Dış ticaret dengesi Mayıs ayında 3,42 milyar USD açık verdi

dis-ticaret-dengesi-mayis-ayinda-342-milyar-usd-acik-verdi-30062005

Dış ticaret dengesi Mayıs ayında 3,42 milyar USD açık verdi

TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Mayıs ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye’nin ihracatı 2020 yılının Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %40,9 azalmayla 9,97 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %27,8 azalarak 13,39 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Mayıs 2019 – Mayıs 2020 dönemleri arasında %102,7 artmış ve 3,42 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %90,9’dan %74,5’e gerilemiştir.

 

Mayıs ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İngiltere ve Fransa takip etmektedir. Avrupa Birliği’ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %44,3 azalarak 3,97 milyar USD olurken, AB’nin toplam ihracatımız içindeki payının %42,2’den %39,8’e gerilediği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Mayıs 2020’de ilk sırayı Çin alırken, onu Almanya, Rusya ve ABD izlemiştir. Mayıs ayında sermaye mallarının toplam ithalat içindeki payı artarken, tüketim ve ara (ham madde) mallarının payı azalmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %3,8 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %12,3 olmuştur.

 

ÖTS’ye (Özel ticaret sistemi) göre, Türkiye’nin ihracatı 2020 yılının Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %40,8 azalarak 9,44 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %28,3 azalarak 12,77 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %73,9 olmuştur.

 

Mart ayında etkisini göstermeye başlayan ve Nisan ekonomik göstergelerinde dip noktaların görülmesine neden olan Covid-19 krizi, ihracatta da özellikle dış talepteki çöküş kaynaklı sert gerilemeye neden olmuştu. Mayıs verilerine bakıldığında, birçok ekonomik göstergedeki stabilleşmenin ihracat tarafında da görüldüğü ve daralma hızının azaldığı gözlemleniyor. Kısmi açılmaların etkisiyle görülen bu dipten toparlanmanın, Haziran ayında ekonomik açılmalarla beraber hızlanması beklenir. Buna karşılık, Covid-19 krizinin artçı etkileri ve değişen ithalat/ihracat dengeleri çerçevesinde küresel ticaret yeni normallerini bulabilir. Trump yönetiminin Çin ve AB ile olan ticaret anlaşmazlıklarının yansımaları çerçevesinde küresel ticaret kalıcı bir hacim daralması ile karşılaşabilir. İthalat tarafında ise, düşük petrol fiyatları ve daralan hacim etkisi gözlenmektedir. 2019’un aynı dönemiyle karşılaştırmalı rakamlarda ise halen ihracatın ithalata göre daha sert bir daralma içinde olduğu görülmektedir. Koronavirüsün hasar etkisini azaltmaya yönelik ekonomik önlemler ve ekonomik normalleşmenin sürdürülebilirliği ticaret eğilimlerinde de ana belirleyiciler olacaktır. Ekonomik normalleşmenin devamlılığı konusundaki en önemli risk ise, halen endişe edilmekte olan ikinci bir koronavirüs dalgasıdır.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı