Alman ZEW endeksi

alman-zew-endeksi-18042009

Alman ZEW endeksi

AVRUPA

“Alman ZEW endeksi”

ZEW endeksi corona virüsü nedeni ile Mart ayında gördüğü -49,5 seviyesi ile ekonomik hasarın boyutuna ilişkin net fikir vermektedir. Nisan ayı için açıklanacak veri içinde virüsün yıkıcı etkisini görmek şaşırtıcı olmayacaktır.

“IFO Verilerini Takip Edeceğiz”

Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya için, IFO Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IFO – Information and Forschung – Institute for Economic Research) tarafından yaklaşık 7 bin işletmeye yapılan bir anket sonucunda hazırlanan iş ortamı endeksi, küresel piyasaların yakından izlediği ekonomik göstergeler arasında yer almaktadır. Mart ayında 86,1 seviyesinde açıklanan endeks bir önceki aya göre düşüş göstermiştir.

IFO iş ortamı göstergesinin Nisan ayında beklentinin üzerinde açıklanması halinde Euro’da yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, öngörülenin altında kalacak rakamlar, kıtanın ortak para biriminde kayıplara neden olabilir.

TÜRKİYE

“TCMB Faiz İndirim Döngüsünü Sürdürecek (Mi)?”

TCMB faiz kararı 22 Nisan Çarşamba günü saat 14.00’te açıklayacaktır. Araştırma departmanı olarak politika faizinin %9.75 seviyesinden %9.50 seviyesine çekilerek 25 baz puan indirim yapılmasını bekliyoruz. TCMB’nin virüs öncesinde faiz indirim döngüsü enflasyon odaklı olurken, virüs sonrasında bu aynı şekilde devam edecektir. Virüs kaynaklı ekonomik aktivitede ani durma ve enerji fiyatlarında dip seviyelere gerileme enflasyon dinamiklerini pozitif yönde etkileyecektir. Ayrıca virüs kaynaklı Fed’in sınırsız ve bedava para dağıtımı ve sıfır faiz politikası TCMB’nin yol haritasında destekleyici unsur olarak yer alabilir. Bu bağlamda TCMB’nin faiz indirim döngüsüne devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

PİYASANIN ROTASI

Haftanın Makro Teması

İngiltere Enflasyon / TCMB Faiz Kararı / Almanya ZEW – IFO

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %0,50 Üzerinde Kalıcı Olacak (Mı)?

Haftanın Konuşması

21 Nisan Salı Saat 08.00 RBA Başkanı Lowe

Trump, Ekonomiyi Açıyor Peki Sonrası?

Corona virüsü biyolojik olarak ülkeleri alt üst ederken, güncel durumda vaka sayısı 2,177,410 – tedaviye pozitif cevap veren 550,862 – ölü sayısı 145,608 kişiye ulaşmıştır. Vaka sayısında artış sürerken, ABD’de en kötüsünün görüldüğü ve ölü sayısının 100bin altında olacağı açıklamalar öne çıkmaktadır.

 

Trump’ın Başkanlık seçimine giderken, kapalı kalan ekonomi en büyük yumuşak karnı olurken, bunu açmak için elinden geleni yapmaktadır. Normalleşme için ekonomiyi 3 aşamalı olarak açma kararı alan Trump’ın ekonomi dışında düşünmesi gereken bir ABD Başkanlık seçimi olduğu yüzüne çarpmaktadır. Açıklamalarında 100bin kişinin altındaki ölü sayısının iyi olacağını söylemesi eleştiri oklarını kendisine çevirmektedir. Trump’ın virüse karşı zayıf tepkisi ve küçümsemesi bazı seçim anketlerinde rakibinin geride kalması şeklinde yansımaktadır.

Finansal piyasalarda en kötüsünün geride kaldığı algısını fiyatlamalara pozitif yansırken yeni normal olarak ekonomilerin açılması, ekonomik hasarın tespit edilmesi ve sonrası için toparlanmanın nasıl olacağı yol haritaları beklentileri ve fiyatlamaları yönlendirecektir.

Hafta genelinde İngiltere enflasyon, Almanya ZEW ve IFO verilerini takip edeceğiz. virüs etkilerinin görüleceği verilerde yavaş yavaş hasar tespiti devreye girecektir. Türkiye tarafında ise TCMB’nin faiz kararını takip edeceğiz. Araştırma departmanı olarak politika faizinin %9.75 seviyesinden %9.50 seviyesine çekilerek 25 baz puan indirim yapılmasını bekliyoruz

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı