Basketbolun gelişimi stratejik iş birlikleri ve dijital entegrasyonda saklı

basketbolun-gelisimi-stratejik-is-birlikleri-ve-dijital-entegrasyonda-sakli-27072003

Basketbolun gelişimi stratejik iş birlikleri ve dijital entegrasyonda saklı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü’nün düzenlediği “Uluslararası Basketbol Endüstrisi” panelinde, spor kulüplerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası liglerin bakış açısıyla basketbol endüstrisinin yeni dinamikleri ele alındı. Sektörün ilgi çeken isimlerini ağırlayan çevrimiçi etkinlikte, dijitalleşen dünyanın basketbol endüstrisi üzerindeki etkileri konuşuldu

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü, spor sektörünün önemli isimlerini bir araya getirdiği etkileşimli çevrimiçi etkinliklere bir yenisini ekledi. “Uluslararası Basketbol Endüstrisi” başlığı altında düzenlenen panelde, basketbolun güncel dinamikleri ele alındı. FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi CEO’su Patrick Comninos, Basketball Bundesliga (Almanya Basketbol Ligi) CEO’su Stefan Holz, Galatasaray Sportif AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Oytun Özer ve New Haven Üniversitesi Pompea İşletme Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ceyda Mumcu’nun katılımıyla düzenlenen panelde, basketbolun yönetim ve işletme yönüne odaklanıldı. Spor kulüplerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası liglerin perspektifiyle iş hedefleri ve pazarlama yöntemleri ele alındı. Dr. Emir Turam’ın moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte, pandeminin söz konusu alanlardaki etkisi ayrıntılı olarak konuşuldu.

 

Uluslararası lig perspektifiyle endüstriyi değerlendiren Patrick Comninos, basketbolda değer yaratmak için önemli olan noktanın kolektif çalışma olduğunu belirterek sözlerine başladı. FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’ni, Avrupa çapında kulüpleri biraraya getiren beş yıllık geçmişe sahip yeni bir yapı olarak tanımlayan Comninos, “BCL ulusal lig sonuçlarına ve davet edilecek takımların ligdeki sıralamalarına odaklanıyor. Bu yıl 44 takım ligimizde yer alıyor. Bunların 34’ü kendi liglerinde ilk 5’te yer alıyor. Aralarında 14 ulusal lig şampiyonun da bulunduğu başarılı takımları ligimizde toplamış bulunuyoruz. Burada basketbol kulüplerine hizmet ediyoruz. Dolayısıyla onların ihtiyaçlarına yanıt veren doğru iş planıyla kurgulanmış bir organizasyon yapmayı hedefliyoruz. Bu noktada doğru planlama ve stabil finansal yapı önemli hale geliyor. Takımlara gelişen ve büyüyen bir lig vadediyoruz. Bu takımlara da değer kazandıracak bir ortam oluşturuyoruz. Gelişim ve büyüme vizyonumuzun temelini, stratejik işbirlikleri, medya desteği, sponsorluklar ve dijital strateji yer alıyor” dedi. Comninos uluslararası liglerin pandemi nedeniyle yaşadıkları zorluklara değinerek, özellikle lojistik konusunda sorunlarla yüzleşildiğini sözlerine ekledi.

 

Futbol ülkesinde basketbola ilgiyi artırmak

Stefan Holz, Almanya Basketbol Ligi hakkında bilgi verirken, “Dünyanın ya da Avrupa’nın en büyük ligi değiliz. Ancak hızlı büyüyen, hırslı bir ligiz. Net bir planla ilerliyoruz” dedi. Almanya’nın basketbol endüstrisi açısından farklı koşullarda olduğunu belirten Holz, şunları aktardı:

“Avrupa çapında yapılan bir pazar araştırmanın sonuçlarına göre Almanya’da basketbolla ilgilenenlerin oranı yüzde 24. Basketbolla ilgilenen ülkelerde örneğin Türkiye’de bu oran yüzde 62. Almanya’da hızlı gelişen bir sektör ama Türkiye, Yunanistan gibi ülkelerin gerisindeyiz. Biz bir futbol ülkesiyiz. Hedefimiz çok net; daha fazla insanı basketbola ve ardından ligimize çekmek. 2013’te ligimiz Vizyon 2020 tanımıyla, en iyi ulusal lig olma hedefini ortaya koydu. Burada amaçlanan sadece insanlara basketbolu sevdirmek değil, takımları da bu vizyon altında ligde toplamak, bütün paydaşları tek noktada toplamak. Pandemi çalışmaları sekteye uğrattı, henüz en büyük ligiz diyemiyoruz. Bununla birlikte son yıllarda ligimiz hızla büyüdü. Toplam gelirleri 130 milyon avroya ulaştı.” Markalaşma için önemli boyutta yatırım yaptıklarını ifade eden Holz, pazarlama çalışmalarında özellikle dijital pazarlamanın öne çıktığını sözlerine ekledi.

 

NBA’de dijital açılım: Büyük veri

Konuşmasında dijitalleşmeye dikkat çeken Ceyda Mumcu, veri kaynaklarının çeşitlenmesiyle, basketbol endüstrisinin özellikle son 10 yılda veri odaklı hale geldiğini belirten Mumcu, bunun nedenini hayatın dijitalleşmesi, teknolojik gelişmeler ve altyapılara erişim kaynaklarının çeşitlenmesi olarak açıkladı. Dolayısıyla NBA’de büyük veriye dayalı iş analitiğinin nasıl yapıldığını aktaran Mumcu, farklı veri kaynaklarından alınan bilgilerle taraftarın çok iyi tanındığı ve buna göre CRM çalışması yapıldığını belirtti. Mumcu, NBA’in farklı veri tipleriyle bilet fiyatlandırmadan müşteri analizine kadar her alanda derin değerlendirmeler yaptığını ifade etti. Soru üzerine marka değeri açısından bakıldığında, NBA’de belirli sporcuların takımların önüne geçtiğini belirterek; “LeBron James şu anda takımın kendisinden daha fazla sponsor getiriyor” dedi.

 

Kulübün kadın ve erkek basketbol takımlarında finansal, ticari ve operasyonel açıdan sürdürülebilir bir yapı oluşturmak adına yaptıkları çalışmaları aktaran Oytun Özer, Galatasaray Spor Kulübü’nün ve taraftarının gücünün bu süreçte kendilerine avantaj sağladığını belirtti.Özer, “Kovid-19’un yarattığı belirsizliğin içinde bulunduğumuz dönemde majör dezavantaj olduğunu ifade etti. Kapasiteli profesyonellerin istihdam edilmesi suretiyle Galatasaray Kulübü yönetiminin kişilere bağımlı kalmayacak kurumsal bir işleyişe kavuşturulması en önemli önceliklerimizden” diye konuştu.


Hibya Haber Ajansı