ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasalarıi

abd--avrupa-hisse-senedi-piyasalarii-03042012

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasalarıi

2 Nisan Perşembe günü majör Avrupa ve ABD endekslerinde dünkü satışlar sonrası kuvvetli alımlar izledik. Fakat ABD’de Covid-19’un etkisi altına giriyor olması ve bunun negatif ekonomik yansımaları risk iştahını azaltmaya devam ediyor. Takdirsel tüketim gibi kırılgan sektörlerde satışlar derin olurken altyapı, sağlık gibi defansif sektörlerde alımlar görüldü. Başkan Trump’ın Suudi Veliaht Prensi ve Putin ile görüştüğünü ve iki ülkenin günlük 10-15 milyon varillik üretim kısıntısına gitmelerini bekliyorum açıklaması sonrası WTI Petrol en yakın vade tarafında son dönemin en yüksek seviyesi $27,39 ile yaklaşık 29% artış yaşandı. Enerji sektöründe 7,6% artış görülürken endeksin en fazla artan kâğıtları enerji şirketleri oldu.

ABD tarafında geçen haftaki bozulmanın devam edip etmediğini görmek amacıyla yakından takip edilen Haftalık İşsizlik Maaşı başvuruları 3.7 milyon beklentisinin üzerinde 6,6 milyon olarak artış gösterdi. Ticaret dengesi $40 milyar açık beklenirken $39,9 Milyar olarak gerçekleşti. Fabrika siparişleri 0,2% beklenirken 0% olarak gerçekleşti. Dayanıklı mal siparişleri 1,2% beklentisi doğrultusunda gerçekleşti.

Tüm ABD borsaları ele alınarak bakıldığında 52 hafta en düşük seviyesinde olan hisse sayısı 399 olduğu görüldü. 16 Mart’ta bu sayı 6840 ile korona virüsü etkisiyle tarihi zirvesini yapmıştı. S&P 500 endeksinde Enerji ve Telekom sektöründe yer alan hisseler öncülüğünde 8%’in üzerinde artışlar görülürken, Tüketim hizmetleri -0,17% kayıp ile en çok değer kaybeden sektör oldu. S&P 500 endeksinde işlem hacimleri 10 günlük ortalamanın 7% altında gerçekleşti. Endekslerdeki satış hareketine karşı Volatilite endeksi VIX 9,2% gerileyerek 51,75’e ulaştı. FAANG hisselerin performansına baktığımızda; Facebook -1,2% , Apple 0,8% ,Amazon +0,16%, Netflix 1,23% ve Google 0,9% primlenerek günü sonlandırdı.

Avrupa tarafındaki endekslerde genelde daha düşük kazançlar görülürken işlem hacimleri son 10 günün ortalamasının yaklaşık 16% altında gerçekleşti. DAX endeksinde Sanayi sektörü 2% artarak endeksi en çok yukarı çeken sektör olurken, en çok kaybeden sektör ise -0,6% ile Finans tarafında oldu. Endekste yer alan 17 hisse değer kazanırken 13 hisse de değer kaybetti

Yarın ABD tarafında Mart ay ISM Servis, Tarım-dışı istihdam verisi, Haftalık İşsizlik başvuruları, İşsizlik verisi 3,8% bekleniyor.

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı