Olumlu veriler ve daha fazla teşvik

olumlu-veriler-ve-daha-fazla-tesvik-04062010

Olumlu veriler ve daha fazla teşvik

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Olumlu veriler ve daha fazla teşvik beklentileriyle dün de pozitif bir görüntü sergileyen küresel borsalarda bu sabah kar satışlarının sınırlı kaldığını izliyoruz. Asya borsalarındaki artıların daha fazla olmasının verdiği destekle ABD vadelileri de toparlanıyorlar. Diğer yandan, bir süredir pozitif bir tablo çizen Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde ise bugün hafif kar satışları gözleniyor. TL'de de sınırlı baskı gözlenirken, yurtdışı borsalardaki görüntü ile birlikte BIST100 endeksi güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Endeksin günün geri kalanında ise dünkü kapanış seviyesi olan 109,1bin etrafında dalgalanabileceğini öngörüyoruz. Bugün TSİ 14.45'te ECB faiz kararı ve TSİ 15.30'da ECB Başkanı Lagarde'nin konuşması takip edilecek.

 

 

MAKROEKONOMİ

                                       
Beklentilerden iyi gelen ADP özel sektör istihdam ve ISM hizmet verisi ardından ABD borsaları artıda kapatırken, bugün Asya borsaları karışık, ABD vadelilerinde ise kar satışları niteliğinde hafif düşüşler görüyoruz. ECB öncesi Almanya'da koalisyon ortakları 130 milyar euro büyüklüğünde  teşvik paketi üzerinde anlaştılar. Almanya, koronavirüs salgını nedeniyle uygulamaya koyduğu seyahat uyarısını dün itibarıyla 31 ülke için kaldırdığını açıkladı. Avustralya salgına karşı dördüncü ekonomik paketini açıklarken, küresel arenada petrol üreticilerinin yapacağı arz kesintilerine yönelik gelişmeler de bir yandan izlenmekte. Üretim kısıntılarının bir ay uzatılması fikrinin destek bulduğu gözlenirken, Suudi Arabistan ve Rusya'nın, tüm üyelerin taahhüt ettikleri kısıntılara uymasına ilişkin güvence istedikleri görülüyor.

  • TSİ 14.45'te ECB faiz kararının izleneceği bugün TSİ 15.30'da ECB Başkanı Lagarde'nin konuşmasını takip edeceğiz. Başkan Lagarde son açıklamalarında ECB'nin ılımlı senaryosunun geçerliliğini yitirdiğini belirtmiş ve ekonomik duruma ilişkin olumsuz bir perspektif çizmişti. Bu görüntü ışığında da ECB'nin 750 milyar Euro değerinde olan varlık alım programını (PEPP) yaklaşık 500 milyar Euro artırması bekleniyor. Faizlerde ise bir değişiklik yapması beklenmiyor. Hatırlamak gerekirse 5 Mayıs'ta Almanya Anayasa Mahkemesi, ECB'nin tahvil alım programının Almanya Anayasası'nı kısmen ihlal ettiğini açıklamıştı. Bugünkü toplantı bu karar sonrası ilk toplantı olması açısından önemli.
  • ABD tarafında TSİ 15.30'da nisan ayı dış ticaret verisi izlenecek. TSİ 15.30'da 30 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. ABD'de yeni işsizlik maaşı başvuruları 23 Mayıs'ta biten haftada 2,45 milyondan 2,12 milyon kişiye gerilemiş ve son 2,5 aylık dönemde bu imkandan faydalanmak için başvuranların toplam sayısı 40 milyonun üzerine çıkmıştı. Dün ABD'de mayıs ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi açıklandı. Özel sektör istihdamı 2,8 milyon kişi azaldı. Beklentiler ise 9,5 milyon kişi azalması yönündeydi. Geçen ay 19,6 milyon kişi istihdam azalmıştı ki verinin gördüğü en kötü rakamdı. Veriye bakıldığında hizmet sektöründe 2 milyon istihdam azalırken, imalat 700 bin kişi azaldı. Veri aslında normalleşme adımları ile birlikte istihdam açısından nisanın dip nokta olduğunu göstermekte.
  • Bugün yurt içinde ise TCMB'nin paylaştığı aylık fiyat gelişmelerini ve reel efektif döviz kuru endeksini izleyeceğiz. Nisan ayında reel efektif döviz kuru aylık %5,53 düşerek 72,91 seviyesinden 68,88 seviyesine gelmişti. Reel efektif döviz kuru endeksi, en yüksek seviyeyi 127,72 seviyesiyle Aralık 2007'de, en düşük seviyeyi ise 62,49 seviyesiyle Eylül 2018'de görmüştü. Reel efektif döviz kuru endeksleri, ülkemiz fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığımız ülkelerin fiyat düzeylerine oranıyla hesaplanmakta olup, yükselmesi ulusal paramızın değer kazandığını, gerilemesi ise değer kaybettiğini göstermektedir.

Mayıs ayında TÜFE aylık %0,8 artış beklentisinin üzerinde %1,36 arttı. Mayıs aylarının tarihi ortalaması da %0,8 idi. Yıllık enflasyon da böylece %10,94 seviyesinden %11,39 seviyesine geldi. Kur ve emtia hareketlerinin yansımalarının izlendiği ÜFE verisi, 10 yılın ortalaması olan %0,9'un üzerinde aylık %1,54 artış sergiledi. ÜFE, yıllık ise baz etkisiyle %6,71 seviyesinden %5,53'e geriledi.  Çekirdek enflasyon olarak yakından izlenen C endeksi (Eski I endeksi; Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) 39 baz puan arttı ve yıllık %10,32 seviyesine yükseldi. Petrol fiyatları, mevsimsellik, döviz kurunun gecikmeli etkisi ve gıda fiyatları başta olmak üzere TÜFE sepetindeki 418 maddenin 282'sinde bu ay artış görüyoruz. Nisan ayında bu 270 maddede artış yönündeydi. Dolayısıyla fiyat artışlarının daha genele yayılan bir durumu olduğunu görmekteyiz.

  • Enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesinde başta akaryakıt, otomobil ve şehirlerarası otobüs bileti kaynaklı olmak üzere ulaştırma kalemi ve yeni sezon satışları (mevsimsellik) ile giyim ve ayakkabı kalemindeki artış belirleyici oldu. Kur etkisini yansıtan ev eşyasının da enflasyona 0,09 puan katkı verdiğini görüyoruz. Talep zayıflığına karşın kurun gecikmeli etkisinin fırın gibi dayanıklı malların fiyatlarındaki artışa sebebiyet verdiğini görüyoruz. Şekil 1'e bakıldığında; gıda kaleminin, 0,06 puanla her ne kadar enflasyona belirgin bir katkı yapmadığı gibi bir algı oluşsa da aslında tarihsel olarak mayıs, haziran ve temmuz aylarına baktığımızda gıda enflasyonun aylık olarak düşüş gösterdiğini görmekteyiz. Mayıs 2020 de ise gıda enflasyonu aylık %0,24 arttı. (Mayıs ayları gıda enflasyonu tarihsel %0,7 düşüş yönünde) Neticede bu durum TCMB'nin yılın ilk yarısında gıda kaynaklı enflasyonda artış görebileceğimizi belirtmesiyle görece uyumlu bir sonuç.
  • Kamu sağlığı tedbirleri kapsamında gerçekleştirilen kısıtlamaların ise hizmet enflasyonunu aşağı çekmeye devam ettiğini görüyoruz. Lokanta ve oteller kalemindeki aşağı yönlü baskıya karşın ulaştırma kalemindeki artış ise hizmet enflasyondaki iyileşmeyi hafifletmiş. Bununla birlikte haziranda normalleşmenin başlamasıyla birlikte talebin artmasıyla birlikte hizmet enflasyonunda kısmi toparlanma görülebilir.

                                 Şekil 1. Aylık TÜFE'ye kalemler bazında katkılar
                          


ŞİRKET HABERLERİ 

Yataş Yatak ve Yorgan (YATAS, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 1Ç2020'deki net dönem karı yıllık olarak %28 oranında artarak 18,1mn TL'ye yükselmiştir. Şirket'in bu çeyrekteki satış gelirleri aynı dönem itibarıyla %39 oranında artarak 330,6mn TL'ye yükselirken, brüt kar %30 oranında artmış ve 125,7mn TL olmuştur. Şirket'in net ve brüt kar marjı ise sırasıyla %5 ve %38 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın ilk çeyreğinde bu oranlar sırasıyla %6 ve %41 idi. Öte yandan, Şirket'in faaliyet giderleri ise pazarlama giderlerindeki artışın önemli etkisiyle yıllık olarak %34 oranında artarak 93,7mn TL'ye yükselirken, bu çeyrekte 14,6mn TL net finansman gideri kaydedilmiştir.

Doğtaş Kelebek Mobilya (DGKLB, Nötr): Şirket 1Ç2020'de 7,4mn TL net dönem zararı açıklamıştır. Şirket 1Ç2019'da 10,6mn TL net dönem zararı açıklamıştı. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2020'de yıllık %31,8 oranında artarak 177,3mn TL olmuştur. Satışların maliyeti aynı dönemde %23,3 oranında artmış ve böylece brüt kar %53,3 oranında artarak 58,4mn TL'ye yükselmiştir. Operasyonel giderleri ise %67,5 oranında artarak 51,8mn TL'ye yükselmiş ve 12,7mn TL'lik diğer faaliyet gelirleriyle birlikte Şirket'in esas faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %77,8 artarak 19,2mn TL olmuştur. Buna ek olarak, yatırım faaliyetlerinden net 0,1mn TL gider kaydedilmiştir. Finansman tarafında finansman giderleri net 24,7mn TL'den 30,5mn TL'ye yükselmiş ve dönem zararı açıklanmasında ana etken olmuştur. 4,0mn TL'lik vergi geliri sonrasında net dönem zararı 7,4mn TL'yi göstermiştir.

SEKTÖR HABERLERİ 

Kimya: İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İKMİB) açıklamasına göre, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre %39,1 azalarak 1 milyar 180 milyon dolara gerileyen kimya ihracatı, yılın 5 ayında 7 milyar 233 milyon dolar oldu.

Bankacılık: Türkiye'nin 3 kamu bankasının ortak iştiraki olan Platform Ortak Kartlı Sistemler A.Ş'de devir işlemleri tamamlandı. Türkiye Varlık Fonu, Platform Ortak Kartlı Sistemler Anonim Şirketi'ne yüzde 20 oranında ortak oldu. Ziraat Bankası, Halk Bank ve Vakıflar Bankası'ndan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamalarda "12.02.2020 tarihli açıklamasıyla, Platform Ortak Kartlı Sistemler AŞ'nin ortaklık ve sermaye yapısında değişikliğe gidilmesi kararı alınmış olduğu, Türkiye Varlık Fonuna hisse devir sürecinin başlatıldığı ve PTT A.Ş. tarafından yetkili mercilerden gerekli izinler alındıktan sonra hisse devir sürecinin başlatılacağı bildirilmişti "bilgisi hatırlatıldı. Açıklamalarda "Gelinen süreçte, Türkiye Varlık Fonu ve Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ ile pay devir işlemleri tamamlanmıştır" denildi. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Desa Deri (DESA): Kamu otoritelerinin belirlediği prosedürler ve önlemler çerçevesinde, kontrollü olarak, çalışanların, müşterilerin ve iş ortaklarının sağlıkları ve hijyen kuralları en üst düzeyde gözetilerek; Desa ve Samsonite mağazalarında kısmi süreli hizmet verilmeye başlanmıştır. Desa mağazalarının 3 tanesi, Samsonite mağazalarının havalimanları dahil 7 tanesi henüz işletmeye açılmamıştır.

Safkar Ege Soğutmacılık (SAFKR):Şirket, 230 adet Özel Dizayn Ambulans için; Hasta ve Sürücü Bölümü İklimlendirme Sistemini kapsayan 246.100 Euro bedelli bir ihracat bağlantısının sözleşmesini imzalamış olup, siparişler almıştır. Teslimatlar 3 ay içerisinde tamamlanacaktır.
 
FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,77 seviyesinden %7,75 seviyesine sınırlı geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 196,8 milyar TL ile 164,4 milyar TL'si (73 milyar TL haftalık, %8,25+91,4 milyar TL 3 aylık %7,53) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 32,4 milyar TL'si %7,25'ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.


Birçok ülkenin koronavirüs salgını tedbirlerini gevşetmesiyle yeniden açılmaya başlamaları, hükümetlerin uygulamaya koydukları teşviklerle toparlanmanın hızlanacağına yönelik artan beklentiler ve Çin, Avrupa ve ABD'de hizmet PMI'ların mayısta toparlanma sergilemesinin etkisiyle artan küresel risk iştahı ABD 10 yıllıklarının faizini yukarı yönlü baskılamakta ve 10 yıllıklar bugün %0,74'lerde bulunmakta.
 
Yurt içi tahvil piyasasında, dün küresel çapta risk iştahının artmasına karşın, yurt içi tarafta mayıs ayı TÜFE verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin etkisiyle verim eğrisi genelinde yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, Eylül 2021 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 29 baz puanlık artışla %8,78 seviyesine yükselirken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 6 baz puanlık sınırlı artışla %11,70 seviyesine yükseldi ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda değişmeyerek %11,75 seviyesinde yatay kaldı.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı