TCMB enflasyon raporu takip edilecek

tcmb-enflasyon-raporu-takip-edilecek-29072009

TCMB enflasyon raporu takip edilecek

BIST100… TCMB Enflasyon Raporu Takip Edilecek… Güne yataya yakın bir şekilde artıda başlayan BIST100 endeksi özellikle Avrupa piyasalarında hissedilen ikinci dalga endişeleriyle birlikte kazançlarını koruyamayarak %3.59 değer kaybetti. Faizler ve enflasyon arasındaki makasın açılacağına yönelik beklentiler Endeks 1,153 puana geriledi. Turizm %6.36 değer kaybederken, bankacılık endeksindeki kayıplar %4.5’a yaklaştı. Bugün TCMB enflasyon raporu, Para Politikası Kurulu toplantı özeti ve FED’in bugün açıklayacağı Temmuz ayı faiz kararı piyasaların gündeminde öne çıkıyor. Diğer taraftan ise koronavirüs aşısı ve tedavisine yönelik gelişmeler, ikinci çeyrek bilançoları da gündemdeki yerini koruyor. Teknik açıdan ise 1,150 puan destek, 1,210 seviyesi ise direnç olarak izleniyor. Yeni işlem gününde Asya piyasaları karışık bir görünüm sergilemekte iken ABD ve Almanya endeks vadelileri ekside. Endeksin güne dünkü kayıplarının ardından yataya yakın ekside başlaması beklenebilir.

Şirket Haberleri… AKBNK 2Ç20’de 1,498 milyon TL‘lik piyasa beklentilerinin ötesinde 1,586 milyon net kar elde açıkladı. İkinci çeyrek net karı bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %24 artış gösterdi. SISE 2Ç20’de piyasa beklentisi olan 141 milyon TL’nin altında 104 milyon TL ne kar açıkladı. FROTO 2.çeyrekte 266 milyon TL piyasa beklentisinin üzerinde 280 milyon TL net kar açıkladı. Böylece 2.çeyrek net karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %31 azaldı. TOASO ise 2Ç20’de 251 milyon TL piyasa beklentisinin üzerinde 288 milyon TL net kar açıkladı. Böylece şirketin net karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %13 azaldı. TKFEN 2Ç20’de 98.1 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin net karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %85 azaldı.

 

 

USDTRY…Gelişen Piyasa Ülke Para Birimleri Baskı Altında, TL Negatif Ayrışıyor… Son 1.5 aydır 6.84-6.86 bandına sıkışan Dolar TL kuru, doların kayıplarını geri alma çabası içerisine girmesiyle birlikte 6.97 seviyelerine kadar yükseldikten sonra geri çekildi. Koronavirüs salgınının yarattığı belirsizlikler gelişen piyasa ülke para birimleri üzerinde baskı yaratıyor. TL diğer gelişen piyasa ülke para birimleri arasında Dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu. TCMB’nin enflasyon raporu ve FED’in faiz kararının takip edileceği işlem günü öncesinde 6.93 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURTRY… Euro’daki Değer Kazancına Bağlı Olarak Yükselişini Sürdürdü… Euro’nun güçlü seyri ve gelişen piyasa ülke para birimleri üzerindeki satış baskısı nedeniyle Euro TL kurundaki yükseliş hız kazandı. Gün içerisinde 8.18 seviyelerine kadar yükselen Euro TL kuru bir miktar geri çekilerek 8.15 seviyelerinde dengelenme çabası içerisine girdi.

 

 

EURUSD…FED Toplantısı Takip Edilecek… Doların kazançlarını genişletmesiyle birlikte Euro Dolar paritesi 1.17 seviyesinin altına doğru gevşerken, FED’den güvercin ton beklentisinin yoğunlaşmasıyla birlikte yeniden yükselişe geçti. FED acil durum borç verme programını bugünkü toplantı öncesinde 31 Aralık tarihine kadar uzattı. FED bugün koronavirüs salgınına yönelik endişelerin yoğun bir şekilde gündemde kalmaya devam ettiği bir ortamda faiz kararını açıklayacak. Piyasalar FED’in faizleri bir süre daha sıfırlı seviyelere yakın tutacağına yönelik sinyal vermesini ve para politikasının maliye politikasıyla desteklenmesi gerektiğine işaret etmesi bekleniyor.

 

 

XAUUSD… Altın Rallisi Hız Kesti… Altının ons fiyatı rekor seviye olan 1,981 $’i test ettikten sonra gelen kar satışlarının etkisiyle bir miktar geri çekildi. FED toplantısı öncesinde altın rallisi hız kesti. Altının ons fiyatı 1,950 $ seviyelerinde dengelenme çabası içerisinde.

 

 

GAUTRY… Rekor Yeniledi… Uzunca bir süredir altının ons fiyatındaki yükselişten destek bulan gram altın Dolar TL kurunun da 6.95 seviyelerine yönelmesiyle rekor tazeledi. 438 TL seviyelerine kadar yükselen gram altın Dolar TL kurunun bir miktar geri çekilmesi ve ons fiyatının FED toplantısı öncesinde 1,950 $ seviyesinde dengelenme çabası içerisine girmesiyle 436 TL seviyelerine geriledi.

 

 

BRENT… Risk İştahındaki Düşüş Enerji Fiyatları Üzerinde Baskı Kuruyor… Brent petrolün varil fiyatı vadeli piyasalarda 43 $’ın üzerinde işlem görüyor. Aşı ve tedaviye yönelik olumlu haberlere rağmen artan vaka sayıları ve salgının henüz kontrol edilememesi ve ABD –Çin arasındaki gerilimin devam etmesi petrol fiyatları üzerinde baskı kuruyor.

 

 

S&P500… ABD’de Endeksler Günü Ekside Tamamladı… ABD’de endeksler 1 trilyon dolarlık teşvik paketine ilişkin görüşmeler devam ederken %0.63 değer kaybıyla 3,218 puana geriledi. ABD Tüketici Güven Endeksi 92,6 seviyesine geriledi. Bugün FED’in faiz kararı piyasaların takibinde olacak.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı