Rosenergoatom küresel izotop pazarını genişletmek için uygulamaya başlıyor

rosenergoatom-kuresel-izotop-pazarini-genisletmek-icin-uygulamaya-basliyor-29042011

Rosenergoatom küresel izotop pazarını genişletmek için uygulamaya başlıyor

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Elektrik Enerjisi Departmanı Rosenergoatom, Rusatom Sağlık Hizmetleri AŞ ve İzotop AŞ ile birlikte izotop geliştirme programının pratik uygulama bölümüne geçiyor.

Programın ana hedefi, dünyada en çok kullanılan ve talep edilen izotopları üreterek izotop çeşitliliğini artırmak ve şirketin izotop üretim hacmini artırmak.

Rosenergoatom, yakın gelecekte Kobalt-60 (60Co) küresel pazarına yaptığı yüzde 15’lik katkıyı yüzde 30’a çıkarmayı planlıyor. Kobalt-60, medikal aletlerin sterilizasyonu, yiyecek ve içme suyunun dezenfeksiyonu işlemlerinde enfeksiyonların yayılmasıyla mücadelede kullanılıyor.

Kursk NGS, yüklü Kobalt soğurucuların ışınlanması işleminden sonra, küresel Kobalt-60 arzının yüzde 60’ını karşılayacak. Aynı zamanda Smolensk NGS’nin sadece 3’üncü ünitesinde ekstrakte edilen Kobalt-60, 400 bin ton belli amaçlar için üretilmiş medikal aleti veya 700 bin ton baharatı, 2 milyon ton eti, 1 milyon tondan fazla tahılı ya da 50 milyon ton sebzeyi sterilize etmeye yetecek.

Rosenergoatom ayrıca kanser tedavisi ve teşhisinde yaygın olarak kullanılan Molibden-99, İyot-131, İyot-125, Samaryum-153, Lutesyum-177 ve medikal izotopların üretimine başlamayı planlıyor.

Programın temel senaryosu 2030’a kadar yıllık gelirde artış ve Rosenergoatom’un izotop portfolyosunda önemli bir gelişme planlıyor.


Hibya Haber Ajansı