Koronavirüs nedeniyle Mart’tan sonra durgunluk etkisi daha fazla hissedilecekti

koronavirus-nedeniyle-marttan-sonra-durgunluk-etkisi-daha-fazla-hissedilecekti-01042011

Koronavirüs nedeniyle Mart’tan sonra durgunluk etkisi daha fazla hissedilecekti

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve IHS Markit’in açıkladığı verilere göre; Türkiye’de Şubat ayında 52,4 olan imalat PMI endeksi, Mart ayında ılımlı bir düşüşle 50 olan eşik değerin altına gerilemiş ve 48,1 seviyesinde gerçekleşmiştir. Koronavirüs salgını nedeniyle küresel ekonomilerin durduğu bir süreçte, gelen verinin henüz tam anlamıyla mevcut durumu yansıtmadığını, Mart döneminden sonraya ilişkin verilerin daha gözle görülür bir durgunluk etkisini yansıtacağını düşünüyoruz. 

 

İmalat sektöründeki gerilemenin kısmi kalmasında, 10 Mart’ta ilk koronavirüs vakasını bildiren Türkiye’de karantina önlemlerinin ve kapatmaların hem resmi nitelikte olmamasının, hem de ayın son iki haftalık sürecinde uygulanmış olmasının etkili olduğunu düşünüyoruz. İlk etapta 30 Nisan yönlendirmesinin yapıldığı kapatmalar anlamında, Nisan ayının virüs etkilerini daha derin bir şekilde yansıtmasını bekleriz. Yine Avrupa’nın, Çin’in ve dünyanın PMI görünümünde olduğu gibi, imalat sektörü hizmete göre daha geç ve az yavaşlıyor ve toparlamasını da daha erken yapıyor. Hizmet sektörü, seyahat kısıtları ve kapanmalar nedeniyle daha keskin bir daralma gösteriyor.

 

Mevcut durumda büyüme momentumunun rakamsal olarak nasıl etkileneceği net olmamakla beraber, 1Ç20 dönemi ilk 2 ayda ekonomik faaliyetin normal devam etmesi ve güçlü büyüme nedeniyle yüksek olacakken, çeyreklik daralma 2Ç20 ve krizin ne kadar süreceğine bağlı olarak belki 3Ç20 dönemi için söz konusu olabilir. Küresel ekonomiler açısından 2020 yılının büyüme ile geçmeyeceği, şu anki faktörler ile öngörülebilmektedir. Tabii beklentilerdeki çekince ise, krizin ne kadar süreceğinin halen belli olmamasından kaynaklanmaktadır.

Kaynak Tera Menkul
Hibya Haber Ajansı