Süper Salı'nın galibi Joe Biden oldu,

super-salinin-galibi-joe-biden-oldu--04032009

Süper Salı'nın galibi Joe Biden oldu,

ABD'de 3 Kasım'da yapılacak Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin adayının belirlenmesi için yapılan ön seçimlerin en önemlilerinden biri olan 'Süper Salı'nın galibi Barrack Obama döneminin başkan yardımcısı Joe Biden oldu.
Biden, ülkenin en büyük ikinci eyaleti Teksas'ın da bulunduğu 9 eyalette, en yakın rakibi Verment senatörü Bernie Sanders'ı geçerek, parti içinde en yüksek delege sayısına ulaştı.
Eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg yarıştan çekildi ve Biden'ı desteklediğini açıkladı.
Süper Salı'da toplam 14 eyalette ön seçim yapılıyor. Biden'in ön seçimi kazandığı eyaletler şunlar: Teksas, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Arkansas, Alabama, Tennessee, North Carolina ve Virginia
Sanders ise, Colorado, Utah ve Vermont'ta seçimleri kazandı.
Kaliforniya ile Maine eyaletinde sonuçlar henüz açıklanmadı.
En büyük eyalet olan Kaliforniya'da Sanders, Maine'de ise Biden önde gidiyor.
'Süper Salı'da son duruma göre, Biden'ın 433, Sanders'in 388 delegesi var. Üçüncü sıradaki Elizabeth Warren'ın ise 36 delegesi var.
Başkan adayı olacak kişinin en az 1990 delegenin desteğini alması gerekiyor. Süper Salı'dan önce 4 eyalette 155 delege belirlenmişti.
'Süper Salı'da 1.357 delege belirlenecek ve ülke genelinde delegelerin üçte biri belirlenmiş olacak.
Demokrat Parti'nin başkan adayı, Temmuz ayında Milwaukee eyaletinin Wisconsin kentinde yapılacak kurultayında resmen açıklanacak.
Biden'in, sosyalist görüşleriyle bilinen ve iş dünyası tarafından seçilmesine soğuk bakılan Bernie Sanders’in önüne geçmesi küresel piyasalarda olumlu karşılandı.
Hibya Haber Ajansı