İkinci dalga ihtimalinin yeniden gündeme gelmesi endeksleri baskılıyor

ikinci-dalga-ihtimalinin-yeniden-gundeme-gelmesi-endeksleri-baskiliyor-25062009

İkinci dalga ihtimalinin yeniden gündeme gelmesi endeksleri baskılıyor

ABD’de vaka sayısında artış ve ülkenin hala merkez üssü konumda olması endişelerin artmasına neden oluyor. Ekonomilerin açılmasının ardından vaka sayısının da tetiklenmesi riskleri de beraberinde getiriyor. Dün ABD endeksleri günü vaka sayısındaki artan endişelerin etkisi ile negatif bitirdi. NASDAQ %2,19, S&P 500 %2,59, Dow Jones %2,72 günü aşağıda bitirdi. Bu sabah Asya piyasalarında ise ağırlıklı olarak satıcılı bir seyir var. Vadeliler cephesinde ise negatif bir tablo izleniyor. Bugün Asya’da Hong Kong ve Çin piyasaları resmi tatil nedeniyle kapalı olacak. Ayrıca gün içerisinde ABD’de GSYH verisinin son okuma değeri takip edilecek. Diğer yandan Fed üyelerinin açıklamaları ile vaka sayısındaki son tablo fiyatlamalar açısından kritik olacak. Emtia tarafında ise ons altın 1760$ seviyesinden işlem görüyor. Risklerin artması ile güvenli liman talebi gören ons altın son 8 yılın en yüksek seviyesini test ettikten sonra seyrini koruyor. Petrol fiyatlarında ise vaka artışı ile talebin negatif etkileneceği beklentisi ve DOE’den gelen haftalık stok verilerinde artışın yaşanması fiyatları baskılıyor. Brent petrol 40.1$, ham petrol 37,8$ seviyesinden satıcılı şekilde işlem görüyor.

Yurtiçi piyasalarda ise global seyre paralel bir görünüm izleniyor. Vaka sayılarındaki artış yurtiçinde de oluşmasına karşın henüz ikinci dalga ihtimali gündemde değil. Önlemler devam ederken, tablonun riskli hale gelmesi durumunda önlemlerin alınabileceğine dün akşam saatlerinde Sağlık Bakanı Koca açıklamalarında yer verdi. BIST100 endeksi dün 115.627 seviyesini test etmesine karşın, günü %0,77 aşağıda 114.448 puanla bitirdi. İşlem hacmi ise 20,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Dolar/TL kurunda 6,85 üzerindeki seyrine devam ediyor. Kur için yeni bandı 6,85 – 6,90 aralığı olarak takip ediyoruz. Yurtiçinde salgınla ilgili gelişmelerin yanı sıra öğleden sonra TCMB’nin faiz kararı TL varlıkların seyri açısından kritik olacak.

İkinci Dalga İhtimalinin Yeniden Gündeme Gelmesi Endeksleri Baskılıyor…

Manşette Öne Çıkanlar

  • Apple, koronavirüs vakalarında hızlı artış yaşanması sonrası Teksas'ın Houston kentinde 7 mağazasını yeniden kapatma kararı aldı.
  • Qatar Airways, 9 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla Ankara uçuşlarına haftada üç sefer, Antalya ve Bodrum uçuşlarına haftada iki sefer ile yeniden başlayacağını açıkladı.
  • İngiltere’de Imperial College London Üniversitesinin yeni tip koronavirüse karşı geliştirdiği aşı, insanlar üzerinde test edilmeye başlandı.
  • Bir habere göre, ABD ekonomisinin koronavirüs krizinden başarılı şekilde çıkmasına yardım için yeni bir paket hazırlanıyor ve bu yeni yardım paketinin büyüklüğü 1 trilyon dolar olacak.
  • Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ABD'de ekonomik toparlanmanın zaman alacağını belirtti ve GSYH'nin koronavirüs krizi öncesi seviyelere 2022'den önce dönmesini beklemediğini söyledi.
  • Bankalar sorunlu krediler için varlık yönetim şirketi kuruyor. Yeni yapıyla bankalar donuk alacaklarını bilançodan çıkaracak. Şirketler ise tek bir varlık yönetimiyle muhatap olacak. (Sabah)
  • Takasbank tarafından verilen merkezi karşı taraf hizmeti kapsamında nakit teminatların nemalandırılması kaynaklı nema komisyonu dışında herhangi bir ücret alınmaması uygulaması 3 ay uzatıldı.
  • TCMB’nin 14:00’de faiz kararını açıklaması bekleniyor.
  • Borsa İstanbul’da bugün negatif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı