Sağlık Bakanı Koca: Başakşehir Şehir Hastanesi'nde Covid-19 için plazma üretimi yapılacak

saglik-bakani-koca-basaksehir-sehir-hastanesinde-covid-19-icin-plazma-uretimi-yapilacak-20042002

Sağlık Bakanı Koca: Başakşehir Şehir Hastanesi'nde Covid-19 için plazma üretimi yapılacak

İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi'nin ilk etabı açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm dünyanın hayranlıkla takip ettiği kamu özel işbirliği yöntemiyle hayata geçirdiğimiz proje kapsamında 10 şehir hastanesini hizmete aldık. İnşası devam eden 8 şehir hastanemizin büyük bölümünü bu yıl sonuna kadar, kalanlarını da önümüzdeki yıl hizmete almayı planlıyoruz" dedi.


Yaklaşık 1 milyon metrekare kapalı inşaat alanı ve 2 bin 682 yatak kapasitesine sahip ve Sağlık Bakanlığı tarafından Kamu Özel İşbirliği modeli ile yapılan İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi'nin ilk etabı açıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa'nın en büyük yoğun bakım kapasitesine sahip hastanelerinden İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi'nin ilk etabının açılışına video konferansla katıldı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başakşehir Şehir Hastanesi hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tan brifing aldı.


SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA: HER ODASI GEREKTİĞİNDE YOĞUN BAKIMA DÖNÜŞEBİLİR


Sağlık Bakanı Koca, Başakşehir Şehir Hastanesi'nin 2608 deprem izoloterinin kullanıldığı tek blokta en büyük yapı olduğunu belirterek, hastanenin tam olarak 15 Mayıs'ta faaliyete geçeceğini ifade etti.
Koca, "Her hasta odası gerekli ekipmanla yoğun bakıma dönüştürülebilme özelliğine sahiptir. Hastane en gelişmiş tıbbi görüntüleme cihazlarıyla donatılmıştır . 7 adet tomografi, 7 adet MR cihazı ve toplamda 24 ultrason cihazı vardır" dedi.


Hastanenin, Covid-19 hastaları için de plazma üretimi gerçekleştirebilecek alt yapıya sahip olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanı Koca, "Pandemi döneminde plazmanın önemli olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede immün plazmanın da hazırlanabilir olduğunu ve bu konuda yeterli alt yapıya sahiptir. Şu an 50 kişiye yakın faaliyettedir, süreçte bu sayı en az 300 kişiye hizmet verebilecek kapasitedir. İyileşmiş olan hastadan plazmasını alıp, tedavi amaçlı kullanabilecek alt yapıya sahiptir" diye konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu açıklamalarda bulundu.
• 789 bin metrekare alan üzerine kurulu hastanenin 175 bin metrekare oturum alanı mevcut toplam kapalı alanı ise 1 milyon 21 bin metrekaredir.
• Hastanemiz bir çok sayıda lojistik mekanları bulundurmakta ve 1 milyon metrekare kapalı alan 304 bin metrakaresi medikal alan bulunmaktadır. Toplamda 8 bin 134 araçlık otopark kapasitesi bulunmaktadır.
• 725 muayene odası ve 2 bin 682 hasta yatağı bulunmaktadır. Her biri istenildiğinde yoğun bakım standartlarına dönüştürülebilecek yataklardır. Toplamda 426 yoğun bakım yatağı mevcuttur.
• Hastanemizde trijenerasyon sistemiyle yüzde 50 enerji ihtiyacı karşılanmakta yağmur suları depolanarak peyzajda kullanılmaktadır. Yeşil bina sertifikası alacak seviyede enerji ve çevre dostu tasarımlarla inşa edilmiştir.
• Dünyanın sayılı büyükşehirlerden olan İstanbulumuz 2 yakadaki şehir alt yapısıyla birlikte sağlık alt yapısında dünyanın en başta gelen şehirlerinden olacaktır.
• Hastane ayrıca tam otomasyon özelliğine sahip akıllı bina sistemiyle de donatılmıştır.
• Özellikle çocuk acil ve girişinde toplam 30 bin metrakare kapalı alan içinde hem çocuk hem erişkin hem de kadın doğum acil servisleri bulunmakta. 3 ana bloktan oluşan hastanemiz 8 ayrı ana branşı içinde bulundurmaktadır. Tamamı hizmete girdiğinde Avrupa'nın tek kampüste en fazla yoğun bakım kapasitesine sahip hastanesine sahip olacaktır.
• Acilde müşahade ve müdahale olmak üzere 60'a yakın yatağımız bulunmaktadır.
• Yoğun bakım kapasitesi anlamında tek blokta en fazla Avrupa'da yoğun bakım yatağına sahip olan hastanedir. Ayrıca bütün şehir hastanelerimizde olduğu gibi Başak Şehir Hastanemizde 2 bin 186 yatağı yoğun bakım alt yapısına sahip olup, gerektiğinde hepsi yoğun bakım olarak kullanılabilmektedir. Dünyada bu zenginliğe sahip başka bir ülke yoktur.
• 50 yoğun bakım yatağımız aynı zamanda her bir yatağı birer ventilatöre sahiptir. Şu an açılışını yaptığımız 155 yoğun bakımda ise 155 ventilatörümüz kurulmuş durumdadır.
• Sağlık Bakanlığımızın öncülüğünde bir prototip firmasının geliştirdiği, devamında Baykar ve Sanayi Bakanlığımızın yoğun desteği, Aselsan ve Arçelik tarafından bu dönemde üretilen ventiltörleri de altını çizerek ifade etmek istiyorum. Yani yerli ve milli ventilatörümüz bugün itibariyle üretilmiş ve kullanıma hazır hale getirilmiştir. Şu an 100 adet olmak üzere, toplamda mayıs ayı itibariyle 5 bine kadar üretilmesini planladık.
• Bu dönemde üretimi yapan firmalarla birlikte üretim hakkı Tüsep'te satış hakkı Usaş'ta olan Sağlık Bakanlığımızın öncülüğünde gerçekleşen, Sanayi Bakanlığımızın da yoğun desteğiyle sağlanan Baykar, Aselsan, Arçelik'in burada yoğun emekleri oldu. Önümüzdeki dönemde üretimi arttırmayı hedefliyoruz.
 

Hibya Haber Ajansı