Önce insan’ diyen iletişim stratejileri başarılı oldu

once-insan-diyen-iletisim-stratejileri-basarili-oldu-23062011

Önce insan’ diyen iletişim stratejileri başarılı oldu

5. İtibar Yönetimi Konferansı’na konuşmacı olarak katılan İletişim Uzmanı Hatice Kumalar, Koronavirüs döneminde kurumların iletişim stratejilerini ve salgının iş yaşamına etkilerini değerlendirdi. “Önce insan diyen, gündeme karşı sessiz kalmayan, insan odaklı iletişim gerçekleştiren kurumlar bu dönemde toplumun takdirini topladı” ifadelerini kullanan Hatice Kumalar, “Çok az şirket yeni medyanın sunduğu fırsatları tam anlamıyla kullanabiliyor” dedi. Koronavirüs pandemisinin üretim kültürünü değiştireceğini vurgulayan Hatice Kumalar, “Teknoloji kullanımı pandemi nedeniyle iş hayatının tamamına yayıldı. Evden çalışma modelleri insan kaynaklarının verimli kullanılmasını gündeme getirdi. Önümüzdeki süreçte elde edilen bu kazanımların korunacağını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Normalleşme adımlarının atılmaya başlamasıyla birlikte salgın döneminin iş hayatına etkileri de tartışmaya açıldı. Şirketlerin iletişim stratejileri ve çalışma şekillerine dikkat çeken İletişim Uzmanı Hatice Kumalar; 5. İtibar Yönetimi Konferansı’nda konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Süreci doğru yöneten şirketler önce insan ve sağlık diyenler oldu. Bu dönemde bireyin ve toplumun sağlığına dikkat çeken şirketler toplumda büyük takdir topladı. Bununla birlikte gerek şirket içinde çalışanlarıyla gerekse müşterileriyle iletişim halinde olan ve onları bilgilendiren kurumların iletişim stratejileri başarılı oldu. Paniğe kapılmayan, tüm olasılıklar üzerine çalışan, yardımlaşma kültürünü ve insani değerleri önemsemenin yanında şeffaf hareket eden kurumların toplum nezdinde itibarı yükseldi ve tüketici ile arasında duygusal bağ oluşmasını sağladı. Şirketlerin çok önem verdiği müşteri sadakati kavramı da süreci doğru yürüten şirketler için kendiliğinden oluştu. İletişim kanallarını açık tutan ve toplum ile temas halinde olan şirketler sürecin kazananı oldu.”

“PANDEMİ SÜRESİNCE KAZANILAN YETENEKLER KALICI OLACAK”

Koronavirüs döneminde şirketlerin iletişim stratejilerini de değerlendiren İletişim Uzmanı Kumalar, “Salgından önce dünyada ve ülkemizde az sayıda şirket homeoffice çalışma sistemini kullanıyordu. Fakat salgın döneminde tüm şirketler personellerini evden çalıştırmak zorunda kaldı. Normalleşme döneminin başlamasıyla evden çalışmak birçok kurumun gündemine geldi. Bugün dünyanın çok büyük şirketleri peş peşe homeoffice çalışma sistemine geçeceklerini açıklıyor. Türkiye’nin büyük medya kuruluşları yine bu süreci homeoffice sistemiyle başarılı şekilde yönetti. Yakın gelecekte birçok şirketin evden çalışma modeline geçeğini düşünüyorum. Yapılan araştırmaların sonuçları da bunu gösteriyor. Kaynakların verimli kullanılması için homeoffice bir tercih değil zorunluluk olacak.” sözleriyle analizlerini paylaştı.

‘GELENEKSEL MEDYA TEK BAŞINA ÇÖZÜM OLAMAZ’

İtibar Yönetimi Enstitüsü’nün düzenlediği 5. İtibar Yönetimi Konferansı’nda, ‘Yeni Medya ve İtibar Yönetimi’ başlığı altında düzenlenen oturumda konuşan Kumalar, yeni medyanın şirketler için artık vazgeçilemez mecralar olduğunu vurgulayarak, “Günümüzde iletişim teknolojilerinin geldiği nokta ve bunların kullanım oranları, iletişimin yalnızca geleneksel mecralardan değil, yeni medya mecralarından da gerçekleştirilmesini zaruri kılıyor. Geri bildirimin gerçekleştiği ve kurumun bireyle doğrudan iletişim kurabildiği sosyal medya mecraları, alanında uzman iletişimcilerin desteğiyle verimli kullanıldığında kurumlara kendilerini anlatabilecekleri, tanıtım yapabilecekleri ve algı oluşturabilecekleri kıymetli fırsatlar sunuyor. Günümüzde tüm şirketlerin sosyal medyada iletişim yaptığını görüyoruz. Ancak ‘etkili iletişim’ yapan şanslı, azınlık bir grup sosyal medyanın gerçekten neler sunduğu anlayarak, tüm imkânlarını kullanabiliyor” diye konuştu.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN UZATILMASI İŞVERENLERİN TALEPLERİNİ KARŞILADI

Türkiye ekonomisinin sürdürülebilirliği ve işsizliğin koronavirüs pandemisi süresince kontrol altında tutulabilmesi için işletmelerin ayakta kalması gerektiğine dikkat çeken İletişim Uzmanı Hatice Kumalar, “Salgın sebebiyle işletmeler daralan piyasadan doğrudan etkilendi. Bu süreçte devletimiz kısa çalışma ödeneği ile hem işverene hem de çalışana destek oldu. Kısa çalışma ödeneğinin 3 ay daha uzatılması yönündeki beklentilerin karşılanması kurumların ayakta kalmasını ve önlerini görmesini sağladı. Birçok sektörle çalışan bir iletişim ajansı olarak devletin tanıdığı bu hakla pek çok işletmenin koronavirüs krizinden daha da güçlenerek çıkacağını söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.


Hibya Haber Ajansı