Altın zirvedeki yolculuğuna devam ediyor

altin-zirvedeki-yolculuguna-devam-ediyor-29062004

Altın zirvedeki yolculuğuna devam ediyor

Altın geçtiğimiz hafta 1779 dolar/onsa kadar uzanarak 2012 yılından beri kaydettiği en yüksek seviyeyi kaydettiği bir haftayı geride bıraktı. ABD’de vaka sayısı salgın başladığından beri en yüksek seviyeyi kaydederken, piyasalardaki tedirginlik de tırmanmaya devam ediyor.  Bu gelişme piyasalardaki risk iştahını kaçırırken altının elini daha da güçlendirdiği aşikâr. Risk ortamından kaçınmak isteyen yatırımcıların altını tercih etmelerinin yanı sıra, Merkez Banklarının teşvik ve likidite adımlarının devam edeceği beklentisiyle sarı maden daha da değer kazanmaya devam ediyor. Ancak Merkez Banklarının atacağı adımların etkisi önceki attığı adımlara kıyasla etkisinin daha kısıtlı olacağı için altının yükselişine etkisi de kısıtlı kalabilir. Ancak getiri faizlerinin düştüğü ortamda yatırımcıların hisse senedi piyasaları ve altının tercih etmesi kaçınılmaz oluyor. Bugün geldiğimiz konjonktürde piyasalardaki risk iştahını kaçmasıyla hisse senedi piyasalarına gelecek olası satış, altına yönelişi daha da hızlandırabilir. Bu yaşanan gelişmeler ışığında altın 1771 dolar/onsla yüzde 1,5 kazançla haftayı tamamlarken üst üste üçüncü haftayı da yeşilde kapatmış oldu.

Gümüş ise altına kıyasla kötü performans sergilemeye devam etse de haftayı yeşilde kapatmayı başardı. 17,80 dolar/onstan haftayı kapatan beyaz maden haftayı yüzde 1 artıyla kapattı.

Platin endüstri tarafındaki toparlanmanın beklentilerin altında olacağı düşüncesiyle kırmızıda işlem görmeye devam ediyorlar. Platin 817 dolar/onstan başladığı haftayı 808 dolar/onstan tamamlarken, yüzde 1,1 kaybı hanesine yazmış oldu.

Paladyum da platinle benzer şekilde satıcılı tamamladığı bir haftayı geride bıraktı. 1898 dolar/onstan başladığı haftayı 1889 dolar/onstan tamamlarken önceki haftaya kıyasla yüzde 0,4 kayıp yaşamış oldu.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta genel olarak, düşük hacimli seanslar yaşarken, fiyatlar dünya fiyatlarının altında 0,50 -1 dolar/onsla seyretti. Borsa İstanbul’da toplamda 8592 kg altın, 21363 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı.

Kaynak Troy
Hibya Haber Ajansı