Aselsan 2020'de %50 Büyüme Hedefiyle Dikkat Çekiyor

aselsan-2020de-50-buyume-hedefiyle-dikkat-cekiyor-05032001

Aselsan 2020'de %50 Büyüme Hedefiyle Dikkat Çekiyor

28 Şubat Cuma günü Aselsan'ın düzenlediği analist toplantısına katıldık. Toplantıda ağırlıklı olarak 2019 yılında güçlü gelen bilançonun hikâyesi ve 2020 yılı stratejik planı üzerinde duruldu. Şirketin 2020 yılı için potansiyelini gösteren en önemli veri bizce FAVÖK kar marjında %20-22 (son 5 yılın ortalaması %21) ve satışlarda %40-50 (son 5 yılda ortalama %15) büyüme hedefi vermesiydi. Dünyanın ciro bakımından en büyük 100 savunma sanayii şirketi listesine 2006 yılında 93. sıradan giren Aselsan'ın 2019 yılında 52. sıraya kadar yükseldiği, bu seneki hedefin ise ilk 50'ye girmek olduğu ifade edildi. Şirketin Ar-Ge teşvikleri sayesinde 2023 yılına kadar kurumlar vergisinden muaf olması kurumun en önemli avantajlarından biri olarak öne çıkarken, şirket güçlü büyüme beklentileri, rekor seviyelerdeki bakiye siparişleri ve efektif alacak yönetimi dikkat çekiyor.

ÖZET BİLGİLER

ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na bağlı bir anonim şirket olarak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkânlarla karşılanması amacıyla 1975 yılında kurulmuştur. 1990 yılının ağustos ayından beri BIST'de işlem gören şirketin, 2018 yılında talep toplama yöntemiyle gerçekleştirilen ikincil halka arzı sonrasında fiili dolaşım oranı %15,3'ten %25,7'ye yükselmiştir. Teknolojide öncü, savunmada lider olma hedefiyle yola çıkan Aselsan 44 yıldır ürettiği teknolojilerle dünyanın en büyük 52 savunma markasından biri haline gelmiş, güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarını milli kaynaklarla karşılama ve global düzeyde güvenilir bir iş ortağı olma hedefiyle çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir. Aselsan, sadece savunma alanıyla sınırlı kalmayıp; ulaşım, güvenlik, enerji, teknoloji ve sağlık gibi savunma dışı alanlarda da millileştirme çalışmalarını sürdürmekte; stratejik amaçları doğrultusunda yurt dışı pazar etkinliğini artırmayı hedeflemektedir.



TÜRKİYE VE DÜNYA'DA SAVUNMA SANAYİ
 
Dünyadaki savunma harcamaları özellikle son 10 yılda ülkeler arasındaki gerginlikler, terör olayları ve yoğunlaşan tehdit unsurlarıyla birlikte büyük bir artış kaydetmiştir.  2019 yılında %4 artış gösteren savunma harcamalarına silahlanma yarışı içerisinde bulunan ABD ve Çin öncülük etmektedir. Dünyanın en büyük iki gücünün ardından Suudi Arabistan, Hindistan ve Fransa dünyada savunmaya en fazla bütçe ayıran ülkeler arasında yer almaktadır. Global savunma harcamaları 2018 yılında 1.8 trilyon US$'a ulaşmış olması sektörün büyüklüğünü gözler önüne sermektedir. ABD ve Çin'in 2017-2022 yılları arasındaki dönemde toplam savunma harcamalarının %3'lük bir artış kaydetmesi beklenilmektedir. Jeopolitik konumu ve Ortadoğu'da yaşanan bölgesel çatışmalara olan yakınlığı göz önünde bulundurulduğunda, güçlü ve kendi kendine yeten bir yerel savunma sanayisini geliştirmek Türkiye açısından elzem hale gelmiştir. Türkiye savunma harcamalarında 18.9 milyar US$ ile dünyada 15. sırada yer almakla birlikte, mevcut durumda GSYH'ın %2,5'ini savunma harcamalarına ayırmaktadır. Yeni Ekonomi Programı'nda belirlenen hedefler doğrultusunda bu payın 2022 yılına kadar %2.8 seviyesine kadar yükselmesi beklenilmektedir.
 

Kaynak: Alan Menkul
Hibya Haber Ajansı