Turizmde, pandemi krizini fırsata dönüştürdüler

turizmde-pandemi-krizini-firsata-donusturduler--21062011

Turizmde, pandemi krizini fırsata dönüştürdüler

MEHMET BAYER - 21 Haziran 2020 - HİBYA - Tatil cenneti Muğla'nın Dalyan mahallesinde, Volkan's Adventures markası ile faaliyet gösteren seyahat acentesi çalışanları, koronavirüs krizini geliştirdikleri operasyonlarla adeta fırsata çevirdi.

Volkan's Adventures ekibi adına, HİBYA muhabirine açıklamada bulunan Volkan Hacıgümüş, 2014 yılında Sayılan Turizm Ltd. Şti. altında Volkan's Adventures markasıyla Muğla'nın doğa harikası Dalyan mahallesinde faaliyete başlayan seyahat acentesinin, son 5 yılda ağırlıklı olarak İngiliz, Hollandalı ve Alman konuklara hizmet verdiğini söyledi.

Dalyan'da 2, Göcek'te 1 adet tekne, kara turları için minibüslerle küçük gruplara, standardın dışında, farklı ve özel deneyimler yaşayacakları turlar düzenlediklerine işaret eden Hacıgümüş, ''Firmamız, Tripadvisor, Trivago gibi uluslararası değerlendirme kuruluşları tarafından hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyeti kriterlerinde bölgenin bir numaralı seyahat acentesi olarak değerlendirilmektedir.'' dedi.

Hacıgümüş, müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek için her yıl yeni fikirler, farklı destinasyonlar keşfederek kataloglarına eklediklerini, ''Daha iyi nasıl hizmet verebiliriz?'' yaklaşımıyla hizmet ve servislerini her yıl geliştirdiklerini vurguladı.

Bu yaklaşımla son 5 yılda müşterinin yüzde 80'inin artık turlara müdavim haline geldiğini ve kış aylarında kataloglarını yayınladıktan itibaren ön rezervasyon ile çalışmaya başladıklarını anlatan Hacıgümüş, ''2019 yılı bizim için çok başarılı geçti. Aralık ayında yayınladığımız yeni sezon kataloğumuza gelen ön rezervasyon rekor seviyede idi. Yıllık 12 bin yolcu kapasitemizin yaklaşık yüzde 60'ını aralık-mart aylarında ön satışla doldurmuştuk ki COVİD-19 salgınıyla tüm satışlarımız durdu. Normalde nisan ayında yavaş yavaş başlayan sezon, 15 Mayıs itibariyle hızlanmakta, ekim ortalarına kadar da devam etmekteydi.'' diye konuştu.


- ''Büyük bir yıkıntı yaşadık''

Volkan Hacıgümüş, kışın ön rezervasyonlardan topladıkları ödemelerle teknelerini yenilediklerini ve çalışanların kışlık giderlerini karşıladıklarını söyledi.

Tam sezon açılışında, cari döngüyü yakalayacakları anda dünya çapında yayılan salgının ülkeyi de tehdit etmesi ve karantina kurallarının başlamasıyla hem ticari ve finansal hem de psikolojik olarak büyük bir yıkıntı yaşadıklarını aktaran Hacıgümüş, şöyle konuştu:

''Ancak kısa süre içinde ekip arkadaşlarımızla kafa kafaya vererek, bu kriz durgunluğunu nasıl aşabileceğimizi, hatta belki bu krizi nasıl fırsata dönüştürebileceğimizi düşünmeye başladık. Yaklaşık bir aylık çalışma ve planlama sonucunda 1 Mayıs 2020 tarihi itibari ile Volkan's Virtual Adventures (Online) fikrini hizmete sunduk. Sonuçta her yıl bizimle turlara gelen, artık arkadaş olduğumuz müdavimlerimiz ve Dalyan'ı ikinci evi gibi benimsemiş yabancı turistler de kendi ülkelerinde karantina şartlarındaydı. Ağırlıklı müşteri profilimiz olan orta yaş ve üstü yaş grubundaki yabancı misafirlerimiz de kendi evlerinde Dalyan'ı ve bizleri özleyerek aynı sıkıntıları yaşıyorlardı. Bunu düşünerek normalde yapacağımız turları internet üzerinden canlı olarak, online platformda düzenledik. Belirlediğimiz haftalık program içinde evimizin penceresinden Dalyan kanal manzarası eşliğinde, canlı ve interaktif müzik yayını, online canlı Türk mutfağı yemek kursu, Türkçe dersleri, misafirlerimizin Dalyan'da kaldıkları otel, pansiyon, villa, restoran ziyaretleri ve işletme sahipleri ile röportajlar, canlı ve interaktif tekne turları, yerel bölge turları, sokak hayvanlarını besleme günleri, yoga ve tango dersleri, Türk kültür, tarih, coğrafya ve sosyal hayatı ile ilgili söyleşiler gibi her gün farklı bir programı ekip arkadaşlarımızla düzenleyerek, yurtdışındaki dostlarımızın çok özledikleri Dalyan'ı, Türkiye'yi ve Türk insanını evlerine kadar götürdük.''

- ''Büyük bir başarı sağlamış olduk''

Volkan Hacıgümüş, bu zorlu süreçte evlerinde karantina şartlarında yaşayan yabancı misafirleri zinde tutmak için yardımcı olmaya çalıştıklarını belirterek, aynı zamanda ziyaret ettikleri yerel işletmelerin tanıtımlarını yapıp, ellerindeki ürünlerin satışına veya ön rezervasyonuna vesile olduklarını söyledi.

Tüm bu çalışmaların karşılığını da gönüllülük esasına dayalı bağış sistemiyle yaptıklarını anlatan Hacıgümüş, ''Bir aylık katılım için 50 pound baz bir fiyat belirledik, ancak herkesin şartlarının birbirinden farklı olacağını gözeterek hiç bir ödeme yapmayan veya daha fazla ödeme yapabilen tüm misafirlerimize hizmetimizi sunduk.'' dedi.

Hacıgümüş, geçen 2,5 ayda, normalde sezon içerisinde hizmet verebilecekleri kapasitenin çok üzerinde kişiye ulaştıklarını ifade ederek, ''Topladığımız bağışlarla hem çalışanlarımızın ailelerini geçindirmesini sağladık, hem yerel işletmelere destek olduk, hem de daha önce Türkiye'ye hiç gelmemiş bir çok yabancının gönlünü kazanarak, 2021 yılı için kendi adımıza ve bölgemiz adına müşteri potansiyelini arttırarak, büyük bir başarı sağlamış olduk.'' diye konuştu.

Halen tüm faaliyetleri, her geçen gün katılımcı sayısını arttırarak devam ettirdiklerini anlatan Hacıgümüş, sözlerini şöyle tamamladı:

''Tüm canlı yayınlarımız facebook portalında, Discover Dalyan grubunda her hafta farklı bir programla sürmektedir. Bu çalışmamızı bundan sonra sadece salgın zamanında değil, normalleşme sürecinde ve sonrasında da bölgemizin ve ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak için devam ettirmeyi planlamaktayız. Değişen yeni dünyada birer vatandaş olarak üzerimize düşeni yapmanın gururu ve mutluluğuyla azimle çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bizleri online sosyal platformlardan takip edebilir ve çalışmalarımıza destek verebilirsiniz.
Ülkemiz ve dünya için daha iyi bir gelecek, sağlık, huzur ve mutluluk dolu yarınlar diliyoruz.

Online platformlarımız,

  • www.volkansadventures.com,
  • https://www.facebook.com/groups/1683647748530812/,
  • https://www.facebook.com/volkansadventuresdalyan/?modal=admin_todo_tour.''


Hibya Haber Ajansı