İstihdam artışı ekonomik toparlanmanın devamına bağlı

istihdam-artisi-ekonomik-toparlanmanin-devamina-bagli-01072005

İstihdam artışı ekonomik toparlanmanın devamına bağlı

ABD’de Mayıs ayında 2,5 milyon istihdam artışına işaret eden raporun ardından, yarın açıklanacak olan tarım dışı istihdam raporunda da 3 milyon kişilik bir artış olması bekleniyor. Mayıs ayında bazı fabrika ve işletmelerin kısmi açılmaya geçmesiyle beraber kaydedilen istihdam artışının, ekonominin erken açılma dönemi Haziran’da biraz daha hızlanması öngörülmektedir. İşsizlik oranında ise %12,2’ye doğru bir gerileme beklentiler dahilinde. İşsizlik oranı hala yüksek ve toparlanma sürecinde de ne oranda işe dönüş sağlanacağı konusu belirsizliğini koruyor. Kesin olan, istihdamın pandemi öncesi seviyelere yakın zamanda dönemeyeceğidir. Aynı zamanda özellikle Güney eyaletlerinde yeniden artan vaka sayılarıyla beraber açılma tersine döndürülürse bu hali hazırda işe dönmüş olan istihdamdan da eksilme olmasına neden olabilir. Riskler birikerek devam ediyor.

 

İşsizlik oranını değerlendirirken de, pandemi sonrası işini kaybettikten sonra işgücü dışına çıkma durumunu da işin içine katmak gerekiyor. Bu nedenle %21,2 olan uzun süreli işsizlik oranının da durumu değerlendirilmeli. ADP özel sektör istihdamı 2,369 milyon kişilik artışa işaret ediyor. İşsizlik başvurularında ise haftalık bazda 1,5 milyon kişi bandında seyretmeye devam ediyoruz.

 

Trump yönetimi, işgücü piyasasını ve aslında ekonomideki toparlanmayı genel olarak ilgilendiren bir adım atarak 600 USD’lik aylık işsizlik yardımını Temmuz itibariyle kesmeye hazırlanıyor. Bu konudaki dayanakları, 600 USD’nin hali hazırda birçok işçinin maaşından yüksek olması ve bu yardım sürerse kimsenin işe dönmek istemeyeceği. Ancak ABD’de işgücü piyasası organik bir toparlanma sağlamıyor ve halen ne kadar istihdam kaybının işe döneceği konusu belirsiz. Bu adım, sadece işe dönenleri kapsasa mantıklı olabilirdi ancak işsizlik yardımı kesilip işe de dönemeyen kesim mal ve hizmet talep edemeyeceğinden dolayı ekonomik toparlanma bundan zarar görür. Şirketleri yaşatmanın önemli olduğu bu pandemi döneminde hane halkları da yaşatılmalı.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı