Küresel piyasalarda pozitif trend sürüyor

kuresel-piyasalarda-pozitif-trend-suruyor-04062009

Küresel piyasalarda pozitif trend sürüyor

Global endeksler son 10 günlük süreçte ekonomilerin açılması, faaliyetlerin başlaması ile en kötünün geride kaldığı beklentisi ile güçlü alımlarla günlerini tamamladılar. ABD-Çin arasında artan gerilime karşın henüz bu yönde bir kararın gelmiyor olması da bu fiyatlamaya imkân tanıdı. Dün akşam ABD endekslerine baktığımızda Dow Jones %2.05, S&P500 %1.36 ve NASDAQ %0.78 yukarıda tamamladı. Asya piyasalarında ise bu sabah hafif satıcılı bir seyir hâkim. Vadeliler cephesinde ise sabahın ilk saatlerinde satışlar hâkim olurken, Asya kapanışı, Avrupa açılışının yaklaştığı şu zaman diliminde kayıpların toparlandığı görülüyor. Bugün takvimde ECB faiz kararı ve sonrasında Başkan Lagarde’ın konuşması piyasaların odağında. ABD cephesinde ise haftalık işsizlik başvuruları verisi yarın açıklanacak TDİ verisi açısından kritik olabilir. Çünkü dün açıklanan ADP özel sektör istihdam değişimi verisi 2.8 milyon azalma ile beklentilerin üzerinde bir performans sergiledi ki bu durum endeksler üzerinde pozitif harekete neden oldu. Bu nedenle veri yarına sinyal oluşturması adına yakından takip edilecek.

Küresel piyasalarda pozitif trend sürüyor...

BIST100 endeksi global piyasalardaki harekete paralel duruşu sürdürüyor. Dün endeks günü %0.94 yukarıda 109.111 puanla tamamladı. Bankacılık, Sanayi endekslerinin desteği gören BIST100’ü negatif katkı sağlayan tek sektör ulaştırma oldu. Endeksin 109 bin üzerinde kalıcı duruşu, 110 Bin seviyesinin test edilmesine neden olabilir. Bu nedenle dikkatli olmakta yarar var. Dolar/TL cephesinde ise 6,75 seviyesi bu sabah izleniyor. Bu seviyenin üzerinde kalıcı duruş yukarı yönlü hareketin tetiklenmesine neden olabilir. Bugün içerisinde açıklanacak bir veri akışı yok. İçeride seans açılışında TCMB’nin aylık fiyat gelişmeleri raporu ve gün içerisinde Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı takip edilecek.

Manşette Öne Çıkanlar

ABD Senatosu, koronavirüs salgınından etkilenen küçük işletmelerin Maaş Çekleri Koruma Programı kredilerinden yararlanma sürelerinin hali hazırdaki 8 haftadan 24 haftaya kadar uzatılmasına imkan veren yasa tasarısını onayladı.

ABD'nin Çinli hava yolu şirketlerinin ABD'ye ve ABD'den uçuşlarını durdurma kararı sonrası Çin Sivil Havacılık İdaresi, daha fazla sayıda yabancı hava yolu şirketinin Çin'e uçmalarına izin verme kararı aldı.

İtalya Başbakanı Conte, İtalya'nın Avrupa Birliği'nin Kovid-19 salgınının neden olduğu ekonomik krizin istihdama etkisini azaltmak için oluşturduğu yeni programdan 20 milyar Euro alacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin toplanması bekleniyor.

Mayıs ayında aylık bazda TÜFE %1.36, yıllık bazda ise %12.39 oranında artış kaydetti.

Bugün 14.45’de ECB’nin faiz kararını açıklaması, 15.30’da ise Başkan Lagarde’ın konuşma yapması bekleniyor.

OPEC delegelerinin verdikleri bilgilere göre, Suudi Arabistan ve Rusya, 9,7 milyon varil/gün seviyesindeki OPEC+ petrol arz kısıntısının Temmuz ayı sonuna kadar uzatılması konusunda anlaştı. Varılan  anlaşmaya göre üretim kısıntısı her ay gözden geçirilecek.

Bugün Borsa İstanbul’da yatay açılış bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı