Coronanın tedavi umudu Japon Super Bilgisayarı Fugaku'da

coronanin-tedavi-umudu-japon-super-bilgisayari-fugakuda-23062001

Coronanın tedavi umudu Japon Super Bilgisayarı Fugaku'da

Dış Haberler, 23 Haziran (HİBYA) – Japonya'da corona virüs için potansiyel tedavileri tanımlamak için dünyanın en hızlısı olarak adlandırılan Japon süper bilgisayarı Fugaku'nun olağanüstü kapasitesinden faydalanılıyor.

Geçtiğimiz altı yıl boyunca Japon teknoloji devi Fujitsu ve devlet destekli bir araştırma enstitüsü olan Riken tarafından Kobe kentinde geliştirilen Fugaku, 150.000 yüksek performanslı işlem ünitesi içeriyor ve haftada binlerce maddeyi test edebiliyor.

Gelecek yıla kadar tamamen işlevsel olmayacak olsa da, uzmanlar, 1,2 milyar dolarlık süper bilgisayarın, Covid-19 tedavisinde, henüz klinik deneme aşamasına ulaşmamış olanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 2 bin ilacın belirlenmesine yardımcı olacağını umuyorlar.

Daha şimdiden super bilgisayarda bölünmüş ofis alanlarında ve pencereleri açık tam dolu trenlerde solunum damlacıklarının nasıl yayıldığı konusunda simülasyonlar yürütülüyor.

Fugaku süper bilgisayarı, 2,8 kat daha fazla hızıyla ve saniyede 415 katrilyondan fazla hesaplama gerçekleştirebilme kapasitesiyle ABD'deki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı tarafından geliştirilen ve Kasım ayından beri ''dünyanın en hızlı bilgisayarı'' ünvanını elinde bulunduran Summit sisteminden ünvanı ele geçirdi.


Hibya Haber Ajansı