Covid-19 nörolojik hasarlar da bırakıyor

covid-19-norolojik-hasarlar-da-birakiyor-12072010

Covid-19 nörolojik hasarlar da bırakıyor

İstanbul, 11 Temmuz (Hibya) - Birleşik Krallık'ta yapılan yeni bir çalışmaya göre, Covid-19 bulaşmış ve iyileşmiş kişilerde nörolojik komplikasyonları da bırakabiliyor.

İngiliz bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre, nadir ve bazen ölümcül bir enflamatuar nörolojik durumun pandemiye bağlı, belirli bir hastalık veya hastalıklara sahip tüm olguların oranı olarak bilinen "prevalans artışları" görülüyor.

Healthline'ın haberine göre, bu çalışma için araştırmacılar, 16 ila 85 yaşları arasında COVID-19'u geçiren ya da şüphesi taşıyan 43 kişinin klinik, radyolojik, laboratuvar ve nöropatolojik bulgularını gözden geçirdiler.

Toplamda 24 erkek ve 19 kadından oluşan grupta, COVID-19 semptomlarının şiddeti hafif ila kritik arasında değişti. Araştırmacılar 10 kişide beyin fonksiyon bozukluğu tespit ettiler. Ayrıca 12 kişide beyin iltihabı, 8 kişide inme vakası ve kalan 8 kişide de sinir hasarı bulundu.

Araştırmacılar, beyin iltihabının oluşmasının nedenini, hastalığa karşı bir bağışıklık tepkisinden dolayı olduğuna dair kanıtlar buldular. Bu durumun, Covid-19'un bazı nörolojik komplikasyonlarının virüsün kendisinden ziyade bağışıklık tepkisinden doğabileceği belirtiliyor.


Hibya Haber Ajansı