar satış gören WTI petrol $32 bandında haftayı noktaladı.

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı