Kapılar açılıyor

kapilar-aciliyor-11052009

Kapılar açılıyor

Türkiye'de normalleşme sürecindeAVM'ler, berberler, kuaförler bugün açılıyor. AVMler için 19 Mart'ta kapatma tavsiye kararı alınmışken diğer mekanlar 21 Mart'ta geçici olarak kapatılmıştı. 1 Haziran'da Kapalıçarşı dahil tüm AVM'ler açılmış olacak. Üretim tarafında ise bugün itibariyle Türkiye'deki otomobil ana sanayi fabrikalarının tamamı faaliyetlerine başlayacak. Ayrıca İçişleri Bakanlığı, semt pazarlarında; giyim, oyuncak, çiçek, fide, züccaciye/nalburiye malzemelerinin satışının kısıtlanmasına ilişkin alınan kararı bugünden itibaren kaldırdı.

 

Sadece Türkiye değil, dünyanın çoğu bölgesi normalleşme adımlarında kapılarını bugün açıyor:

*Fransa'da tedbirlerin kademeli olarak gevşetilmesinin ilk adımı bugün atılıyor ve kafe ve restoranların dışında 400 bin işletmenin işbaşı yapması bekleniyor.

*İspanya meclisi, 14 Mart'tan beri uygulanan olağanüstü hali 24 Mayıs'a kadar uzatmıştı. Ancak bugün 1. seviye gevşeme adımları atılarak 47 milyonluk ülkenin yarısının sokağa çıkmasına izin verilecek, düşük kapasite ile restoranlar açılacak.

*Hollanda'da berber, güzellik salonu ve kuaför gibi yakın temasta bulunulan meslekler, kütüphaneler bugün açılıyor. 1 Haziran'dan itibaren de restoran, kafe, sinemalar açılacak.

*Çekya'da hükümet, 14 Mart'ta durdurulan uluslararası tren ve otobüs seferlerinin bugünden itibaren yeniden başlatılmasına karar verdi.

*20 Nisan'da mağazaların çoğunu açan Almanya'da, bugün de kreşler açılıyor. Bundesliga da  bu hafta sonu başlayacak.

*Kademeli olarak normal hayata 16 Nisan'da dönmeye başlayan Danimarka'da, ilk aşamada ilkokullarda eğitim yeniden başlamış 20 Nisan'da sürücü kursları, kuaförler, dişçiler hizmete başlamıştı. Danimarka'da AVM'ler bugün açılırken 1 hafta sonra 18 Mayıs'ta restoran, kafe, profesyonel spor faaliyetleri ve kiliseler açılacak.

*Belçika'da bugün mağazaları açıyor. Bu kapsamda 10 metrekareye 1 kişi düşmesi kaydıyla ve en fazla yarım saat kalacak şekilde mağazalara müşteri kabul edilebilecek. İnsanlar evlerinde 4 kişiye kadar misafir kabul edebilecek.

*Kazakistan'da olağanüstü hal rejimi bugün sona eriyor ancak karantina rejimi devam edecek.

Kurun 7.26 ile yeni zirve yaptığı geçen haftanın 5 günü de düşen BIST100 Endeksi haftayı % 3.2 değer kaybıyla kapattı. Yeni haftaya başlarken kurun 7.08 seviyesinde olduğu ve global piyasaların hafifi iyimserliği görülüyor. Japonya Nikkei % 1.1 artışla kapandı. Bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı,  497 gün vadeli ve 7 yıl vadeli iki tahvil ihracı gerçekleştirecek. ABD Hazinesi de bugün 42 milyar dolar tutarında 3 yıl vadeli ihraç gerçekleştirecek.

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 102 bine ulaştı.  Sürekli satış baskısı ile 98 bine kadar gerileyen Endekste, tepki beklenebilir. Ancak 97.5 bin altına sarkarsa hedge pozisyonlar artırılabilir.

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı