Corona Virüs Engeli; Deniz Yolunda Fiyatlar Yüzde 40 Arttı

corona-virus-engeli-deniz-yolunda-fiyatlar-yuzde-40-artti---17032011

Corona Virüs Engeli; Deniz Yolunda Fiyatlar Yüzde 40 Arttı

Çin’in Vuhan kentinde başlayan Corona virüs salgını, Mart ayı ile birlikte özellikle Avrupa kıtası olmak üzere birçok bölgede etkisini artırmaya başladı. Ülkelerin aldığı önlemlerin başında sınır kapılarının kapatılması gelirken bu durum lojistik sektörünü olumsuz etkiledi. Online lojistik platformu Navlungo’dan yapılan açıklamaya göre, deniz yolu taşımacılığında 2019 sonunda düşük sülfürlü yakıt uygulaması nedeniyle artan konteyner başı taşıma maliyetleri, Corona virüs ile beraber daha da yükselirken, fiyat artışının %40’lara ulaştığı kaydedildi.

Acil siparişler havayoluna kaydı, rezervasyonlar Nisan ortasına kadar doldu

Navlungo CEO’su İsa Korkmaz, son gelişmeler üzerine değerlendirmelerde bulundu. Korkmaz, “Havayolu navlunlarında yolcu uçaklarının seferlerinin iptal olması nedeniyle kargo kapasitesinin azalması Avrupa ve Amerika arasındaki havayolu navlun fiyatlarında %15-20 arasında fiyat artışına neden oldu. Çin ve Türkiye’yi de doğrudan etkileyen bu durumun yanı sıra, deniz yolu ile yetişemeyecek acil siparişlerin hava yoluna kayması muhtemel ve bu da havayolu taşımacılığında bir süre daha fiyat artışına sebep olacak.” dedi. İsa Korkmaz ayrıca Nisan ayının ortasına kadar bazı rotalarda rezervasyonların dolduğunun bilgisini de paylaştı.

Avrupa’nın 14 ülkesi karayolu sınırlarını kapattı, e-ihracatta %20 düşüş bekleniyor

Avrupa’da 14 ülkenin sınırını kapatması ile birlikte ihracat yüklerinde gecikmeler yaşanmaya başlarken oluşan kuyruklar nedeniyle dönmeyen dorseler ve konteynerler neticesinde %15 oranında navlun artışları görüldü. E-ihracat gönderilerinde insanların zorunlu olmayan alışverişlerini kısmaları sonucunda ise taleplerde daralma görülüdü. İsa Korkmaz, Amazon veya Etsy gibi e-ticaret sitelerinden yapılan satışlar da henüz rakamlar ortaya çıkmasa da %20’ye varan düşüş beklendiğini söyledi.

“İhracatçılar Corona virüse karşı önlem alabilir”

Corona virüs nedeniyle ticaretin içinde bulunduğu olağanüstü durumdan alınacak tedbirlerle minimum hasarla çıkılabileceğini belirten İsa Korkmaz, Türkiye’den ihracat yapan firmalar için önerilerini şu şekilde sıraladı:

  1. Alternatiflerinizi arttırın: Yükünüzü organize etmek için daha fazla alternatif aramanızı öneriyorum. Denizyolu, havayolu ve karayolu seçeneklerini aynı anda karşılaştırarak navlun planlamanızı yapabilirsiniz.
  2. Rezervasyon yaptırırken dikkatli olun: Birçok acentenin yer problemi nedeni ile iptal politikalarında değişiklikler oldu, siparişlerinizi onaylarken mutlaka bu bilgileri teyit ediniz. Ayrıca alıcınız ve satıcınız ile olan sözleşmelerinizde muhakkak olası gecikmeleri de hesaba katın.
  3. Parsiyel yükleri tercih edin: Konteyner ya da komple tır yerine, parsiyel navlunları tercih ederek riski dağıtabilirsiniz.
  4. Gelişmeleri anlık takip edin: Corona virüsü önlemleri neticesinde her gün başka bir ülkeden uçuş yasakları ya da sınır önlemlerinin değişkenlik gösterdiğini görüyoruz. Ürünlerinizi planlarken mutlaka lojistik servis sağlayıcınızdan anlık bilgiler alınız.
  5. Müşterileriniz ile daha fazla iletişim kurun: Müşterilerinizi sık sık bilgilendirin, olası gecikmelerde ve iptallerde elinizden geleni yaptığınızın mesajını verin.

Bilgi İçin: Tülay Genç | support@b2press.com | +90 (850) 885 12 55


Navlungo Hakkında

Teknoloji merkezli bir lojistik arama motoru olan NavlunGO, uzun süren lojistik teklif alma süreçlerini dijitalleştirerek yük sahiplerine 3 binin üzerinde rotada yüzlerce taşıyıcıdan alınan teklifleri onların ihtiyaçlarına göre sınıflandırarak 1 dakika içinde sunuyor. Sunulan teklifler hava, kara, deniz ve tren yolu alternatiflerini bir arada bulundururken 7/24 destek, online ödeme ve yük takip hizmetleri de sunuyor.