Fed’in genişleme stratejisi ve getiri eğrisi kontrolü konusu

fedin-genisleme-stratejisi-ve-getiri-egrisi-kontrolu-konusu-09062002

Fed’in genişleme stratejisi ve getiri eğrisi kontrolü konusu

Haftanın en önemli gelişmesi olan Fed toplantısı bugün başlıyor ve yarın kararlar açıklanacak. Fed’in bu toplantıda aksiyon bazlı değil, açıklama bazlı ilerlemesi bekleniyor. ECB’nin geçen hafta PEPP programına yaptığı 600 milyar EUR’luk ekten sonra, Fed’in ilerleyen dönem stratejisi önemli olacak. Covid-19’dan dolayı işgücü piyasası büyük oranda zarar görmüş olan ABD, rekor oranda bir daralma yaşayacak, aynı zamanda gelişmiş ülkeler açısından dezenflasyon veya deflasyon riski de ortaya çıkmış durumda. Dolayısıyla, yeni dönem yeni stratejiler uygulanmasını beraberinde getirebilir.

 

Negatif faiz oranları konuşulmakta, ancak getireceği yan etkiler ileride yeni potansiyel sorunlara neden olacağından dolayı bu ihtimal şu anda gündemde değil… Piyasa dengeleri açısından da en son değerlendirilmesi gereken seçenek… Ancak ortaya çıkan ve özellikle tahvil piyasasında da yeni hareketlere sebep olan bir olgu var ki, bu da normalleşme algısı. Reel ekonomiye yansıyan bir durum yok, veriler bir süre daha kötü kalmaya devam edecek. Buna karşın; son hareketlerle 10 yıllık ABD tahvilinin getirisi %0,90 seviyelerine gelmiş durumda ve 2 yıllık – 10 yıllık makası açılmakta. Getiri eğrisi kontrolü yeni bir strateji olarak değerlendirmeye alınmış bir durumda. Tabi tahvil piyasasında henüz denge o kadar bozulmuş değil, faizlerde toparlanma biraz daha sürerse Fed bu konuya daha çok dikkat edecektir.

 

Mayıs döneminde Nisan’a göre biraz toparlanma gösteren veri setinin şu anda bir gösterge olmasını beklemeyiz. Mayıs istihdam verisi, anket bazlı veya metodoloji bazlı olarak diğer takip edilen işgücü piyasası verileriyle uyumsuzluk gösterdi. Eğer gerçekten bir toparlanma varsa, bunun trend haline gelmesi önemli olacak. Fed, ucu açık bir parasal genişleme uygulamakta; ancak ekonomide istenen canlanma yaşanmadığı takdirde bu duruşunu aha genişlemeci hale getirecek bir duruş benimsemiş durumda. Ekonomik projeksiyonlar da güncellenecek, bu da biraz Fed’in yeni dönem stratejisine ilişkin fikir oluşturacak. Son projeksiyon döneminden sonra çok dinamik değişime uğramış durumda.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı