YAYBİR, okurları korsan kitaba karşı uyarıyor

yaybir-okurlari-korsan-kitaba-karsi-uyariyor-02082010

YAYBİR, okurları korsan kitaba karşı uyarıyor

KORSAN KİTAP NASIL ANLAŞILIR?

 

Sahillerdeki yoğunluğun artmasıyla, korsan kitap satıcıları tatil bölgelerine akın etmeye başladı. Korsana karşı mücadelesini ara vermeden sürdüren Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (YAYBİR), okurları korsan kitaba karşı uyarıyor.

 

Özellikle küresel salgın döneminde internet kullanımının yükselmesi ile artan dijital korsana karşı, YAYBİR’in sıkı denetimi ile önemli başarılar kazanıldı. Haksız kazanç peşindeki şahıslar, tatil sezonunun açılması ve yazlık bölgelerdeki nüfusun artmasıyla bu kez rotalarını sahil bölgelerine çevirdi. YAYBİR, tatilcileri korsan kitap konusunda bilinçlenmeye çağırdı ve mağdur olmamaları için uyardı. 

 

YAYBİR, bir kitabın korsan olup olmadığını anlamanın yollarını maddeler halinde açıkladı. Buna göre:

Öncelikle bandrolün kontrol edilmesi gerekiyor. Bandrolsüz satılan her kitap, korsan kitaptır. Korsan kitabın kağıt, baskı ve dizgi kalitesi de genellikle düşük olur. Ama son dönemde çıkan kaliteli basılmış korsan yayınlar okuru yanıltabilir. Ayrıca kitabevleri, özel etkinlikler, fuar ve festivaller dışında açık alanlardaki tezgahlarda yapılan satışlar da, kitaplar korsan olmasa dahi usulsüz sayılıyor. YAYBİR, okurları yasadışı satışlarda taraf olmamaları için uyarıyor: Kitap, kitapçıdan alınır!

 

DİJİTALDE PDF KİTAP PAYLAŞIMLARI MASUM DEĞİL

 

Pandemi döneminde vatandaşların evde geçirdikleri zamanın artmasıyla, kitap okuma oranlarında yükselme görüldü. İnternetteki bazı siteler ve sosyal paylaşım platformları üzerinden ulaşılan dijital formatlardaki kitaplar da elden ele dolaşmaya başladı. Bu paylaşımların yasadışı ve korsan yayıncılığın bir türü olduğunu fark etmeyen okurlar telefon, tablet ve bilgisayarlarda okudukları kitapları “pdf” dosyası formatında birbirlerine gönderdi. Okurları dijital korsana karşı da uyaran YAYBİR, pandemi sürecinde binlerce yasadışı yayının engellenmesini sağlayarak, PDF linki verilen internet sitelerini de kaldırttı. YAYBİR’in korsana karşı verdiği yoğun mücadele, sanal ortamda da hız kesmeden devam ediyor. 

 

YAYBİR’in güvenlik güçleriyle yaptığı işbirliği sonucu 2018 yılında depo ve matbaalara yapılan 231 baskında 1.007.712 (bir milyon yedi bin yedi yüz on iki) adet korsan yayın ele geçirildi. 2019 yılında düzenlenen 191 baskında ise el konulan korsan yayın adedi 849.635 (sekiz yüz kırk dokuz bin altı yüz otuz beş) oldu. Böylece son iki yılda 500'ün üzerinde baskınla, 2 milyonun üzerinde korsan materyal dolaşımdan kaldırıldı. YAYBİR’in korsanla mücadelesi 2020 yılında da aktif bir biçimde devam ediyor. 

 


Hibya Haber Ajansı