Stockholm'de corona virüsü'nün gelişimi atık su analizi ile takip ediliyor

stockholmde-corona-virusunun-gelisimi-atik-su-analizi-ile-takip-ediliyor-05052004

Stockholm'de corona virüsü'nün gelişimi atık su analizi ile takip ediliyor

Stockholm, 5 Mayıs (HİBYA) – Stockholm Kraliyet Teknik Yüksek Okulu araştırmacıları corona virüsünün kentteki gelişimini atık suların analiziyle takip ediyor.

Dagens Nyheter gazetesinin duyurduğu habere göre Stockholm atık sularındaki corona virüsünün izlerini takip eden araştırmacılar Nisan ayının başından bu yana, Henriksdals ve Bromma arıtma tesislerinden su örnekleri alarak, virüsün kalıntılarını inceliyor. Araştırmanın amacı, yeni hastalık salgınlarını tahmin edebilmek için virüs kalıntılarının miktarının zaman içinde nasıl geliştiğini izlemek olarak belirtildi.

Araştırmanın ilk sonuçları Stockholm'ün kuzeyindeki Jarva ve Hasselby atık sularını işleyen Bromma atık su arıtma tesisinde, virüsün en yüksek konsantrasyonunu göstermekte. Henriksdal'ın arıtma tesisinde ise birinci ve ikinci numuneler arasındaki içerikte önemli bir artış görüldü.

Jarva ve Hasselby bölgeleri istatistiklerde de corona virüsünün en yoğun olarak görüldüğü, etnik kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı semtlerden ikisi.

Proje başladığından beri, altı ülkeden araştırmacılar projeye katıldı. Yabancı araştırmacılar, ülkelerinde karşılaştırılabilir testler yapıyorlar ve sonuçları birbirleriyle paylaşıyorlar. Buna ek olarak, testler İsveç'in ikinci büyük kenti Göteborg' a da genişletiliyor.

Atık su veya içme suyu ile bulaşan herhangi bir virüs olgusunun söz konusu olmadığını söyleyen araştırmacılar, amacın ikinci bir virüs dalgası için erken uyarı almak olduğunu belirtti.

Geçmişte de İsveç Televizyonu Stockholm' deki narkotika kullanımın haritasını çıkartmak için atık su örneklerinin incelenmesini gerçekleştirmişti.


Hibya Haber Ajansı