Pandemi sonrası çalışma ortamları yenilendi

Araştırmaya katılan iş yerlerinin yüzde 50’ye yakını pandemi süreci sonrasında iş yerinde dekorasyon değişikliğine gidildiğini belirtiyor.

Pandemi sonrası çalışma ortamları yenilendi

Avansas, iş dünyasının gündemindeki gelişmeleri araştırmaya devam ediyor. Koronavirüs pandemisi sonrasında evden çalışma oranı hızla azalırken, iş yerlerine çalışanların motivasyonunu artıracak dekorasyon tercihleri soruldu. Türkiye genelinde 4 bin 500’e yakın iş yeri ile gerçekleştirilen araştırmada çalışma ortamlarındaki renk ve mobilya tercihleri, pandemi sonrası dekorasyon yöntemleri ve trendler hakkında detaylı veriler elde edildi.

Araştırmaya göre küçük ve orta büyüklükteki işletmeler toplantı odalarında ve ortak kullanım alanlarında beyaz rengi tercih ediyor. İş yerlerinin yüzde 40’a yakını beyaz rengi kullandığını belirtirken, krem, gri, bej, siyah ve kahverengi, beyazdan sonraki ilk seçenekler olarak sıralanıyor.

İş yeri rengini tamamlayan oturma grubu ve masa takımında ise kahverengi ve siyah hakimiyeti öne çıkıyor. Küçük işletmelerin yüzde 32’si kahverengi, orta büyüklükteki işletmelerin de yüzde 35’i siyahı ilk seçenek olarak düşünüyor. Krem, beyaz, gri ve bej ise siyah ve kahverenginin ardından üst sıralarda bulunuyor. 

İş yerleri, çalışma ortamı dekorasyonu için çalışanların görüşüne de önem veriyor. 10 iş yerinden 7’si çalışma ortamı dekorasyonu hakkında çalışanlarının fikirlerini aldığını belirtiyor. İş yerlerinin yaklaşık yüzde 30’luk bir bölümü de çalışma ortamı dekorasyonu için profesyonel destek aldığını aktarıyor.

Araştırmaya göre, iş yerlerinin tamamına yakını çalışma ortamının renk tercihlerinin çalışanlarının motivasyonuna doğrudan katkısı olduğu düşünüyor. 

Bununla birlikte iş yerinde çalışanların motivasyonunu artırmak tercih edilen ürünler arasında ilk sırada tablolar yer alıyor. 10 iş yerinden 6’sı tabloyu çalışan motivasyonu için birinci sıraya koyarken motivasyon cümleleri içeren yazılar, masaüstü isimlikleri, dekoratif saatler, yazı tahtaları, dekoratif biblolar ve panolar en çok tercih edilen ürünler sıralamasında üst sıralarda bulunuyor.

Çalışanlarının günün stresini attığı en önemli yerlerden olan mola alanlarına iş yerleri özen gösteriyor. Araştırmaya göre 10 iş yerinden 7’si iş yerlerinde mola alanları olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte her 10 küçük işletmenin 2’sinde her 10 orta büyüklükteki işletmenin 1’inde oyun odası çalışanları bekliyor.

Koronavirüs pandemisinin hafiflemesiyle birlikte iş yerlerine dönüş de hızlandı. Pandemi sonrası küçük iş yerlerinin yüzde 52’si, orta büyüklükteki işletmelerin de yüzde 45’i iş yeri dekorasyonunda yenilikler gerçekleştirildiğini belirtiyor. En sık yapılan yenilikler arasında ise boya-badana, sosyal mesafe amaçlı düzenlemeler, masa-sandalye yenileme, dezenfektan/hijyen stantları oluşturma ve genel dekorasyon yenileme seçenekleri ön planda yer alıyor.

 


Hibya Haber Ajansı