COVID-19’un yol açtığı dalgalanmalara rağmen AkzoNobel’in karlılığı 1Ç’de %31 iyileşti

covid-19un-yol-actigi-dalgalanmalara-ragmen-akzonobelin-karliligi-1cde-31-iyilesti-28042011

COVID-19’un yol açtığı dalgalanmalara rağmen AkzoNobel’in karlılığı 1Ç’de %31 iyileşti

2020 birinci çeyrek sonuçlarını açıklayan Akzo Nobel N.V. (AKZA; AKZOY), bu süreçte çeşitli pazarlarda COVID 19 mücadelesine katkıda bulunurken, Paslanmaya karşı en üst düzey metal boyayı piyasaya sürmek, BMW Group ile tedarikçi anlaşmasını imzalamak, Polonya’daki otomobil eğitim merkezini iki kat büyütmek gibi önemli gelişmelere de imza attı. Ayrıca, 2030’a yönelik sürdürülebilirlik hedeflerinin ilk kısmı da açıkladı.

2020 1Ç önemli noktalar

  • COVID-19’un etkisine rağmen, düzeltilmiş faaliyet karı1 %31 artarak 214 milyon Euro oldu (2019: 163 milyon Euro)
  • Dağıtılmamış maliyetler hariç satış kazancı (ROS) 2 %12,4’e yükselirken (2019: %9,1) fiyat/karışım %2 arttı
  • Faaliyet karı %65 artışla 187 milyon Euroya (2019: 113 milyon Euro) yükseldi; faaliyet karının gelirlere oranı %9,1’e çıktı (2019: %5,2)
  • Dönüşüm ve diğer tasarruflar sayesinde, maliyetlerde 44 milyon Euroluk düşüş yaşandı (2019’un ilk çeyreğine kıyasla)
  • 500 milyon Euroluk hisse geri alım programının 408 milyon Euroluk kısmı, 2020 1Ç’de gerçekleştirildi

2020 1Ç (2019 1Ç’ye kıyasla)

  • Gelirler %6, sabit döviz kuru ile %5 azalırken3, %2’lik pozitif fiyat/karışımının etkisi, ağırlıklı olarak COVID-19’dan ötürün, hacimdeki %7’lik düşüşün gölgesinde kaldı
  • 187 milyon Euroluk faaliyet karı, dönüşüm maliyetleri ile ilişkili, tanımlanmış kalemlerin 27 milyon Euroluk negatif etkisini de içeriyor (2019: dönüşüm maliyetleri ve gayrinakdi değer azalmaları ile ilişkili tanımlanmış kalemlerin 50 milyon Euroluk negatif etkisi de dahil 113 milyon Euro); faaliyet karının gelirlere oranı, %9,1’e yükseldi (2019: %5,2)
  • Toplam faaliyetlerden elde edilen net kar, 114 milyon Euroya ulaştı (2019: 65 milyon Euro)
  • Devam eden faaliyetlerden düzeltilmiş hisse başına kazanç, %54 artarak 0,71 Euroya (2019: 0,46 Euro), toplam faaliyetlerden hisse başına kazanç, 0,59 Euroya (2019: 0,28 Euro) ulaştı.

Akzo Nobel’in 2020 yılı ilk çeyreğindeki sonuçlarını değerlendiren AkzoNobel CEO’su Thierry Vanlancker şunları söyledi: “Dünyanın dört bir yanındaki çoğu kuruluş gibi, biz de, COVID-19’un yol açtığı zorluklar ile mücadele ediyoruz. AkzoNobel olarak birinci önceliğimizi, çalışanlarımızın sağlık ve güvenliği oluşturuyor. İşletme olarak, müşterilerimize hizmet vermeye devam etmek için her türlü makul adımı atıyor ve AkzoNobel’in bu süreci atlatmak için güçlü bir konumda kalmasını sağlıyoruz. İlk çeyrekte aldığımız sonuçlar, önce Çin, ardından da dünyanın geri kalanını vuran COVID-19 salgınından ciddi şekilde etkilenmemize rağmen, dönüşümümüzün tam olarak yolunda gittiğini gözler önüne seriyor. Performansımızdaki iyileşmenin ivme kazanması ile, şirketimizin satış kazancı 330 baz puan artarak %12,4’e ulaştı. Bu sonuçlar, AkzoNobel’de eşi görülmemiş koşullarda çalışan ve kazanan herkesin tutkusu ve adanmışlığı sayesinde mümkün oldu.”

Çin’deki faaliyetlerin kademeli olarak normale döndüğünü belirten Vanlancker, “COVID-19’un yol açtığı dalgalanmalar dünyanın büyük bölümünde artıyor ve 2Ç boyunca önemli bir etki yapacak. Her ne kadar dönüşümümüzün kilit kısımlarını durdurmak ve 2020 finansal hedefimizi askıya almak zorunda kaldıysak da, pazarlar normale döndükten sonra, pozitif ivmemizi hızla yeniden yakalamakta kararlıyız” dedi

AkzoNobel milyon Euro olarak

1Ç 2019

1Ç 2020

%Δ CC3

Gelirler

2.185

2.058

(%6)

(%5)

Düzeltilmiş faaliyet karı1

163

214

%31

 

ROS

%7,5

%10,4

   

ROS, dağıtılmamış maliyetler hariç2

%9,1

%12,4

   

Faaliyet karı

113

187

%65

 

En son önemli gelişmeler

Paslanmaya karşı en üst düzey metal boyası piyasaya sürüldü
AkzoNobel, metal üzerinde üstün koruma sağlayan yeni su bazlı dış yüzey boyalarını piyasaya sürdü. Hammerite Ultima, astara gerek olmaksızın, hem tüm metal yüzeylere hem de pasın üzerine doğrudan uygulanabiliyor. Bahçe kapısı ve çitlerinden bahçe mobilyalarına kadar her şey için uygun olan ve Almanya, İspanya ve Fransa’da temin edilebilen yeni ürünün zaman içinde diğer pazarlarda da piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Hindistan’daki toplum sağlığı projesinin odağı, COVID-19 müdahalesine kayıyor

Bangalore yakınlarında yaşayan köylüler, şirketin AkzoNobel programı kapsamında hayata geçirilen mevcut e-sağlık inisiyatifi yoluyla COVID-19 için ön tarama hizmeti alıyorlar. Salgının patlak vermesinin ardından, virüs ile mücadeleye yardımcı olmak için toplum sağlık projesinin odağı da değiştirildi. Bugüne kadar 1.000’den fazla insan test edildi.

Hızlı müdahale ile Çin’de hastane yapımına katkıda bulundu

Çinli yetkililer, Ningksia Huy Özerk Bölgesinin başkenti Yinçuan’da hızla bir hastane inşa etme planlarını duyurduklarında, yerel AkzoNobel organizasyonu da hemen harekete geçti. Proje kapsamında, Ningksia’da bulunan Dördüncü Halk Hastanesi’ne ek bina inşa edilmesi planlanıyordu. Ancak çalışma, Şubat’taki Bahar Festivali’ne denk geldiğinden, boya da kolay bulunmuyordu. AkzoNobel, derhal harekete geçerek, projenin ilk günlerinde 450 kutu Dolux Pro iç mekan emülsiyon boyası bağışladı. COVID-19 salgınına yönelik yerel acil müdahale kapsamında, yeni binaların zamanında (sadece 15 gün içinde) tamamlanabilmesine katkıda bulundu.

Önde gelen otomobil üreticisi ile tedarik anlaşması imzalandı

BMW Group, dünya çapındaki dağıtım ağının büyük kısmında araç son kat boya ve hizmetlerinde güvenilir tedarikçisi olarak AkzoNobel’i seçti. Anlaşma, 1 Şubat 2020 tarihinde yürürlüğe girdi. 44 lokasyonu kapsayan anlaşma ile, şirketin premium Sikkens ve Lesonol markalarının bundan böyle BMW ve Mini binek otomobillerinin bayi, tamirci, ithalatçı ve ulusal BMW Group şubelerinde boya tamirlerinde kullanımı onaylanmış oluyor.

Polonya’daki otomobil eğitim merkezi iki kat büyüdü

Şirketin otomotiv eğitim merkezlerinden biri yeniden hayat buldu. Restore edilip genişletilerek büyüklüğü iki katına çıkartılan Polonya’nın Pruszkow şehrindeki yeni tesis, Avrupa’daki en gelişmiş otomotiv eğitim merkezi olma özelliğini taşıyor. En son teknolojiye sahip ekipmanların bulunduğu tesis, yılda 1.000’den fazla kişiye ev sahipliği yapan bir öğrenme ve işbirliği merkezi olarak çalışacak.

2030’a yönelik sürdürülebilirlik hedeflerinin ilk kısmı açıklandı

Boya ve astar şirketi AkzoNobel, 2030 yılına kadar sıfır atık ve karbon salımlarını yarı yarıya azaltmaya yönelik yeni odağına giden yolda, ilerlemesine ivme kazandırmak üzere tasarlanan bir dizi zorlu sürdürülebilirlik hedefinin ilkini açıkladı. Bu iki kilit hedef ve ilişkili amaçlar, şirketin yeni “İnsan. Gezegen. Boya.” yaklaşımının “Gezegen” öğesine yönelik bir dizi tedbir ve odağın ilk adımını oluşturuyor. 2030 yılına yönelik ilişkili hedefler arasında, enerji tüketiminin %30 azaltılması, %100 yenilenebilir enerji, şirketin en yoğun su kullanılan tesislerinde suyun %100 yeniden kullanımı ve yeniden kullanılamayan atık miktarının sıfıra çekilmesi de bulunuyor.

 

Görünüm:

AkzoNobel, COVID-19 pandemisinin pazarda neden olduğu ciddi bozulmadan ötürü, şirketin dönüşüm çalışmalarının kilit unsurlarını durdururken, 2020 finansal hedefini de askıya aldı. Dünyanın birçok bölgesinde artan COVID-19 ile ilişkili dalgalanmalar, 2Ç boyunca ciddi bir etki de yapacak. Belirsiz makroekonomik ortamda, talep eğilimleri de, bölge ve segmente göre farklılık gösteriyor. Hammadde maliyetlerinin, 2020’nin ilk yarısında ılımlı ölçüde uygun bir etki yapması bekleniyor. Mevcut zorluklar ile başa çıkabilmek için, devam eden marj yönetimi ve maliyet tasarrufu programları devreye alınmış durumda. Piyasalar normalleştikten sonra, AkzoNobel de pozitif ivmesini yeniden yakalayarak, sektörün en ön safları doğrultusunda performansını güçlendirecektir. Şirket, 2020 yılının sonu itibariyle, net borç/FAVÖK’ün 1 ila 2 katı bir kaldıraç oranı hedeflemekte olup yatırım yapılabilir düzeydeki güçlü kredi notunu korumakta kararlıdır.

 

Birinci çeyrek için raporu linkten indirebilir veya görüntüleyebilirsiniz https://akzo.no/Q12020
2 Dağıtılmamış maliyetler hariç satış kazancı, dağıtılmamış kurumsal merkez maliyetleri hariç, Dekoratif Boyalar ve Performans Boyaları için gelirin düzeltilmiş faaliyet karına yüzdesel oranıdır.1 Düzeltilmiş faaliyet karı = tanımlanmış kalemler hariç faaliyet karı

3 Sabit döviz kuru hesapları, döviz kurlarındaki değişikliklerin etkisini dışarıda bırakır

 

Bu resmi duyuru, Akzo Nobel N.V. tarafından, Avrupa Piyasa Bozucu Eylemler Düzenlemesi’nin (596/2014) 17. maddesinin 1. fıkrası uyarında yapılmıştır.


Hibya Haber Ajansı