Çin, Rusya ve Hindistan’a pandemi için ‘Ekspres hat’ ve ‘yeşil kanal’ kurmayı teklif etti

cin-rusya-ve-hindistana-pandemi-icin-ekspres-hat-ve-yesil-kanal-kurmayi-teklif-etti-24062001

Çin, Rusya ve Hindistan’a pandemi için ‘Ekspres hat’ ve ‘yeşil kanal’ kurmayı teklif etti

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Hindistan Dışişleri Bakanı S. Jaishankar’la dün video konferansa katılarak üçlü iş birliği konularını ele aldı. Wang Yi konferansta salgın sonrası dönemde barışçı ve istikrarlı, açık ve çok yönlü, işbirliği ve ortak kazanca dayalı bir dünya düzeninin tesis edilmesinin tüm ülkelerin ortak çıkarlarına ve çağın gereksinimlerine uyduğunu vurguladı. 
 
Wang Yi, üçlü işbirliğini ilerletmek için üç maddelik öneri sundu: 
 
Birinci olarak, çok taraflılığı koruyarak küresel yönetişim planının iyileştirilmesi çağrısı yapan Wang Yi, İkinci Dünya Savaşı zaferinin savunulması ve uluslararası ilişkilerin demokratikleştirilmesi ve hukukun üstünlüğünün teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. 
 
Wang Yi, Birleşmiş Milletler Tüzüğü’nün amaçları ve ilkelerini sıkı bir şekilde koruyarak dışa açık bir dünya ekonomisi ve Dünya Ticaret Örgütü’ne dayalı çok taraflı ticaret sistemi kurulması gibi alanlarda çaba harcanması gerektiğini kaydetti. Wang, Shanghai İşbirliği Örgütü ve BRICS ülkeleri arasındaki işbirliğinin sıkılaştırılması çağrısında bulundu. 
 
İkinci olarak, salgınla mücadeledeki bilgi ve deneyimlerin paylaşılması ve ilaç ve aşı geliştirme konusunda işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Wang Yi, üç ülkenin ortak önleme ve kontrol mekanizması, personel değişimi için ‘ekspres hat’ ve lojistik sektörü için ‘yeşil kanal’ inşası gibi konuları ele almak istediklerini belirtti. Salgını siyasileştirme ve damgalama girişimlerine kararlılıkla karşı çıktıklarını vurgulayan Wang, Dünya Sağlık Örgütü’nü kararlı şekilde desteklemeye devam edeceklerini söyledi. 
 
Üçüncü olarak ticaret, enerji, ulaştırma, eğitim, kültür, sağlık ve diğer alanlarda üçlü bakanlık diyalog mekanizması oluşturulması önerisini sunan Wang Yi, kurulacak uzman grubunun üçlü işbirliğini derinleştirmek istediğini söyledi. 
 
Sergey Lavron ve Jaishankar, Rusya, Hindistan ve Çin’in çok taraflılığı kararlılıkla savunarak uluslararası ilişkilerin sağlam ve herkes tarafından kabul edilebilen bir temelde inşa edilmesinden yana olduklarını belirtti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı