Beidou, navigasyon sistemlerinde yeni bir sayfa açtı

beidou-navigasyon-sistemlerinde-yeni-bir-sayfa-acti-26062001

Beidou, navigasyon sistemlerinde yeni bir sayfa açtı

Çin Halk Cumhuriyeti, küresel konumlandırma sisteminin son uydusunu 23 Haziran'da fırlattı. Bu, Çin'in havacılık ve uzay endüstrisi ile Çin bilim ve teknolojisi için tarihi bir başarı. 1994'te Beidou 1'i piyasaya sunulmasından, 2020'de küresel konumlandırma sisteminin tamamlanması içi Çin 26 yıl emek verdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) GPS, Rusya'dan Glonass ve Avrupa'dan Galileo ile birlikte Beidou, dünyanın dört büyük uydu navigasyon sisteminden biri haline geldi.

SİSTEM DÜNYA İLE PAYLAŞILIYOR

Beidou, ara bağlantı ve hizmetleri geliştirmek için diğer üç navigasyon sistemiyle ikili iş birliği mekanizması kurdu. Çin ayrıca teknoloji, ürün ve uygulamaları Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Pakistan ve talep eden diğer "Kuşak ve Yol" ülkeleri ile paylaştı.

Uzay çalışmaları yürüten uzmanlar, Beidou sisteminin dünyanın navigasyon kabiliyetini güçlendirdiğini ve kullanıcılar için daha iyi hizmetler sunmaya yardımcı olacağını söylüyor. Konumlandırma sisteminin tamamlanması şüphesiz çeşitli ülkelerde sosyal kalkınma, afet yardımı ve ekonomik dönüşümde önemli bir rol oynayacaktır.

SALGINLA MÜCADELEDE VAZGEÇİLMEZ OLDU

Beidou sisteminin üç işlevi vardır: Birincisi, sistem konumlandırma, hassas zamanlama ve kısa mesaj iletişimine yardımcı olur. İkincisi sistem sayesinde, ulaşım, tarım, ormancılık, balıkçılık, meteoroloji ve iletişim alanlarındaki kaynaklar daha akıllı bir şekilde koordine edilebilir. Sistem son olarak, depolama ve lojistik, elektrik güç denetimleri gibi alanlarda istenen hizmetleri sunar.

Beidou'nun kısa mesaj işlevi, afet yardımlarının ulaşmasında verimliliği artırabilir. Beidou Sistemi tarafından sağlanan yüksek hassasiyetli noktadan noktaya uzay-zaman hizmeti sayesinde Çin, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede daha hassas ve akılcı tedbirler aldı. Örneğin, Çin'de salgınla mücadele için 2 haftada inşa edilen geçici hastanelerde Beidou sistemi yüksek hassasiyetli ölçümler sağladı.

2035 YILNDA YENİ SİSTEM KURULACAK

Çin yine bu sistem sayesinde acilen ihtiyaç duyulan malzemeleri sevk etmek için ağır hizmet tipi uçaklarını yönlendirebildi.  Beidou sistemi, gelecekteki afetlerde insani yardımlar ve salgın karşıtı çabalar için yeni bir model olan uzay-zaman sistemi hizmetleri sunmaktadır.

Çin, 2035 yılında da planlandığı üzere merkezinde Beidou'nun olduğu daha kapsamlı ve entegre bir konumlandırma ve navigasyon sistemi inşa edecek.

 

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı