Fed’in vereceği mesajlar bekleniyor

fedin-verecegi-mesajlar-bekleniyor-29072010

Fed’in vereceği mesajlar bekleniyor

Faizleri halihazırda %0 seviyesine yakın tutan Fed’in bugünkü toplantısında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Kaldı ki, negatif faiz oranlarına sıcak bakılmadığını düşünürsek öngörülebilir süre zarfında da farklı yönde bir adım beklenmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Hatırlanacağı gibi son toplantıda hiçbir komite üyesi negatif faiz tahmininde bulunmazken ortalama faiz tahmini 2022 sonuna kadar faizlerde değişiklik öngörülmediğini göstermişti. Dolayısıyla, toplantıda faiz kararından çok Fed’in ekonominin görünümüne ilişkin görüşünün fiyatlamalara etki etmesini bekliyoruz. Bu noktada Powell’ın aşağı yönlü risklere vurgu yapma potansiyeli oldukça yüksek. Diğer taraftan getiri eğrisi kontrolü sıklıkla gündeme gelse de son dönemde faizlerdeki geri çekilme ile birlikte Fed’in şimdilik bu yönde bir adıma sıcak bakmayacağını tahmin ediyoruz.

 

BEKLENTİLERİMİZ

 

Güçlü satış baskısı ile karşılaşan Borsa İstanbul 1200 puanı aşamıyor. Son dönemde 1200 direncine yaklaştıkça güç kaybetmeye başlayan BIST-100 endeksinde bu eğilimin net şekilde devam ettiğini görüyoruz. Yurtdışı piyasalarda etkili olan durgunluğun yanında uzun zamandır sakin seyreden TL’nin dolar karşısında hızlı bir şekilde zayıflayarak 6,95’in üzerini test etmeye başlamasının da Borsa İstanbul’a negatif yansıdığını söylemek mümkün.  1200 seviyesinin aşılamamasının yarattığı momentum kaybının yanında teknik görünüm bozulma sinyalleri vermeye başladı. Öyle ki, dünkü satışlara 1175-1180 bandının aşağı yönlü kırılması ile birlikte Mart’tan bu yana devam eden yukarı yönlü kanal da kırılmış oldu. Bugün ise özellikle 1150’nin üzerinde tutunmamızın zayıflığın sınırlı kalması adına önemli olduğunu düşünüyoruz.

EUR/USD zirvede soluklanıyor. 1,1780 seviyesini aşamadıktan sonra yönünü aşağı çeviren EUR/USD kazanımlarının bir kısmını geri verse de dirençli görünümünü sürdürüyor. Ancak kısa vadeli indikatörlerdeki ivme kaybı nedeniyle paritenin 1,1700’nin altına sarkması şaşırtıcı olmayacaktır. Böyle bir senaryoda destek aranacak ilk noktanın 1,1680 olacağını düşünüyoruz. Sorasında ise ilk Fibonacci düzelteme seviyesi olan 1,1640 izlenebilir. Paritede son bir ayda %4’ün üzerinde değer kazanımı olduğunu düşünürsek ivme kaybedilmesinin olağan bir durum olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla kısa ve orta vadede EUR lehine olan görüşümüz değişmiş değil.

 

USD/TL 6,95’in üzerini test etmeye başladı. Dünün en dikkat çeken gelişmesi BDDK’nın uluslararası kalkınma bankalarının, Türkiye piyasasına yatırım yapmak veya Türk şirketlerine kredi kullandırmak için bazı türev işlemleri yapmasına izin vererek, bu bankaları TL erişim kısıtlamalarının bazılarından muaf tutması oldu. Kurda ise önceki gün olduğu gibi yukarı yönlü denemelerin devam ettiğini görüyoruz. Bu noktada dolar endeksinin belirgin şekilde baskı altında olmasına karşın USD/TL’nin ise 6,95’in üzerini test etmeye başlaması oldukça dikkat çekiyor. Teknik açıdan 6,87’nin üzerindeki rakamların yukarı yönlü risk içerdiğini düşünmeye devam ediyoruz.

 

TL açısından bugün ise FOMC toplantısından çıkacak kararların yanında TCMB’nin Enflasyon Raporu’nda vereceği mesajlar da oldukça önemli. Geçtiğimiz hafta TCMB’nin faizleri sabit tuttuğu PPK toplantısının ardından yayımlanan metinde en dikkat çeken detaylardan birisi Merkez Bankası’nın yakın dönemdeki gerçekleşmeler nedeniyle yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki risklerin yukarı yönlü olduğu değerlendirmesinde bulunmasıydı. Bu durum TCMB’nin Enflasyon Raporu’nda yıl sonu için %7,4 olan tahminini yukarı yönlü revize edebileceğini düşündürüyor. Ayrıca Nisan ayından bu yana beklenti anketinde enflasyon tahminlerinin 

yarım puana yakın yükselmesi de tahminlerde güncelleme yapılabileceğine işaret eden bir başka detay olarak öne çıkıyor. Kaldı ki, enflasyonun görünümü riskler içerdiği için TCMB’nin daha net bir resim görene kadar beklemede kalmak isteyeceğini ve Ağustos ayı toplantısında da faizlerde değişiklik yapmayacağını düşünüyoruz. Yıl sonu tahminin yukarı revize edilmesi de bu yönde bir sinyal olacaktır.

 

 

Ons altın kâr satışları ile karşılaştı. 1980 doların hemen üzerini gördükten sonra kâr satışlarının baskısını hissetmeye başlayan ons altın yeniden 1950 doları aşmadan önce 1910 dolar seviyesine kadar geriledi. Diğer taraftan dolar endeksinin ise 93,5 seviyesinin hemen altından destek bulduğunu görüyoruz. Bugün FOMC toplantısından çıkacak kararlar altının yönü açısından oldukça önemli. Fed’in aşağı yönlü risklere vurgu yaparak güvercin mesajlar vermeye devam etmesi değerli metaller açısından lehte bir zemin yaratacaktır. Bunun yanında enflasyondaki olası yukarı yönlü eğilime tolerans gösterilebileceğine dair mesajların da altın fiyatlarına pozitif yansımasını bekleriz.

 

 

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı