Piyasaların yönü

piyasalarin-yonu-08072009

Piyasaların yönü

BIST100…120,000 Direncine Doğru İlerliyor… Güne yataya yakın artıda başlayan endeks sabah saatlerinde gelen satış dalgası sonrasında 117 seviyelerine kadar geriledi. Global piyasalarda büyüme endişeleri ile birlikte risk iştahı bariz bir şekilde düştü. Pazartesi günkü kazançlarını koruma konusunda kararlılığını koruyan endeks haftanın ikinci işlem gününü % 0.72 yükselişle 119,339 puandan tamamladı. Endekste 118,000 seviyesi üzerindeki seyrin devam ettiğini gördük. Risk iştahında majör bozucu bir etki olmadığı sürece yukarı yönlü seyrin devam etmesi beklenebilir. BIST100 endeksi Kovid-19 salgınına yönelik haber akışı piyasalar tarafından takip edilmeye devam edecek. Yurt dışı piyasalardaki risk iştahı endeksin seyrinde belirleyici olmaya devam ediyor. Yurt içi gündemi ise sakin seyrediyor.

USDTRY… 6.86 Seviyelerinde…Dolar TL kurunda yatay bant hareketi devam ediyor. Kurdaki oynaklık bir süredir tarihi düşük seviyelerde seyrediyor.

EURTRY…7.73 Seviyelerinde… TL majör para birimleri karşısında diğer gelişen piyasa ülke para birimlerinden pozitif ayrışıyor. Euro TL kurunda da dar bir bant içerisinde fiyatlanma eğilimi devam ediyor.

EURUSD… Risk İştahındaki Zayıflamaya Bağlı Olarak Bir Miktar Geriledi… Haftaya risk iştahındaki yükselişle artıda başlayan Euro Dolar paritesi, Almanya’dan gelen verilerin beklentilerden zayıf olması ve global risk iştahının zayıf seyretmesiyle yeniden 1.13 seviyesinin altına sarktı. Almanya’da sanayi üretimi Mayıs ayında aylık %7.8 artarak %11.1lik artış beklentisinin altında kaldı. AB 2020 yılı için Euro Bölgesi daralma beklentisini %7.7’den %8.7’ye çıkardı. Haftaya iyimser başlayan piyasalar dün zayıf bir görünüm sergiledi. Dolar endeksi pazartesi gününe kıyasla bir miktar yükselirken, 97,15 seviyelerine kadar yükseldi. Koronavirüs salgını kaynaklı endişeler ve Çin ekonomisindeki toparlanmaya yönelik kuşkulara rağmen 1.1275 seviyeleri üzerinde kalındığı sürece Euro Dolar paritesinde yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir.

XAUUSD… Güvenli Varlık Talebinden Destek Buldu… Piyasalarda risk algısındaki değişime bağlı olarak altının ons fiyatındaki volatilite devam ediyor. Altın destekli borsa yatırım fonlara yıl başından bu yana girişler 2009 yılındaki rekor seviyeyi aştı. Rekor düşük seviyelerde seyreden global faiz oranları, hükümetlerin teşviklerinin devam edeceği beklentileri güvenli liman niteliğindeki altına olan talebin yüksek seyretmesine neden oluyor. Öncü merkez bankalarının başkanları Kovid-19 salgınının ekonomilerin toparlanması açısından tehdit unsuru olabileceğinin altını çiziyorlar. Düşük faiz ortamı, bol likidite, zayıf dolar hikayesi devam ettiği sürece altının rekora yürüyüşünün devam etmesi beklenebilir. Bu paralelde altındaki yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirmektense, düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirmek rasyonel bir strateji olabilir.

GAUTRY… Ons Altın Fiyatındaki Yükselişten Destek Buldu… Altının ons fiyatındaki yükselişe bağlı olarak dün 396 TL seviyelerini test etti. Gram altın fiyatlarındaki yükselişin momentum kazanması için Dolar TL kurunda da yukarı yönlü hareketlenmelerin eşlik etmesi gerekebilir.

BRENT… Petrol Stoklarındaki Artışla Birlikte Momentum Kaybetti… Global piyasalarda düşük risk iştahına bağlı olarak 42 $ seviyelerinde işlem gören Brent petrolün varil fiyatı ABD ham petrol stoklarının arttığına işaret eden veriyle birlikte yükseliş momentumunu kaybetti. Artan koronavirüs vaka sayılarındaki artışın talebi olumsuz yönde etkileyebileceğine ilişkin endişeler fiyatlama davranışlarında öne çıkıyor.

SP500… Koronavirüs Salgını Vaka Sayılarındaki Artış Ekonomide Toparlanmaya Dair Endişe Yaratıyor… Bu seneki en uzun yükseliş serisini gerçekleştiren S&P500 endeksi koronavirüs salgını vakalarındaki artışın ekonominin toparlanmasını olumsuz yönde etkileyebileceği endişeleriyle 3,100 seviyelerinde yatay seyrediyor. Yatırımcılar 2.çeyrek bilançosu başlamadan önce temkinli durmayı tercih ediyor. Koronavirüs salgını kaynaklı endişeler fiyatlamalarda belirleyici olmaya devam etse de S&P500 endeksinde hisse ve sektör bazında ayrışmaların olması beklenebilir.

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı