TCMB faiz indirimine devam ediyor

tcmb-faiz-indirimine-devam-ediyor-21052008

TCMB faiz indirimine devam ediyor

 

TÜRKİYE

“TCMB Faiz İndirimine Devam Ediyor”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını 21 Mayıs Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacaktır. Araştırma departmanı olarak beklentimiz politika faizinin %8,75 seviyesinden %8,25 seviyesine çekilerek 50 baz puanlık faiz indirimi yönündedir. TCMB’nin faiz indiriminde yol haritası enflasyon odaklı olurken, TCMB’nin 2020 yıl sonu enflasyon beklentisi %7,4 seviyesinde bulunmaktadır. Bu referans ile faiz indirimlerinde halen alan olduğunu söylemek şaşırtıcı olmayacaktır. Geride bıraktığımız toplantıda politika faizi %9,75 seviyesinden %8,75 seviyesine 100 baz puan faiz indirimi ile çekilmiştir.

“PİYASANIN ROTASI”

Günlerden TCMB…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 5,030,614 – tedaviye pozitif cevap veren 1,894,397 – ölü sayısı 327,943 kişiye ulaşmıştır.  Global çapta vaka sayısı 5 milyona ulaşırken, Çin’de sadece 2 yeni vaka tespit edilmiştir.

ABD için virüsün merkezi olan New York tarafında normalleşme için ufak adımlar atılırken, önemli bankalar tekrar ofislere dönmek için hazırlanıyor.

Trump, Haziran G7 zirvesini video konferans yerine fiziki olarak yapabileceği sinyalini vermektedir.

Trump Çin’i suçlamaya devam ederken, Çin’in ABD ve Avrupa üzerinden yaptığı dezenformasyon ve propaganda saldırısı, bir rezillik şeklinde açıklamada bulundu. Bu arada yaklaşan ABD Başkanlık seçimlerinde anketlere göre Trump virüs kaynaklı gerileme yaşarken, Biden hiçbir şey yapmadan Trump’ın önünde olmaya devam etmektedir. Son yapılan ankete göre Biden, Trump’ın 11 puan önündedir.

Fed’in Nisan toplantısı tutanaklarına göre, katılımcılar, coronavirüs salgını ve devam eden halk sağlığı krizinin etkilerinin kısa vadede ekonomik faaliyet, istihdam ve enflasyon üzerinde ağır bir şekilde baskı oluşturmaya devam edeceği ve orta vadede ekonomik görünüm için kayda değer riskler oluşturacağı kararına vardı açıklamaları gelmiştir. Ayrıca %2 enflasyon hedefine ulaşmanın gecikeceği fakat para politikasının uzun vadede bu hedefe ulaşmaya yardımcı olacağı aktarılmıştır.

Bugün günlerden TCMB faiz kararı olacaktır. GCM Yatırım Araştırma Departmanı olarak beklentimiz 50 baz puan faiz indirimi ile politika faizinin %8,75 seviyesinden %8,25 seviyesine indirilmesi şeklindedir. TCMB’nin faiz indirim yol haritasında en önemli katalist enflasyon dinamiklerinde iyileşme olurken, döviz kuru alakalı swap anlaşma ve haber beklentileri destekleyici olabilir. Türk Lirası’nın değer kazanımı ve bankaların aktif rasyosu nedeni ile mevduat faizlerinin sert gerilemesi faiz indirimlerinin devamı içinde hareket alanı açabilir. TCMB’nin 2020 yıl sonu enflasyon hedefinin %7.40 olduğu dikkate alındığından politika faizi ile enflasyon beklentisi arasındaki fark kadar ilk aşama hareket alanı olduğu daha ilerisi için de beklenen enflasyon altında politika faizi olur mu olmaz mı tartışmaları devreye girebilir.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 2850 seviyesi üzerinde 2949 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak pozitif algı için 2850 seviyesi üzeri referans olarak takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,6606 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde hareketine devam etmektedir. (%0,50 altı negatif!) fiyatlama dinamiklerini negatif tetikleme adına tahvil faizinin negatif tarafa geçmesi beklenebilir ki bu durum mevcut aşamada oldukça zayıf gözükmektedir. Altın $1700 üzerinde $1742.70 seviyesi ile 7 yılın zirvesine yakın hareket etmektedir. USDTRY paritesi 6.7895 seviyesi ile 6.80 altında fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS 547.542 seviyesi ile 600 seviyesi altında hareket etmektedir.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri aybaşından itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası %2.94 değer kazancı ile aylık bazda öne çıkmaktadır.

 

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 152,587 kişiye çıkarken, ölü sayısı 4,222 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 1,696,355 kişiye ulaşmıştır. Vaka sayısının 1000 kişi altına inmesi ve ölü sayısında devam eden düşük çift hane en kötüsünün geride kaldığı algısını desteklemektedir.

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı