Bol likidite

bol-likidite-19062009

Bol likidite

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Artık piyasaları desteklediği bir sır olmayan bol likidite ortamı, ikinci dalga endişelerinin yarattığı baskıyı şu aşamada sınırlandırıyor. Dünkü kısmi negatif görüntünün günün erken saatlerinde yine sınırlı kaldığını ve borsaların tekrar artıya geçme çabasında olduğunu izliyoruz. Brent petrol de 40 USD'nin üzerinde alıcılı bir görüntü sergilerken, Gelişmekte Olan Ülke para birimleri hafif alıcılı. TL'nin de yatay bir görüntü sergilediği ortamda BIST100 endeksi güne %0,5 - %1,0 arasında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Dün Turkcell'deki ortaklık yapısının netlik kazanmasıyla hisse sert yükselmiş ve endekse belirgin bir şekilde pozitif katkı yapmıştı. Endekse katalizörlük eden bir başka hisse olan BİM'in de yükseliş kaydetmesiyle endeks, tarihindeki en yüksek işlem hacmiyle, günü %1,40 oranında primle 112.495 puandan kapattı. Turkcell'in ortaklık yapısı uzun yıllar hisse için baskı unsuru olduğu biliniyor. Dolayısıyla, bu zaman dillimi dikkate alındığında söz konusu gelişmenin hissede bir günlük fiyatlamayla bitmeyeceğini ve Turkcell'in yükselişini sürdürerek endekste pozitif katkı yapmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Birkaç gündür pozitif bir ivme yakalayan BİM ile birlikte endeks 114binli seviyeleri zorlayabilir. Halihazırda oldukça düşük faiz ortamı da hisse senetlerine ilginin canlı kalmasını sağlıyor.


    

 

MAKROEKONOMİ

                                   
Artan koronavirüs vaka sayılarının izlenmesi ve hızlı ekonomik toparlanmanın olabileceğine yönelik iyimserliğin azalmasının yanı sıra devam eden teşviklerin eşliğinde yeni bir katalizörün beklenmesiyle bugün Asya borsalarında ve ABD vadelilerinde zayıf işlem hacminde ılımlı yükselişler gözlemliyoruz.

  • İngiltere Merkez Bankası (BoE) beklentilerle uyumlu olarak faizleri değiştirmezken varlık alımlarını 100 milyar sterlin artırdı. BoE bu toplantıda ekonomik aktiviteyi toparlamak adına varlık alım programını 745 milyar sterline çıkarmış oldu. Parasal genişleme kararına 1 üye karşı oy kullandı. BoE'nin toplantısında negatif faizlerin ve getiri eğrisi kontrolünün görüşülmediği görülmekte.
  • ABD'de yeni işsizlik maaş başvuruları, geçen hafta 1,29 milyon kişi beklenirken, 1,5 milyon kişiyle beklentilerin üzerinde geldi. ABD'de haziran ayı Philadelphia Fed iş dünyası endeksi, -22,9 seviyesine yükselmesi beklenirken, önceki aya kıyasla 70,6 puanlık artışla 27,5'e yükselerek pozitif bölgeye geçiş yaptı.

Bugün TSİ 20'de Fed Başkanı Jerome Powell'ın, TSİ 16'da Fed Başkan Yardımcısı Randal Quarles'in, TSİ 17.15'te Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'in ve TSİ 20'de Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester'ın konuşmaları dikkatle takip edilecek.

Trump, koronavirüs salgını nedeniyle ara verdiği seçim mitinglerine Oklahoma'da yapacağı mitingle yeniden başlayacak. Trump'ın, ABD ekonomisine ve destek paketlerine ve Fed'in politikalarına yönelik açıklamaları, seçim vaatleri ve özellikle ABD'nin Çin ve AB ile ilişkilerine yönelik olası değerlendirmeleri takip edilecek.

TSİ 13'te Rusya Merkez Bankası'nın, politika faiz oranını 100 baz puanlık indirimle %4,50 seviyesine çekmesi bekleniyor.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 14.30'da haziran ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketi yayınlanacak.

  • TCMB Beklenti Anketi'nde anket katılımcıları, bir önceki mayıs ayına ilişkin ankette, GSYH tahminlerinde aşağı yönlü revize yapmıştı. Geçen hafta cuma günü açıklanan sanayi üretimi verisinin de beklentilerden kötü gelmesi bu noktada GSYH büyüme tahminlerine negatif etki yapabilir.
  • Bir önceki ankette petrol fiyatları ve talep görünümünün dikkate alınmasıyla yıl sonu ve gelecek 12 ve 24 aya yönelik enflasyon beklentileri iyileştirilmeye devam edilmişti. Açılan ekonomilerle petrol fiyatları hafif yukarı yönlü seyir izlese de TL'deki son dönemdeki görünümle enflasyon beklentilerinde belirgin değişiklik beklemiyoruz.
  • Geçen hafta cuma günü açıklanan nisan ayına ilişkin cari dengenin de beklentilerden yüksek gelmesi cari denge beklentisine ise sınırlı yukarı yönlü baskı yapabilir.
  • Olası swap anlaşmaları ile son zamanlarda görece stabil seyreden kurun etkisiyle USD tahmininde çok fazla değişiklik beklemiyoruz. TCMB'nin mayıs ayı Beklenti Anketi'ne göre, cari yıl sonu TÜFE beklentisi %9,76'dan %9,38'e gerilemiş, 12 ay sonrası TÜFE beklentisi %9,70'ten %9,20'ye, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise %8,62'den %8,30'a inmişti. Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 6,9277'den 7,0180'e yükselmişti.  Bir önceki anket döneminde 6,05 milyar USD olan yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi, mayıs döneminde 7,23 milyar USD'ye yükselmişti. 2020 yılı GSYH beklentisi, -%0,6'dan -%1,3'e inerken, 2021 yılına ilişkin büyüme beklentisi %4,6 olarak değişmemişti.

ŞİRKET HABERLERİ 

Albaraka Türk Katılım Bankası (ALBRK, Nötr): Geri Alım Programı çerçevesinde, geri alınan Albaraka Türk Katılım Bankası payları ile ilgili olarak 1,58-1,60 fiyat aralığından toplam 9.211.341 adet satım işlemi ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte şirketin Albaraka Türk Katılım Bankası sermayesindeki payı %0,00'a düşmüştür. Geri Alım Programının devam etmekte olduğu ve gerekli görüldüğü hallerde piyasa koşulları gözetilerek geri alım işlemleri gerçekleştirilebileceği bildirilmiştir.

İş GYO (ISGYO, Nötr): Şirket, yurtiçinde 1 milyar TL borçlanma aracı ihraç edilmesi için SPK'ya başvuruda bulunulduğunu duyurmuştur.

15 Mayıs 2020 Tarihli İş GYO Raporumuz için tıklayınız…

Turkcell (TCELL, Sınırlı Pozitif): Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Zafer Sönmez, Turkcell'in kontrol payının alınmasıyla ilgili olarak 14 ay süren müzakerelerden sonra anlaşmaya varıldığını ifade ederek, "Ortaklar arasında 15 yıllık hukuki mücadele son bulmuş olacak. Bu işlemle artık bütün ortaklar aynı çıkarları güdüyor olacak" dedi. Sönmez'in verdiği bilgiye göre Letterone 1 yıl boyunca elindeki Turkcell paylarını satamayacak. Turkcell'in Türk, İsveçli ve Rus ortaklarının her biri var olan anlaşmaları diğerlerinin ihlal ettiğini iddia ederek son 15 yıldır dünyanın çeşitli ülkelerinde hukuki mücadele yürütüyordu. Taraflar anlaşmanın tamamlanmasıyla birlikte bu uyuşmazlıklardan vazgeçmiş olacaklar.  

30 Nisan 2020 tarihli Turkcell Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ 

Demir Çelik: Avrupa Birliği'nin (AB) çelik ticaretinde gümrük duvarlarını artırıp kotalarla kısıtlamaya gitmesi üzerine Türkiye'nin Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) yaptığı başvuruda öngörülen ek gümrük vergisi miktarının daha da artırılması zorunluluğu ortaya çıktı. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan, AB'nin haksız uygulamalarının Ocak-Mayıs dönemindeki ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 milyon ton azalttığını bildirdi. Bunun parasal karşılığı ise 850 milyon doların üzerinde. Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan ise Dünya Ticaret Örgütü'ne yapılan başvuruda, AB'ye yönelik yüzde 9-17 bandında vergi artışı öngörüldüğünü hatırlattı ve bu yeni gelişmeler üzerine, bu oranın daha da artırılması gerektiğini bildirdi. Kaynak: Dünya

Enerji: Ticaret Bakanlığı Çalık Enerji, Karadeniz Powership ve Aksa Enerji'den (AKSEN, Sınırlı Pozitif) Libya'nın elektrik sorunu için tekliflerini iletmesi talep etti. Kaynak: Sabah

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 
 
Park Elektrik (PRKME): Şirket bağlı ortaklığı Konya Ilgın Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş., rödovans usulüyle işletme hakkını elinde bulundurduğu Konya Ilgın'da yer alan kömür sahasından ürettiği alt ısıl değeri 1.400-1.600 kcal/kg aralığında olan 35.000 ton kömürün 18 Ağustos 2020 tarihine kadar Düzgün İş Makinaları İnşaat Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye (Düzgün İnşaat) satışına ilişkin olarak 18 Haziran 2020 tarihinde sözleşme imzalamıştır. Söz konusu kömür tonajı bir taahhüt niteliğinde olmayıp, taraflar karşılıklı mutabık kalarak sözleşmedeki miktarı %25 oranında artırıp azaltabileceklerdir. Kömürün nakliyesine ilişkin giderler Düzgün İnşaat tarafından karşılanacaktır. 

İndeks Bilgisayar (INDES): 2019 yılı kar dağıtımına ilişkin Yönetim Kurulu teklifi Genel Kurulda red edilmiş ve Şirket pay sahiplerinden Desbil Teknolojik Ürünler Tic. A.Ş. temsilcisi tarafından verilen kar dağıtımına ilişkin önerinin kabul edilmiştir. Buna göre Şirket 0,3648192 TL brüt (0,3100963 TL net) kar payını 29.06.2020 tarihinde ödeyecektir. Dünkü kapanışa göre temettü verimliliği %3,3'tür.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,68 seviyesinden %7,64 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 163,3 milyar TL ile 130,4 milyar TL'si (39 milyar TL haftalık, %8,25 + 91,4 milyar TL 3 aylık %7,53) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 32,9 milyar TL'si %7,25'ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Risk iştahının sınırlı baskılanmasıyla birlikte ABD 10 yıllıkların faizi, %0,70 seviyelerine gevşemiş durumda.

Dün yurt içi bono ve tahvil piyasasında gelecek haftaki PPK kararının da beklenmesiyle oldukça zayıf bir işlem hacmi mevcuttu. Eylül 2022 vadeli kağıdın faizi, 9 baz puan artışla %8,99 seviyesine yükseldi. Şubat 2026 vadeli kağıdın faizi, 10 baz puanlık artışla %11,57 seviyesine yükseldi.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı