Piyasa gelişmesi : ABD istihdam piyasası gelişmeleri, Şubat 2020

piyasa-gelismesi--abd-istihdam-piyasasi-gelismeleri-subat-2020-06032005

Piyasa gelişmesi : ABD istihdam piyasası gelişmeleri, Şubat 2020

 

§  ABD’de Şubat ayına ait istihdam piyasası verileri açıklandı.

§  Tarım dışı istihdam veri dönemi içerisinde 175k artış şeklinde oluşan piyasa beklentisinin ciddi anlamda üzerinde gelerek 273k düzeyinde (Mayıs 2018’den bu yana en yüksek değişim) gerçekleşti. Bir önceki ay verisi ise 225k seviyesinden 273k olarak güncellendi. Söz konusu güncelleme 2 yılın yükseği.

§  Ocak ayında 227k olan 3 ay ortalama TDİ Şubat’ta 231k seviyesine yükseldi. ABD ekonomisi son 12 aylık dönemde ortalamada 198k kişiyi tarım dışı sektörlerde istihdam etti. (Ocak, 175k)

§  Bir önceki ay ADP & NFP verileri arasındaki 3 ay kümülatif korelasyon 0.47 iken veri döneminde 0.79’a yükseldi. Alışık olunan düzenin aksine ISM verilerinden ziyade ADP etkileşimi veri üzerinde fazla oldu.

§  Ortalama saatlik ücretler beklentiler dahilinde aylık %0.3, yıllık değişimde ise %3 artış gösterdi. Ocak rakamlarında herhangi bir revizyona gidilmedi.

§  İşsizlik oranı %3.6’dan %3.5’e geriledi. İşgücüne katılım oranı %63.4 ile değişim göstermezken, istihdam edilen kişilerin nüfusa oranı %61.1’e geriledi ki buradaki düşüş negatif okunmalı. Öte yandan geniş tanımlı işsizlik oranı ise %6.9’dan %7’ye yükseldi.

§  Ortalama haftalık çalışma süresi 34.3 saatten 34.4’e yükseldi.

§  Veri seti Covid-19 etkilerinin arttığı düşünülen Şubat ayının ikinci yarısından önceki kısmı kapsadığından yorum açısından çok fazla bir öneme sahip değil. Ancak, olası ekonomik yavaşlama sürecine ABD ekonomisinin geçmişe kıyasla daha sıkı bir istihdam piyasası ile girdiğini bilmek Fed’in elini de nispeten rahatlatan bir durum. Zira bu taraftaki muhtemel yavaşlamanın taşınabilme durumu söz konusu. Gelecek 3 aylık dönemde takip edilecek makro veriler bugün açıklanan rakamlardan daha değerli olacak. Ayrıca, istihdam piyasası gelişmeleri gecikmeli takip edilip yansıdığından etkileşimi zaman alıyor. O nedenle Fed’in hızlı adım atması anlaşılabilir bir durum. Tahvil faizleri düşük faiz ortamı ve kuvvetle muhtemel en kötü senaryoda devreye alınacak olan varlık alım programı kapsamında çok daha düşük seviyeleri test etme potansiyeli taşıyor. Risk algısında veri kaynaklı toparlanma beklemiyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı