ABD &Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

abd-avrupa-hisse-senedi-piyasalari-22052012

ABD &Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

21 Mayıs 2020 Perşembe günü majör Avrupa endeksleri genelde aşağı yönlü hareket ederken, ABD endeksleri de günü satışla sonlandırdı. S&P500 endeksin son 5 haftadır 2732 ve 2980 bant aralığında seyrettiğini görüyoruz. Her iki nokta da önemli destek ve direnç seviyeleri olarak karşımızda ve kırılmakta zorlanıyor. Covid ile endişelerin azalması ve yeni bir ilacın bulunması, ekonomik aktivitelerde iyileşme gibi haberler eşliğinde daha yukarı seviyeler görülebilir. Pandeminin 2. Faz yayılması, aşıların başarısız olması, ekonomik aktivitede kötüleşme, Çin ile ABD arasında ticari gerginliğin artması gibi etkenler ise 2700 lerin de altına sarkmasına sebep olacak nedenler arasında. Covid-19’un azalıyor olmasına rağmen dün açıklanan Fed toplantı tutanaklarında, salgının kısa vadede ekonomik faaliyet üzerinde ağır bir etki yarattığını, orta vadede kayda değer risk oluşturduğu beklentisiyle, 2, çeyrekte ekonomik aktivitede daha önce deneyimlenmemiş bir düşüşün yaşanmasının muhtemel olduğu belirtildi. İstihdamda düşüşün devam etmesiyle beraber hane halkı harcamalarında gerileme enflasyonu da aşağı çekerek zincirleme etki yaratıyor. Risk iştahını azalmasını sağlayan bu sebepler endeks hareketlerini de baskılıyor.

ABD tarafında Haftalık İşsizlik Başvuruları 2,4 Milyon kişi beklentisin üzerinde ama bir önceki aya göre gerileyerek 2,438 Milyon kişi olarak gerçekleşti. Devam Eden Başvurular 25 Milyon olarak hem beklenti hem de bir önceki aya göre yükselmiş durumda. Markit Üretim PMI 40 beklenirken 39,8. Markit Hizmet PMI ise 32,5 beklentisinin üzerinde 36,9 olarak gerçekleşti. Öncü Endeks -5,4% beklentisinden daha iyi fakat -4,4% olarak açıklandı. 2.El Konut Satışları ise Nisan ayında 4,33.m olurkne aylık -17,8% gerileme söz konusu.

Tüm ABD borsaları ele alınarak baktığımız fiyatların durumunu gösteren parametlerden, 52 hafta en düşük ve en yüksek seviyesine ulaşan hisse sayılarına baktığımızda; 52 hafta en düşük seviyesine gerileyen yeni hisse sayısı 144 olduğu görüldü. 16 Mart’ta bu sayı 6840 ile korona virüsü etkisiyle tarihi zirvesini yapmıştı. Aynı şekilde 52 hafta en yüksek seviyesine ulaşan yeni hisse sayısı 313 olduğu görüldü. 17 Ocak’ta bu sayı 1633 ile son 2,5 yılın en yükseğiydi fakat korona virüs etkisiyle 37 hisseye kadar gerilemişti.

S&P 500 endeksinde Enerji ve Sağlık sektöründe yer alan hisseler öncülüğünde 1,1%’in üzerinde satış görülürken, Sanayi ise 0,22% kayıp ile en az gerileme sağlayan sektör oldu. S&P 500 endeksinde işlem hacimleri 10 günlük ortalamanın -5% altında gerçekleşti. Endekslerdeki değer kaybı sonrası Volatilite endeksi VIX 3,97% artışla 29,10’a ulaştı. FAANG hisselerin performansına baktığımızda; Facebook 1,7% yükselirken, Apple 0,27%, Amazon -1,57%, Netflix -3,4% ve Google -0,02% performans ile günü sonlandırdı.

Avrupa tarafındaki endekslerde Almanya ve Fransa tarafından ekonomik krizi aşabilmek adına AB’nin üye ülkeler adına 500 milyar euro tutarında borçlanabilmesini öngören ek yardım paketi endekslerde alımla karşılık bulmaya devam etse de destek paketinin kredi şeklinde mi hibe mi olacağı yönünde belirsizlikler mevcut. İşlem hacimleri son 10 günün ortalamasının yaklaşık 14% altında gerçekleşti. DAX endeksinde Tüketim hizmetleri sektörü 2,3% artış göstererek endeksi en çok yukarı taşıyan sektör olurken, en çok kaybettiren sektör ise 2,6% ile sağlık sektörü tarafında oldu. Endekste yer alan 3 hisse değer kazanırken 27 hisse de değer kaybetti.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı