Manisa’da iş dünyası ve öğrenciler endüstride IoT’nin geleceğini masaya yatırdı

manisada-is-dunyasi-ve-ogrenciler-endustride-iotnin-gelecegini-masaya-yatirdi-05032010

Manisa’da iş dünyası ve öğrenciler endüstride IoT’nin geleceğini masaya yatırdı

Sanayiciler, akademisyenler ve öğrencileri bir araya getiren etkinlikte Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kazaz, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezai Taşkın ve Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim A.Ş. Üretim II Müdürü Sezay Berber konuşma gerçekleştirdi. Etkinlik kapsamında düzenlenen “Dijital Fabrikalar Zamanı ve Robotlar’’ konulu panelde ise Manisa Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, Vestel Operasyonel Projeler Geliştirme Grup Müdürü Mehmet Güresin ve Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Bölümü Ürün Yönetimi ve İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Tolga Bizel konuşmacı olarak yer aldı. Sanayi 4.0, dijital dönüşüm, robotlar, nesnelerin interneti (IoT) ve yapay zeka (AI) teknolojilerinin konuşulduğu etkinlikte; IoT dünyasına giriş ve IoT cihazları için kodlama eğitimi verildi. Ayrıca katılımcılar akıllı telefonla robot kontrolünü deneyimledi. Sanayi-üniversite ve özel sektör-STK iş birliği çerçevesinde hayata geçirilen organizasyonda, CLPA üyelerinden Mitsubishi Electric’in eğitime destek projesi kapsamında Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde kurmuş olduğu robot laboratuvarı da ziyaret edildi.

 

Fabrikaların dijital dönüşümünde makineler ve insanlar arasında çok hızlı haberleşme imkanı sağlayan endüstriyel iletişim ve kontrol ağı CC-Link’in dünya genelinde yaygınlaşması için faaliyet gösteren CLPA (CC-Link Partner Association) tarafından Manisa Celal Bayar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Endüstride IoT Sohbetleri’’ etkinliği, Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sanayicileri, akademisyenleri ve geleceğin karar vericileri üniversite öğrencilerini aynı platformda buluşturan etkinlikte; Sanayi 4.0, dijital dönüşüm, robotlar, nesnelerin interneti, endüstriyel haberleşme ve yapay zeka teknolojileri masaya yatırıldı.

 

Etkinliğin açış konuşmasını gerçekleştiren Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kazaz, Sanayi 4.0 evresi ile birlikte günümüzde dijital dönüşüm uygulamalarının hızla yaygınlaştığına dikkat çekti. Üniversitelerin eğitim-öğretim faaliyetleri ile sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli personelleri yetiştirirken aynı zamanda yaptıkları araştırmalarla ülkemizin ve uluslararası platformda ülkelerin ihtiyaç duyduğu bilgileri ürettiğini belirten Prof. Dr. Kazaz, “Kalkınmanın temelini hiç şüphesiz teknoloji ve bilgi üretebilen yüksek seviyede eğitilmiş toplumlar oluşturuyor. Bu noktada bilgiye sahip olmak ve bu bilgiyi teknoloji üretimine dönüştürebilmek için üniversitelere ve sanayiye önemli görevler düşüyor” diye konuştu.

 

“Endüstride IoT Sohbetleri” etkinliği kapsamında bölüm olarak gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgiler paylaşan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezai Taşkın, bu kapsamda öncelikli olarak öğrenciler için iyi bir laboratuvar altyapısı oluşturmaya çalıştıklarını söyleyerek laboratuvarların teknik donanımları hakkında bilgi verdi. Kontrol ve Otomasyon Laboratuvarı için Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri ile yapılan hibe anlaşması kapsamında öğrencilere güncel endüstriyel otomasyon ve robotik teknolojisine yönelik imkanlar sağlandıklarını anlatan Prof. Dr. Taşkın ayrıca bölüm olarak üniversite-sanayi işbirliği ile gerçekleştirdikleri TÜBİTAK destekli “Güneş Panelleri İçin Otonom Temizlik Aracı” projesine ait farklı tasarımların çalışmasını katılımcılar ile paylaştı.

 

Mitsubishi Electric’in Manisa fabrikasında markanın e-F@ctory altyapısı kullanılıyor

Etkinlik kapsamında sunum gerçekleştiren Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim A.Ş. Üretim II Müdürü Sezay Berber, “Manisa’da bulunan Mitsubishi Electric Türkiye Klima Sistemleri Üretim A.Ş., Mitsubishi Electric’in Avrupa’daki ilk ev tipi klima üretim tesisidir. Mitsubishi Electric Türkiye Klima Sistemleri Üretim A.Ş. olarak, Aralık 2017’de üretime başlamamızdan bu yana Mitsubishi Electric’in IoT tabanlı fabrika otomasyon teknolojisini kullanarak müşterilerimizin her biri için aynı kalitede ürün üretebiliyor ve bu kalitenin devamlılığını garantiye alabiliyoruz. Isı eşanjör hattında bulunan e-F@ctory altyapısı sayesinde üretim koşulları ve kalite kontrol noktaları sürekli olarak takip edilebiliyor. Makinelerde bulunan sensörler ve kameralar yardımıyla kalite hataları otomatik olarak tespit edilebiliyor. Bu cihazlardan alınan veriler anlık olarak kullanıcılar tarafından takip edilebiliyor ve bu da bize kalite hataları ya da makine arızaları meydana gelmeden önce müdahale edebilme imkanı tanıyor. Üretimde bulunan hat monitöründe; malzeme kullanım oranı, kalite trendleri, üretim adetleri, stoklar ve makine durumu anlık olarak izlenebiliyor. Ayrıca operatörler tarafından POP terminallerine (tablet) birçok bilgi kaydedilebiliyor. Bu bilgi ve verilerin anlık olarak takip edilebilmesi ise bizlere iyileştirme ve geliştirme olanakları sağlıyor” şeklinde konuştu.

 

Manisa Teknokent yıllık 100 milyon TL ciro ve 30 milyon TL ihracat rakamına ulaştı

Etkinlik kapsamında IoT Türkiye Kurucusu Can Güleren’in moderasyonunda gerçekleştirilen “Dijital Fabrikalar Zamanı ve Robotlar” konulu panelde iş dünyasının önde gelen isimleri bir araya geldi. Paneldeki konuşması kapsamında Manisa Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş; “2017 yılında faaliyete geçen Manisa Teknokent; Yazılım-Bilişim, Elektrik-Elektronik ve Makina-Ekipman alanlarında faaliyet gösteren 85’i aşkın firması ile yıllık 100 milyon TL ciroya ve 30 milyon TL ihracat rakamına ulaştı. Manisa Teknokent Yönetici A.Ş. ve bağlı ortaklığı olarak Manisa Teknokent TTO A.Ş., Zafer Kalkınma Ajansı’nın desteği ile iki güdümlü projeyi hayata geçirdi. Bunlardan Vestel Elektronik A.Ş.’nin finansal katkısının yanı sıra Manisa Teknokent’in eş finansmanını üstlendiği Akıllı Ürün ve Üretim Sistemleri Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin (Manisa Teknokent-Vestel ArGeTa) kurulumu tamamlandı. Bu merkez Tasarım, Analiz ve Lazer Tarama, Prototipleme ve Sanal Gerçeklik Bileşenleri ile ağırlıklı olarak bölgemizdekiler olmak üzere 60’ı aşkın firmanın 500’ü aşan iş emrini yerine getirdi. Manisa Teknokent TTO A.Ş.’nin ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın eş finansmanını üstlendiği “Manisa Savunma Sanayisi Teknoloji Geliştirme Kümesi” (MASTEK) güdümlü projesi ile Alüminyum Birleştirme Teknolojilerini içeren kapasitenin kurulumu 2020 yılının Ocak ayı itibariyle hizmet vermeye başladı. Faaliyetine “Üründe ve Üretimde Dijitalleşme” vizyonu ile başlayan Manisa Teknokent bünyesindeki firmalar, klasik mekanik sistemlerin otomasyonuna yönelik projelerin yanı sıra Nesnelerin İnterneti bağlamında tarım, imalat ve perakende sektörüne yönelik firma ve müşterileri temelinde tek yönlü veri akışı ve çift yönlü veri akışına dayalı çözümler üreten projeler gerçekleştiriyor. Firmalarımız sektörün gelişme yapısına bağlı olarak, arz ve talep yönlü derinliği olan ve otonom sistemlere evrilecek platform projeler de geliştirecek kapasiteye ve tecrübeye sahip” şeklinde konuştu.

 

VESTEL 4.0 olarak adlandırılan dijital dönüşümün sonucunda hedef “Akıllı Fabrika”

Panelistler arasında yer alan Vestel Operasyonel Projeler Geliştirme Grup Müdürü Mehmet Güresin, dijital dönüşümün dünya genelinde tüm sanayi devlerinin en önemli gündem maddelerinden biri olduğuna dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu; “Bu kapsamda dijital dönüşüm, tüketici elektroniği sektöründe üretim yapan firmaların da rekabet gücünü koruyabilmesi için önemli bir koşul olarak karşımıza çıkıyor. Yakın gelecekte bu dönüşümü başaramayan firmalar, küresel pazarlardaki rekabet gücünü kaybedecekler. Uzun vadede gelecek vizyonumuza baktığımızda dijital dönüşüm kavramı ile 'mobilite' ve 'bağlanabilirlik' teknolojileri, Vestel'in AR-GE çalışmalarının da önemli bir ayağını oluşturuyor. Akıllı evler, akıllı şehirler ve Nesnelerin İnterneti konsepti çatısı altında sunulan hizmetler Vestel'in adını sıkça duyacağınız bir alan olacak. Biz de bu konunun Türkiye'deki öncülerinden olarak Vestel City'deki akıllı tesislerimizde yapay zeka, robotlar ve Endüstriyel IoT teknolojilerini kullanarak üretim yapıyoruz. Vestel bu dönüşümü Türkiye’de gerçekleştiren ilk tesislerden birisinin Vestel City olması konusunda iddialı. Vestel Elektronik, dijital dönüşüm için 2013 yılından bu yana çalışmalarına devam ediyor. Şirket bünyesinde uzman mühendislerden oluşturulan ekipler, tedarikçilerden müşterilere kadar tüm süreçlerde dijital dönüşüm vizyonunu başarıyla uygulamak, mevcut süreçlerin dijitalleşmesi ve yeni süreçlerin eklenmesi için çalışıyor. Bu dönüşüm ile Vestel Elektronik’in inovasyon ve teknoloji adaptasyonu hız kazanacak, fabrikaların akıllanması ile baştan sona tüm süreçlerin birbirleriyle daha bağlantılı hale gelmesi, kayıpların ciddi oranda azaltılması, üretim hatlarının daha çevik ve uyumlu çalışması ve müşteri isteklerine en hızlı şekilde cevap verilmesi sağlanacak. Televizyon üretim hatlarında kullanılan tüm bu teknolojiler, ileri seviyede esneklikle ayda 850 farklı model üreten hatların minimum maliyetle ve yüksek verimlilikle çalışmasını sağlıyor. Bizim VESTEL 4.0 olarak adlandırdığımız dijital dönüşümün sonucunda varılacak hedef “Akıllı Fabrika”dır. Akıllı Fabrika’da süreçler yapay zeka yazılımları ile yönetilecek, bu doğrultuda iş gücünün profili de değişecek, işi fiziken yapan çalışanların yerini süreçleri tasarlayan, geliştiren ve kontrol eden nitelikli çalışanlar alacak.”

 

e-F@ctory ile geleceğin dijital fabrikalarını bugünden kurmak mümkün

“Dijital Fabrikalar Zamanı ve Robotlar” panelinde konuşma gerçekleştiren Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Bölümü Ürün Yönetimi ve İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Tolga Bizel, “Yeni sanayi evresinin merkezinde hiç şüphesiz üretim bulunuyor. Son dönemde şirketlerin ilgi odağı olan Sanayi 4.0 ve şirketlerin teknoloji yatırımları üzerinde büyük bir etki yaratan “Nesnelerin İnterneti” konusuyla birlikte teknoloji ve haberleşmenin önemi daha da artıyor. Bu noktada biz de Mitsubishi Electric olarak köklü inovasyon mirasımız ve üstün teknolojimiz ile geliştirdiğimiz yenilikçi çözümlerle fabrikaların altyapısını, sistemlerini ve proseslerini dijital çağa uygun şekilde dönüştürüyoruz” dedi. Dijital dönüşüm çağında makinelerin çevrelerinde olup bitenleri anlayabilecek ve birbirleriyle internet protokolleri aracılığıyla iletişim kurabilecek duruma geldiklerine dikkat çeken Bizel, “Mitsubishi Electric olarak Sanayi 4.0’a dijital ve akıllı fabrika konseptimiz e-F@ctory ile yanıt veriyoruz ve bu altyapı içinde robotlar çok önemli bir rol oynuyor. Bugün e-F@ctory altyapısı sayesinde robotlar üretim hattındaki diğer ürünlerle de haberleşebiliyorlar ve bilgileri insan kontrolünden bağımsız olarak hem kendi aralarında hem de fabrikayı kontrol eden ana sistemle paylaşıp verimliliği artırmak için hazır durumdalar” diye konuştu. Sanayi 4.0 evresinde fabrikaların en önemli gündem maddesinin, hızla değişen ve kişiselleşen insan ihtiyaçlarını en hızlı ve verimli şekilde karşılayabilecek üretim bantları kurmak olduğunu söyleyen Bizel; “Fabrikalardaki üretim hatlarının kişiselleştirilmiş ihtiyaçlara göre optimize edilmesi sonucunda pazardaki rekabet koşullarına ayak uydurmak daha kolay hale gelecek. Sanayicilerimizin dünya kalitesinde üretim yaparak küresel pazarlarda rekabet edebilmeleri ve ihracatta güç kazanmaları için üretim kalitesini artırırken maliyetleri optimize etmeleri gerekiyor. Bu noktada, fabrika otomasyon sektörünü yakından takip edip yeni teknolojilere hızla uyum sağlayabilmek ve gerekli altyapı yatırımlarını yapmak önem kazanıyor. Biz de Mitsubishi Electric olarak endüstriyel otomasyon alanında bir dünya devi olan markamızın bu gücünü Türkiye’ye taşıyoruz. e-F@ctory konseptimiz ile Türkiye’deki sanayicilere geleceğin fabrikalarını bugünden kurma imkanı sunuyoruz” dedi.

 

Akıllı telefonla robot kontrolü ve IoT cihazları için kodlama eğitimleri verildi

Etkinliğin kapanış konuşmasını gerçekleştiren ve aynı zamanda CLPA Türkiye Müdürü olan Tolga Bizel, “Sanayi-üniversite ve özel sektör-STK iş birliği çerçevesinde hayata geçirilen “Endüstride IoT Sohbetleri’’ etkinlik serisinin ilk durağı olarak Manisa’yı seçtik. Türkiye sanayisi için çok büyük bir potansiyel taşıyan bu değerli ilde CLPA üyelerinden Mitsubishi Electric’in eğitime destek projesi kapsamında Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde kurmuş olduğu robot laboratuvarı da yer alıyor. Laboratuvar gezisini de içeren etkinliğimizi uygulamalı bir eğitim ve network geliştirme platformu olarak hayata geçirdik. IoT dünyasına giriş ve IoT cihazları için kodlama eğitiminin verildiği etkinliğimizde katılımcılar akıllı telefonla robot kontrolünü de deneyimleyebildi. Bu sayede sanayicilere ve öğrencilere üretim hatlarındaki robotları ve makineleri CC-Link gibi bir endüstriyel haberleşme teknolojisiyle ne kadar hızlı ve kolay bir şekilde koordine ve kontrol edebileceklerini uygulamalı olarak göstermiş olduk” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

CLPA (CC-Link Partner Association) Hakkında

CLPA (CC-Link Partner Association), CC-Link’in kapsamlı kullanımının desteklenmesi amacıyla 2000 yılında kurulmuş bir açık ağ destekleme kuruluşudur. CLPA’nın temel teknolojisi olan CC-Link IE, otomasyon alanında dünyanın ilk ve tek açık gigabit etherneti olarak, rakipsiz bant genişliği sayesinde Sanayi 4.0 uygulamaları için ideal bir çözüm sunuyor. CLPA’nın temel faaliyet alanları arasında; CC-Link IE ve CC-Link teknik spesifikasyonlarının oluşturulması ve uyum testlerinin gerçekleştirilmesi, CC-Link kullanılan cihaz ve ekipmanlar için geliştirme desteği, cihaz seçimi için kullanıcı desteği ve CC-Link’in daha geniş kapsamlı bir şekilde benimsenmesine yönelik tanıtım çalışmaları yer alıyor. Kurulduğunda 163 kurumsal üyesi olan CLPA, her yıl katılan yeni üyelerle birlikte Nisan 2017 sonu itibariyle 2 bin 982 üyeyle faaliyetlerine devam ediyor. Asya’nın önde gelen açık endüstriyel otomasyon ağı teknolojisi CC-Link, Avrupa ile Kuzey ve Güney Amerika’da da giderek popülerlik kazanıyor.


Hibya Haber Ajansı