Valensiya ve İzmir kardeşlik yolunda

valensiya-ve-izmir-kardeslik-yolunda-10032011

Valensiya ve İzmir kardeşlik yolunda


EGİAD Yönetim Kurulu üyelerinin katılımı, Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu’nun girişimiyle bu döneme ilişkin ikinci yurtdışı gezisi İspanya’nın başkenti Madrid ve Batı Akdeniz’in en büyük liman kenti Valensiya’ya düzenlendi.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler ve Turizm Daire başkanlığının da ilk kez katılım gösterdiği EGİAD iş gezisine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ekibi de iştirakte bulundu. Enerji, makine, lojistik, danışmanlık, turizm başta olmak üzere çeşitli sektörlere ilişkin görüşme ve bağlantıların yapıldığı gezide, Valensiya İzmir arasında kardeş şehir protokolü imzalanmasına yönelik ilk adımlar atıldı.

EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aslan öncülüğünde gerçekleşen İspanya iş gezisine, Başkan Vekili Alp Avni Yelkenbiçer, Yönetim Kurulu Üyesi Cem Demirci, Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Erkan Karacar ve EGİAD üyesi Metin Taşkıran katılım gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İBB Genel Sekreteri Buğra Gökçe, İBB Başkanlık Danışmanı Onur Eryüce, İBB Turizm Şube Müdürlüğü Şefi Yener Ceylan’ın da iştirak ettiği ziyaret, özellikle Valensiya ve İzmir arasındaki kardeş şehir iş birliğinin sağlanması açısından büyük önem arz etti.

Ziyaretler, Madrid Ticaret Odası (Camara de Madrid), AJE Madrid (Genç girişimcilik ve kuluçka merkezi), T.C. Madrid Büyükelçiliği, T.C. Ticaret Müsteşarlığı, Valensiya Belediye Başkanlığı, Valensiya Ticaret Odası (Camara de Valencia) ve Valensiya fahri konsolosluğu olarak geniş bir perspektifte gerçekleştirildi.

Görüşmelerde; Madrid Ticaret Odası’nda, Rada Ivanova Veltcheva - Uluslararası İlişkiler Departmanı, Enrique Nuno Garcia - Uluslar Arası ilişkiler Departmanı, Alberto Oro- Proje Müdürü, Madrid Büyükelçiliği’nde Cihad Erginay - Madrid Büyükelçisi, Madrid Ticaret Müşavirliği’nde Altuğ Leblebicier Madrid Ticaret Müsteşarı, AJE Madrid ziyaretinde Raul Jimenez Frıas – Genel Müdür, İspanya’ daki Türkiye Misyon Temsilcileri ile EGİAD-İBB Türk Delegasyonu toplantısında Cihad Erginay - Madrid Büyükelçisi, Altuğ Leblebicier Madrid Ticaret Müsteşarı, Güçlü Kalafat - Barselona Baş Konsolosu, Adolfo Porcar Rodilla - Valensiya Türkiye Fahri Konsolosu, Elif Berrak Taşyürek - Barselona Ticaret Ateşesi, Valensiya Belediye Başkanlığı ziyaretinde Joan Ribo Canut – Belediye Başkanı, Valensiya Ticaret Odası (Camara de Valencia) ziyaretinde Marta Rubio Garrigues - Lojistik ve Uluslar Arası ilişkiler Departmanı ile biraraya gelindi.

Samimi bir ortamda geçen görüşmelerde İspanya hakkında ekonomik, kültürel, hukuki ve genel bilgiler veren heyetler, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdi. EGİAD olarak Türk iş insanlarının İspanya’daki faaliyetlerinden bahseden Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aslan, yapılacak ticarette İspanya’nın stratejik önemini vurgulayarak, “İspanya stratejik bir öneme sahip. Ülkeyi tanımak ve pazar araştırması yapmak üzere iş gezisi planladık. Yeni trendleri, üretim teknolojilerini, pazarlama stratejilerini inceleme fırsatı bulduk. İki ülke arasındaki ortak yönlerimizin çokluğu ve özellikle İzmir ve Valensiya’nın benzerlikleri ticari faaliyetlerin gelişmesinde önemli bir etken olacaktır” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise İspanya’nın en büyük 3. kenti Valensiya’nın Belediye Başkanı Joan Ribo Canut’u İzmir Enternasyonel Fuarı'na davet ederek, “Bu müreffeh Akdeniz liman kentiyle kardeş şehir olup turizmden sanata ticaretten gastronomiye işbirliği yapmak isteriz. Valensiya ile kurmayı planladığımız kardeş şehir ilişkisi ile ilgili istişarelerde bulunmak verimli olmuştur” dedi.


Hibya Haber Ajansı