Yazarın hakkını yazara vermek ne demek ?

yazarin-hakkini-yazara-vermek-ne-demek---23032010

Yazarın hakkını yazara vermek ne demek ?

Yazarların veya yazar olmak için yola çıkanların en büyük hayali, eserlerini okurla buluşturmaktır. Bunun bir an önce ve en iyi şekilde gerçekleşmesi için de doğru bir yayınevi ile iletişime geçmek gereklidir. Klasik yayınevleri, ilk kitabıyla gelen yazarları kolay kolay kabul etmezken bir de onu yayımlatmak için ciddi bir çaba harcamak, yazarlar için çoğu zaman pes etmek anlamına gelebiliyor. Bu nedenle yazarların tüm bu zorlu süreçle mücadele etmelerine gerek duyurmayan kişisel yayıncılık, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yazarlara farklı seçenekler sunarak yeni bir umut kaynağı oldu. Peki, bu noktada kişisel yayınevleri arasında nasıl bir seçim yapmak gerekiyor?.

Avantaj diye sunulanın ardındakiler…

Kalite ve deneyimle işini yapan bir yayıneviyle iletişime geçmek, yazarların daha yola çıkmadan hayal kırıklığına uğramalarını engelleyecektir. Bunun için araştırma yaparken avantaj gibi görünen bazı durumların hakların ihlali ve ihmali gibi sonuçlara evrilmemesine dikkat etmek, atılacak ilk ve en doğru adım… Kişisel yayıncılığın giderek artıyor olması bağımsız yazarlara umut verse de öte yanda her sektörde olduğu gibi işinin ehli olmayan ya da önceliği bambaşka olan pek çok kişisel yayınevi var. Burada sorulması gerekenlerden biri de yayınevinin yazara verdiği telif oranının ne olduğu…

Şeffaf yayıncılık anlayışı

Yazardan Direkt Yayınevi Genel Koordinatörü Çağla Miniç’e göre, “Bağımsız yazarlara tanınan fırsatların en başında yazarın hakkını vermek ilkesi gelmeli.”  Yazarın hakkını yazara veren yayınevinin anlamı; kitabının telifini yazara veren ve özgürlük alanını daha baştan yaratandır. Yapılacak sözleşmenin ve sonrasındaki sürecin de şeffaf ve açık olması oldukça önemli. Böylelikle yazar daha sonraki adımlarını belirlerken en baştan engellerle karşılaşmaz.

Bu nedenle de avantajların arka arkaya sıralandığı bir kişisel yayıncılığın ardında, bu işi yapanların deneyim ve ciddiyetini sorgulamak, tercihlerinizi ve ne arzuladığınızı doğru aktarmak yerinde olacaktır. Elbette karşıdan alacağınız yanıtın da tatmin edici olup olmadığı veya size hangi şartları sunduğu konusunda mutlaka uzun ama eserinizin hakkını verecek bir araştırma yapmanızda fayda var.

Heyecanı deneyimle birleştiren bir ekip çalışması

Kişisel yayıncılığın avantaj olduğunu, bağımsız yazarlar için yeni olanaklar anlamına geldiğini belirtsek de, yaşamınızın en güzel deneyimlerinden birini olumsuz bir sonuca dönüştürmemek adına kaliteli, deneyimli ve sizinle birlikte bu heyecanı yaşayan bir ekiple yola devam etmek, süreci her anlamda olumlu hale getiriyor. Doğru soruları sormak ve karşılığında açık ve şeffaf yanıtlar veren bir kişisel yayınevi, daha fazla bağımsız yazar ve okur için yepyeni kitaplarla tanışmak demek…


Hibya Haber Ajansı