ECB kararlarına ilişkin niteliksel ayrıntılar

ecb-kararlarina-iliskin-niteliksel-ayrintilar-04062004

ECB kararlarına ilişkin niteliksel ayrıntılar

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Haziran toplantısında beklendiği gibi faizlerde değişiklik yapmazken Pandemi Acil Satın Alma Programı’nı (PEPP) 600 milyar USD genişleterek beklentinin biraz üzerinde bir uzatma gerçekleştirmiş oldu. Böylece Mart ayında 750 milyar USD ile başlatılan PEPP toplamda 1,35 milyar USD büyüklüğüne ulaşmış oldu. ECB, pandemi ile mücadele anlamında yaptığı varlık alımlarını ekonomiler koronavirüs etkisinden kurtulana kadar devam ettirmeyi planlıyor.

 

Bu noktada Fed’in genişleme hızına ECB biraz daha yaklaşmış olsa da, proaktivite anlamında aslında karar sonrasında EUR’nun da yukarı reaksiyon vermesine neden olan ayrıntılar var. Lagarde konuşmasında, çöp tahvillerin alımını tartışmadıklarını belirtti. Genişlemenin içinde aslında merak edilen konulardan birisi İtalyan, İspanyol, Yunan tahvillerinin programda ne kadarlık ilave bir yer tutacağı kadar, son dönemde notu çöp seviyesine düşmüş şirket tahvillerinin de eklenip eklenmeyeceği idi. Bu konuda ECB henüz bir hamle yapmadığı için aslında paket niteliksel olarak beklenti altında kalmış görünüyor. Bir diğer belirsiz konu da, Alman varlıklarının pandemi öncesinde uygulanan normal QE’de devre dışı bırakılıp bırakılmayacağı. Alman Yüksek Mahkemesi sonrasında bu konunun çözümüne ilişkin de Lagarde’dan net bir mesaj gelmedi ve ECB’nin alacağı aksiyon belirsiz.

 

İtalyan tahvillerine ilişkin olarak, aslında iki konu var. Birincisi; ECB’nin pandemi koşullarından etkilenen ve sorunlu tahvil piyasasına sahip olan ülkelere destek vermesi, dolayısıyla alıcı olarak kötüleşen tahvil piyasası koşullarını kontrol etmesi… İkincisi ise Alman Yüksek Mahkemesi kararından sonra, her ne kadar bu karar şu aşamada PEPP’i kapsamasa da ağırlıklarda teknik ayarlama yapma ihtiyacı. ECB’nin sorunlu ülke tahvillerindeki alımları bu ülkelerin tahvil bono piyasasının kötüleşmemesi için önemli olacak, sonuçta pandemi koşulları normalde borçlanma profillerini olumsuz etkiliyor.

 

Ekonomik görünüm hakkında yeni bir bilgi yok. 2Ç20 döneminden itibaren ekonomik aktivitede ani duruş, baskılanan enflasyon ile beraber talep düşüklüğü ile de deflasyon riskinin artması ve kademeli toparlanmanın 3Ç20 ve sonrasında olacağı konuşmada ana fikirler. Ekonomik projeksiyonlar da, bu senaryolara göre revize edilmiş durumda. 2020’de %8,7’lik daralma beklentisi, 2021’de ise %5,2’lik büyüme beklentisi var. Enflasyon beklentileri de aşağı revize edilerek 2020 için %0,3, 2021 için %0,8 ve 2022 için %1,3 seviyesine getirildi. Önceki projeksiyonlar 2020 için %1,1, 2021 için %1,4 seviyesindeydi ve aslında hem mevcut enflasyon gerçekleşmeleri hem de beklentiler doğal olarak baskılanmış durumda. Pandemi koşullarında düşük talep etkisi devam edecekse, enflasyonda önemli bir toparlanma görülmeyecektir.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı